Home
Menu Sluit Zoeken MijnDomijn
  • MijnDomijn:
  • Tickets
  • Poppodium
  • Bibliotheek
  • Educatie
  • Amateurkunst
Winkelwagen Contact
sluiten

Zeisworkshop | Uit het leven van een vlinder

zaterdag 17 september 2022 10.00 - 14.00 uur - Op ’t Rentelen - Oranjeplein 9, 6241 EN Bunde
Zeiscursus - Stefan Cools

Leer meer over landschap(sbeheer)

In de nazomer van 2022 organiseert Stichting The Butterfly House in samenwerking met het museum drie workshops in hun veld ‘Op ’t Rentelen’. De workshops bestaan uit doe-workshops waarbij oude en nieuwe beheertechnieken worden overgedragen en een wandeling waarbij samen landschap gelezen wordt. Deelnemen aan de workshops is gratis door een genereuze bijdrage van Stichting Duurzaam Meerssen en Very Contemporary.

Vrijwilligerswerk in het landschap wordt meestal uitgevoerd met handgereedschap. Met de zeis kan lang gras en ruigte goed afgemaaid worden. In een dagdeel leer je de basisbeginselen van het maaien met de zeis en het onderhoud van het gereedschap.

In kleinschalig natuurbeheer wordt de zeis veel gebruikt, maar ook onder tuinbezitters stijgt de zeis in populariteit. Dit komt omdat zeisen een mooie manier is om natuurvriendelijk beheer uit te voeren. Voor wilde bijen, vlinders en kleine zoogdieren is het belangrijk dat er op voldoende plekken hoog gras en wilde bloemen blijven staan, zodat er voedsel en nestgelegenheid is. Vlinders leggen vaak hun eitjes op wilde planten, egels zoeken beschutte plekken in tuinen en de meeste wilde bijen kunnen vaak niet ver vliegen. Zij hebben van het vroege voorjaar tot het najaar op korte afstand bloeiende bloemen nodig.

De workshop wordt gegeven door Wouter Jansen. Wouter is ecoloog en beheert in zijn vrije tijd diverse natuurgebieden met groepen vrijwilligers en heeft veel ervaring in het overdragen van (praktijk)kennis over kleinschalig landschapsbeheer.

Tijdens de middagpauze wordt een eenvoudige lunch geserveerd in de vorm van soep en broodjes. Maximaal aantal deelnemers voor de workshop; 15 personen.

Aanmelden
De activiteiten worden georganiseerd in het kader van de tentoonstelling ‘Uit het leven van een vlinder’, te zien tot 30 oktober in Museum Hedendaagse Kunst de Domijnen. Meld je aan voor deze activiteit door een e-mail te sturen naar: sandra@thebutterflyhouse.nl

Meer activiteiten?
24 september ‘Workshop broeihoop maken’
2 oktober ‘Wandeling het landschap lezen’
Bekijk alle activiteiten in onze museale agenda.


Entree: gratis (normaal)

Let op, deze activiteit is niet meer beschikbaar. Bekijk het actuele aanbod in onze agenda.

aan het zoeken...