Home
Menu Sluit Zoeken MijnDomijn
  • MijnDomijn:
  • Tickets
  • Poppodium
  • Bibliotheek
  • Educatie
  • Amateurkunst
Winkelwagen Contact
sluiten

Workshop Broeihoop maken | Uit het leven van een vlinder

zaterdag 24 september 2022 10.00 - 14.00 uur - Op ’t Rentelen - Oranjeplein 9, 6241 EN Bunde
Workshop broeihoop maken - Stefan Cools

In de nazomer van 2022 organiseert Stichting The Butterfly House in samenwerking met het museum drie workshops in hun veld ‘Op ’t Rentelen’. De workshops bestaan uit doe-workshops waarbij oude en nieuwe beheertechnieken worden overgedragen en een wandeling waarbij samen landschap gelezen wordt. Deelnemen aan de workshops is gratis door een genereuze bijdrage van Stichting Duurzaam Meerssen en Very Contemporary.

Broeihopen zijn een soort replica van de open mestvaalten die we vroeger bij boerderijen aantroffen. Samen met veedrinkpoelen vormden zij een essentiële schakel in de levenswijze van ringslangen.  Deze soort heeft de warme broei in een mestvaalt nodig om de baby ringslangetjes in de eieren te laten ontwikkelen. En in de omliggende veedrinkpoelen vonden ze genoeg kikkers en salamanders om te eten. Zowel de mestvaalten als de poelen zijn verdwenen en daarmee was de ringslang, tot voor kort, uit ons Zuid-Limburgse landschap verdwenen. Met de introductie van broeihopen is deze sinds dit voorjaar weer teruggekeerd.

Maar broeihopen zijn ook belangrijk voor soorten als insecten, andere geleedpotigen, zoogdieren, amfibieën, reptielen en foeragerende vogels. Ook de imposante Neushoornkever is ook afhankelijk van broeihopen om zich voor te planten.

Naast de voordelen voor de biodiversiteit biedt een broeihoop een methode om op een kleinschalige manier takken en maaisel uit je terrein te verwerken. In een dagdeel wordt er gezamenlijk 1 of meerdere broeihopen gemaakt. De basisbeginselen worden uitgelegd zoals materialen, plaatsing en wanneer je een broeihoop het beste maakt.

Hoewel het leefgebied voor de ringslag in Zuid-LImburg nog erg klein is zijn broeihopen dus nuttig voor vele andere soorten en heeft het zin om ze ook op je eigen terrein op te werpen.

De workshop wordt gegeven door Stephan Huijgens, boswachter ecologie in Zuid-Limburg met een enorme kennis van herpetofauna en veel enthousiasme voor kleine landschapselementen.

Tijdens de middagpauze wordt een eenvoudige lunch geserveerd in de vorm van soep en broodjes. Maximaal aantal deelnemers voor de workshop; 15 personen.

Aanmelden
De activiteiten worden georganiseerd in het kader van de tentoonstelling ‘Uit het leven van een vlinder’, te zien tot 30 oktober in Museum Hedendaagse Kunst de Domijnen. Meld je aan voor deze activiteit door een e-mail te sturen naar: sandra@thebutterflyhouse.nl

Meer activiteiten?
17 september ‘Zeiscursus’
2 oktober ‘Wandeling het landschap lezen’
Bekijk alle activiteiten in onze museale agenda.


Entree: gratis (normaal)

Let op, deze activiteit is niet meer beschikbaar. Bekijk het actuele aanbod in onze agenda.

aan het zoeken...