Home
Menu Sluit Zoeken MijnDomijn
 • MijnDomijn:
 • Tickets
 • Poppodium
 • Bibliotheek
 • Educatie
 • Amateurkunst
Winkelwagen Contact
sluiten

Maand van de Geschiedenis

zaterdag 01 oktober 2022 11.00 uur t/m maandag 28 november 2022 17:00 uur
De begrafenis van de slachtoffers van het bombardement van 5 oktober 1942 vanuit de St. Augustinusparochie Lutterade

Oktober is de Maand van de Geschiedenis, het grootste geschiedenisevenement van Nederland. Samen worden er honderden activiteiten door het hele land georganiseerd onder het motto ‘Ontdek gisteren, begrijp vandaag‘. Ook Erfgoedcentrum De Domijnen doet dit jaar weer mee. In 2022 staat het thema Wat een ramp! centraal.

Tijdens de Maand van de Geschiedenis worden er diverse evenementen georganiseerd.

 • Tentoonstelling Wat een ramp!
  Hoe divers rampen binnen een kleine regio kunnen zijn, zie je in de pop-up presentatie ‘Wat een ramp!’ Van persoonlijke rampen tot catastrofes die de samenleving ontwrichten: rampen zijn van alle tijden. In een periode waarin pandemieën, oorlogen, bosbranden en overstromingen de kranten en talkshowtafels in hun greep houden, onderzoeken we in oktober en november 2022 met het thema Wat een ramp! niet alleen de verwoestende kracht van rampen. We brengen ook een ode aan de veerkracht en weerbaarheid die een ramp in de mens kan opstuwen. En aan de creativiteit, samenwerking en innovatie die uit een vreselijke gebeurtenis kunnen voortvloeien. De pop-up expositie ‘Wat een ramp!’ is een verzameling verhalen die zal ontroeren, inspireren en verwonderen. Wat een ramp! is een samenwerking tussen de historische verenigingen uit de regio Sittard-Geleen-Born en het Erfgoedcentrum. Deze tentoonstelling is gratis toegankelijk.

 • Maaltijd van de Geschiedenis
  Met een oude bus uit 1959 rondrijden door Sittard, Geleen en Born én lekker eten tussendoor? Dat kan bij de Maaltijd van de Geschiedenis op 4 oktober 2022, van ramp naar ramp… Dinsdag 4 oktober wordt in samenwerking tussen de federatie historie Sittard-Geleen-Born en Erfgoedcentrum De Domijnen weer de jaarlijkse ‘Maaltijd van de Geschiedenis’ geserveerd. Dit jaar onderweg met een Setra-bus uit 1959! De bus reist van locatie naar locatie en er zullen verhalen verteld worden over jammerlijke mislukkingen, rampen en andere tegenslagen uit recente en lang vervolgen jaren. Op enkele locaties geniet je van een amuse, hoofdgerecht en toetje, omkleed met een drankje. Meer weten of aanmelden.

 • Lezing over de DSM ramp (GEANNULEERD)
  De naftakraker ramp op het DSM-terrein bij Geleen in 1975: wat gebeurde er die dag? En hoe was het om dit mee te maken? Leer meer over de gebeurtenis tijdens deze lezing. Tevens nemen ooggetuigen ons mee in de geschiedenis. Wat zagen zij? En wat gebeurde er om hen heen tijdens en na de ramp.

 • Open Archievendag: Rampen in het archief
  In archieven worden allerlei gegevens bewaard van rampen door de eeuwen heen. Sporen zijn letterlijk en figuurlijk zichtbaar in de archivalia. In stadsrekeningen, in correspondentie, in tekeningen, ansichtkaarten én in de papieren, perkamenten of andere materialen zelf! Op deze Open Archievendag op 30 oktober worden in het Euregionaal Historisch Centrum/Stadsarchief Sittard-Geleen in Erfgoedcentrum De Domijnen de poorten wijd opengezet. Welkom bij de rondleidingen in het depot waar je archief rondom kleine en grotere rampen ziet, maar ook in de erfgoedzaal waar lezingen worden georganiseerd en waar restaurator Cor Knops zijn werk toont. Want ook aan archieven zélf kunnen rampen plaatsvinden! Meer weten?

Het museum was tijdelijk gesloten om structurele aanpassingen door te voeren aan de klimaatregeling. Vanaf 1 oktober opent Erfgoedcentrum De Domijnen weer haar deuren voor bezoekers.


Let op, deze activiteit is niet meer beschikbaar. Bekijk het actuele aanbod in onze agenda.

aan het zoeken...