Home
Menu Sluit Zoeken MijnDomijn
 • MijnDomijn:
 • Tickets
 • Poppodium
 • Bibliotheek
 • Educatie
 • Amateurkunst
Winkelwagen Contact
sluiten

Maand van de Geschiedenis

zaterdag 01 oktober 2022 11.00 uur t/m maandag 31 oktober 2022 17:00 uur
De begrafenis van de slachtoffers van het bombardement van 5 oktober 1942 vanuit de St. Augustinusparochie Lutterade

Oktober is de Maand van de Geschiedenis, het grootste geschiedenisevenement van Nederland. Samen worden er honderden activiteiten door het hele land georganiseerd onder het motto ‘Ontdek gisteren, begrijp vandaag‘.

Ook Erfgoedcentrum De Domijnen doet dit jaar weer mee. In 2022 staat het thema Wat een ramp! centraal.

Tijdens de Maand van de Geschiedenis worden er diverse evenementen georganiseerd.

 • Tentoonstelling Wat een ramp!
  Hoe divers rampen binnen een kleine regio kunnen zijn, zie je in de pop-up presentatie ‘Wat een ramp!’ Van persoonlijke rampen tot catastrofes die de samenleving ontwrichten: rampen zijn van alle tijden. In een periode waarin pandemieën, oorlogen, bosbranden en overstromingen de kranten en talkshowtafels in hun greep houden, onderzoeken we in oktober 2022 met het thema Wat een ramp! niet alleen de verwoestende kracht van rampen. We brengen ook een ode aan de veerkracht en weerbaarheid die een ramp in de mens kan opstuwen. En aan de creativiteit, samenwerking en innovatie die uit een vreselijke gebeurtenis kunnen voortvloeien. De pop-up expositie ‘Wat een ramp!’ is een verzameling verhalen die zal ontroeren, inspireren en verwonderen. Wat een ramp! is een samenwerking tussen de historische verenigingen uit de regio Sittard-Geleen-Born en het Erfgoedcentrum. Deze tentoonstelling is gratis toegankelijk.

 

 • Maaltijd van de Geschiedenis
  Met een oude bus uit 1959 rondrijden door Sittard, Geleen en Born én lekker eten tussendoor? Dat kan bij de Maaltijd van de Geschiedenis op 4 oktober 2022, van ramp naar ramp… Dinsdag 4 oktober wordt in samenwerking tussen de federatie historie Sittard-Geleen-Born en Erfgoedcentrum De Domijnen weer de jaarlijkse ‘Maaltijd van de Geschiedenis’ geserveerd. Dit jaar onderweg met een Setra-bus uit 1959! De bus reist van locatie naar locatie en er zullen verhalen verteld worden over jammerlijke mislukkingen, rampen en andere tegenslagen uit recente en lang vervolgen jaren. Op enkele locaties geniet je van een amuse, hoofdgerecht en toetje, omkleed met een drankje. Meer weten of aanmelden.

Het museum was tijdelijk gesloten om structurele aanpassingen door te voeren aan de klimaatregeling. Vanaf 1 oktober opent Erfgoedcentrum De Domijnen weer haar deuren voor bezoekers.


aan het zoeken...