Home
Menu Sluit Zoeken MijnDomijn
  • MijnDomijn:
  • Tickets
  • Poppodium
  • Bibliotheek
  • Educatie
  • Amateurkunst
Winkelwagen Contact
sluiten

Lezing & Filmvertoning Jan Salden

vrijdag 29 oktober 2021 19.00 - 20.30 uur - Filmhuis De Domijnen
Expo Leven voor de Zorg - DGV Einighausen kraamzorg

Op vrijdag 29 oktober om 19:00 uur geeft Jan Salden een lezing over de rol van zusters en nonnen in Hedendaagse Cinema. Deze activiteit is een onderdeel van de randprogramma van de expositie Leven voor de Zorg, 200 jaar Dochters van de Goddelijke Voorzienigheid.

Nonnen en zusters in de film: Heilige of demon of toch gewoon een vrouw?
Bijna elke segment uit de samenleving kent ook wel een representatie in film. Of dat nu politiemensen, politici, bakkers, boeren, koks, muzikanten of advocaten (om er meer eens een paar volstrekt willekeurige te noemen) zijn. Dat geldt ook voor zusters en nonnen. Vaak de bruiden Christus genoemd hadden nonnen en zusters, zeker in het verleden, een belangrijke rol in de samenleving. Ze stonden voor reinheid en kuisheid, kenmerkten zich door hun naastenliefde en speelden vaak een belangrijke rol in het onderwijs. Een uitermate positief beeld dat ook zijn weerslag vond in films zoals The Nun Story en The Sound of Music. Maar film gebruikte de non of de zuster ook als een vertegenwoordigster van onderdrukking (zowel van anderen als ook van eigen persoonlijke gevoelens en emoties) en soms werden zij een angstaanjagende verschijning in menige horrorfilm. In zijn lezing laat Jan Salden zien hoe gevarieerd het beeld van nonnen en zusters is dat door film gegeven wordt en hoe bepalende de tijdsgeest kan zijn bij de totstandkoming van dit beeld. Uiteindelijk blijkt dat een eenzijdig beeld van goed of kwaad, sterk of zwak, ondersteunend en liefdevol of onderdrukkend en wreed niet het hele plaatje dekt. Er is sprake van meer variatie en diversiteit. Wellicht is er wel sprake van alles een beetje en concludeert de deelnemer aan het slot van de lezing bij het slot het volgende: Nonnen en zusters, het zijn net mensen.

Bestel je tickets

 

In 2022 vieren de Dochters van de Goddelijke Voorzienigheid van Cr’e hen (Fr.) hun 200-jarig jubileum. Dit jubileum wordt door Erfgoedcentrum De Domijnen aangegrepen om een expositie over de geschiedenis van deze orde en hun betekenis voor de regio te maken. Meer over de expositie lees je hier.


Entree: €8,00 (normaal)

Let op, deze activiteit is niet meer beschikbaar. Bekijk het actuele aanbod in onze agenda.

aan het zoeken...