Home
Menu Sluit Zoeken MijnDomijn
  • MijnDomijn:
  • Tickets
  • Poppodium
  • Bibliotheek
  • Educatie
  • Amateurkunst
Winkelwagen Contact
sluiten

Sittard toont zijn schatten aan scherven

publicatiedatum:
maandag 3 februari
Scherven brengen geluk - Erfgoedcentrum De Domijnen - De Limburger

(Gemeentelijk archeoloog Marion Aarts (links) en conservator Kitty Jansen van de Domijnen.)

Romeinen dumpten hun ‘afval’ tweeduizend jaar geleden in de Geleenbeek. Een paar jaar geleden werd dat gevonden. Na vijf jaar puzzelen en lijmen toont Sittard nu zijn schatten aan scherven in ‘Scherven brengen Geluk’ in het Erfgoedcentrum aan de Kapittelstraat.

Vijf jaar lang zaten ze elke dinsdagavond en woensdagmiddag bij elkaar. Om te nummeren, te puzzelen en te plakken. Creatief met een kleine tienduizend scherven, vier meter onder de grond gevonden bij de aanleg van appartementencomplex De Dominicaan in hartje Sittard. In een stukje natte grond waar tweeduizend jaar geleden de Geleenbeek meanderde, en waar Romeinse bewoners destijds hun oude kannen en kruiken in weggooiden. En als iemand van de twintig amateur-archeologen van  Werkgroep Archeologie Sittard de afgelopen jaren dan plotseling ‘een passer’ had, dan was dat altijd weer een moment van vreugde, zegt gemeentelijk archeoloog Marion Aarts. „Voor iedereen was het fascinerend om materiaal van tweeduizend jaar geleden in handen te hebben.”Het resultaat van dat ‘houtje-touwtje-monnikenwerk’ zoals Aarts het noemt, is nog tot en met 26 april te bekijken in het Erfgoedcentrum van De Domijnen. De tentoonstelling is gisteren feestelijk geopend. Daar aan de Kapittelstraat is te zien hoede mensen vanaf de prehistorie tot en met de middeleeuwen aan de Geleenbeek leefden en er hun sporen achterlieten. En dat een amateur-archeoloog bij de voorbereidende werkzaamheden in de bouwput van dat appartementencomplex een ijzeren lemmet van een Romeinse sikkel meende te ontwaren op de plek waar ooit die Geleenbeek moet hebben gestroomd. Vanaf dat moment kwam alles in een stroomversnelling.

Koelkasten
Verder is te zien hoe ‘de koelkasten van de oudheid’ door de Sittardse vrijwilligers weer werden gereconstrueerd.Het aardewerk blijkt afkomstig uit alle delen van het Romeinse rijk. Uit Tongeren, Düren en Heerlen bijvoorbeeld, maar ook uit Noord-Frankrijk, Keulen en Trier. En er zaten ook olijfolieamforen bij uit Zuid-Spanje, wijnamforen uit Zuid-Frankrijk en aardewerkenpotten uit de Franse kust waarin zout werd verpakt dat vaak maanden onderweg was.Het duidt er allemaal op dat die toenmalige Sittardenaren over goede verbindingen en handelsnetwerken beschikten. Er wordt ook uitleg aan de vondsten gegeven. Zo wordt duidelijk dat het bij het afval om Romeinse spullen voor op tafel of in de keuken gaat. En dat zo’n groot ‘dolium’ bijvoorbeeld de functie had van een ‘statiegeld-voorraadvat’ dat vaker werd hergebruikt maar na verloop van tijd ook helemaal op was . Het werd dan in de beek gegooid, ook om bederf, infecties en ziektes te voorkomen. Naast de duizenden scherven zijn er ook fibula’s gevonden, Romeinse veiligheidsspelden. Maar ook een Romeinse wijnzeef, gemaakt van een koperlegering, werd na tweeduizend jaar uit de löss gefrunnikt.

Beenderen
Er zijn twee schedels gevonden uit de IJzertijd of de Romeinse tijd. En gevonden dierlijke beenderen van honden, schapen, geiten, paarden, runderen en varkens zijn voor nader DNA-onderzoek opgestuurd naar een laboratorium in Leipzig. Zeer tot de verbeelding spreekt een gevonden ijzeren veerslot. Volgens Aarts deed het in de Romeinse tijd dienst als een handboei voor een slaaf die hier aan het werk moet zijn geweest.

Bron: De Limburger door Jos van den Camp

Ga door naar de pagina over de expositie Scherven brengen geluk.

eerdere berichten
aan het zoeken...