Home
Menu Sluit Zoeken MijnDomijn
  • MijnDomijn:
  • Tickets
  • Poppodium
  • Bibliotheek
  • Educatie
  • Amateurkunst
Winkelwagen Contact
sluiten

Grootschalig samenwerkingsproject

publicatiedatum:
dinsdag 27 oktober
Museum Hedendaagse Kunst De Domijnen 2020

Op initiatief van de Stichting Behoud Moderne Kunst (SBMK) bundelen zestien museale collecties, de Universiteit van Amsterdam (UvA) en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) de krachten in een grootschalig samenwerkingsproject: Project Collectiekennis 2.0 / Fotografie. Doel is om de fotografische kunstwerken in Nederlandse museale collecties duurzaam te conserveren en zo toegankelijk te houden voor het publiek. Ook Museum voor Hedendaagse Kunst De Domijnen doet mee!

Waarom doen wij mee met dit project?

De collectie Hedendaagse Kunst van De Domijnen omvat circa 1.100 werken, waarvan meer dan de helft fotografie. In 1978 is gestart met de aanleg van deze collectie vanuit de wens om een Nederlands Fotomuseum op te richten. De Domijnen bezit onder andere portretten van Rineke Dijkstra en van Erwin Olaf, grootformaat polaroids van Ulay, werk op doek van Ben d’Armagnac, werk met aluminium van Brandon Ballengée. Dit is slechts een willekeurige selectie van namen van Limburgse, Nederlandse en internationale kunstenaars met prachtige werken vertegenwoordigd in onze collectie. Werk waar we trots op mogen zijn, waar we meer over willen weten en we goed willen preserveren en presenteren aan toekomstige generaties.
Daarom doen we mee!

Fotografie is niet weg te denken uit collecties voor hedendaagse en moderne kunst. De behoefte van musea aan kennis over de conservering van zowel analoge als digitale (kleuren)fotografie neemt toe. Dit specialisme ontbreekt in de meeste musea. Het gaat om kennis en onderzoek rond afdrukprocedés, afwerking, dragers en terminologie. Hoe kunnen de prints het beste opgeslagen en gepresenteerd worden met het oog op behoud voor de toekomst? Op basis van toegepast onderzoek wordt een methode ontwikkeld waarmee beheerders en restauratoren zelf een groot deel van de kunstfotografie in hun collecties kunnen identificeren en monitoren, en de benodigde conserverings-maatregelen kunnen treffen.

Het ‘Project Fotografie’ wordt gecoördineerd door de SBMK in samenwerking met de UvA. Dertien instellingen met een fotografische collectie zijn projectpartner: Amsterdam Museum, Museum Boijmans Van Beuningen, Bonnefanten, De Domijnen, Frans Hals Museum| De Hallen, Het Nieuwe Instituut, Huis Marseille, Kröller-Müller Museum, Kunstmuseum Den Haag / Fotomuseum Den Haag, Stichting Nationaal Museum van Wereldculturen, Rabo Kunstcollectie, RCE-kunstcollecties en Stedelijk Museum Amsterdam. Ondersteunende/adviserende partners zijn Rijksmuseum, NICAS, Nationaal Archief en Nederlands Fotomuseum.

eerdere berichten
aan het zoeken...