Home
Menu Sluit Zoeken MijnDomijn
  • MijnDomijn:
  • Tickets
  • Poppodium
  • Bibliotheek
  • Educatie
  • Amateurkunst
Winkelwagen Contact
sluiten

Geef een vergeten voorwerp een stem in een gedicht

publicatiedatum:
vrijdag 12 maart
Een vergeten voorwerp - Simon van der Geest - De Domijnen Dichtbij

Dichter Simon van der Geest geeft tips hoe je met behulp van een vergeten voorwerp, een gedicht kunt schrijven. Laat het voorwerp tot je spreken, schrijf het op en creëer een uniek gedicht.

Kinderboekenschrijver en dichter Simon van der Geest heeft voor de expositie Rivivere zich laten inspireren door de kunstwerken van Sittardse kunstenares Theresie Tholen. ‘’Elk gedicht hoort bij een voorwerp. Ze vormen samen één kunstwerk waarbij ze elkaar inspireren’’, vertelt hij. ‘’Een gedicht kan een verhaal vertellen, waardoor je iets nieuws kunt ontdekken in een voorwerp.’’ De dichter vergelijkt het met muziek bij een filmscène. Maar wat is een gedicht precies volgens Simon? ‘’Het is een kunstwerkje gemaakt van taal die zorgvuldig in elkaar is gezet. Taal is ook muziek, want als ik bijvoorbeeld praat, maak ik klanken met mijn mond. Een gedicht kan daar goed gebruik van maken. Het kan spelen met de klank en het ritme van de zinnen.’’

Bekijk hier de tutorial. Zet de marketingcookies aan om de video te bekijken.

De tips:
Voordat je begint hebben we een aantal tips voor je. Ook als je nog nooit een gedicht heb geschreven: probeer naar je voorwerpen te luisteren en noteer alles. Wie weet kijk je na dit gedicht heel anders naar je afgedankte voorwerpen.

1. Ga op zoek naar een voorwerp dat je niet meer gebruikt en/of nodig hebt.
2. Bekijk het voorwerp goed.
3. Bedenk wat je voorwerp te vertellen heeft. Is hij bijvoorbeeld bang of boos?
4. Schrijf het in korte zinnen onder elkaar (het hoeft niet te rijmen)
5. Lees je gedicht af en toe hardop voor zodat je hoort hoe het klinkt
6. Je mag zinnen ook herhalen en/of weghalen

We zijn ontzettend benieuwd welk voorwerp je een stem hebt gegeven. Deel jouw unieke gedicht op Facebook of Instagram met #dedomijnendichtbij en tag ons!

Benieuwd geraakt naar de gedichten van Simon van der Geest?
Zijn werk is te zien in de expositie Rivivere in het Erfgoedcentrum De Domijnen. Momenteel is het museum gesloten i.v.m. de COVID-19 maatregelen.

Tip: schrijf je meteen in voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws.

eerdere berichten
aan het zoeken...