Home
Menu Sluit Zoeken MijnDomijn
  • MijnDomijn:
  • Tickets
  • Poppodium
  • Bibliotheek
  • Educatie
  • Amateurkunst
Winkelwagen Contact
sluiten

Voorgaande exposities

KwANT, jonge ontwerpers en de eigen collectie - Fotografie Laura Knipsael
Historie & Archeologie 1 oktober 2022 t/m 22 januari 2023

KwANT

jonge ontwerpers en de eigen collectie

De expositie KwANT, jonge ontwerpers en de eigen collectie is van 1 oktober 2022 t/m 22 januari 2023 te zien in Erfgoedcentrum De Domijnen.

lees meer
Gebombardeerd woonhuis - 5 oktober 1942 Bombardement Geleen
Historie & Archeologie 1 oktober t/m 28 november 2022

Wat een ramp!

Maand van de Geschiedenis

Oktober is de Maand van de Geschiedenis, het grootste geschiedenisevenement van Nederland. In 2022 staat het thema Wat een ramp! centraal. Erfgoedcentrum De Domijnen opent de pop-up tentoonstelling 'Wat een ramp!' met aangrijpende en indrukwekkende verhalen uit eigen regio.

lees meer
Uit het leven van een vlinder - Stefan Cools - Museum HK De Domijnen - 2022 - Stefan Cools
Hedendaagse Kunst 21 mei t/m 30 oktober 2022

Uit het leven van een vlinder

Stefan Cools

Uit het leven van een vlinder belooft in 2022 een bijzondere tentoonstelling te worden van kunstenaar Stefan Cools in Hedendaagse Kunst De Domijnen.

lees meer
Hedendaagse Kunst 6 februari t/m 8 mei 2022

Ieder-Een: Het Portret Voorbij

Een tentoonstelling waarin portretkunst de waardigheid van de mens(heid) uitstraalt. Met werk van Museum of Humanity, Sidi El Karchi en het duo José Fijnaut en Maria Stams, aangevuld door de kunstcollectie van Gemeente Sittard-Geleen evenals beelden uit het erfgoed archief.

lees meer
Expo Leven voor de Zorg - DGV Einighausen kraamzorg
Historie & Archeologie 26 januari t/m 6 maart 2022

Leven voor de zorg

200 jaar Dochters van de Goddelijke Voorzienigheid

Expositie Leven voor de Zorg: In 2022 vieren de Dochters van de Goddelijke Voorzienigheid van Cr’e hen (Fr.) hun 200-jarig jubileum. Dit jubileum wordt door Erfgoedcentrum De Domijnen aangegrepen om een expositie over de geschiedenis van deze orde en hun betekenis voor de regio te maken.

lees meer
De Salon Sittard-Geleen 2020 2021
Hedendaagse Kunst 3 oktober 2021 t/m 23 januari 2022

De Salon

Landschap 2.1

De Salon Sittard -Geleen is een tweejaarlijkse kunstmanifestatie waarbij werken van kunstenaars met Sittardse of Limburgse roots centraal staan.

lees meer
Erfgoedcentrum De Domijnen
Historie & Archeologie 5 juni t/m 1 december 2021

Permanente expositie

De Topstukken

De permanente expositie bevat 24 topstukken uit de regio Sittard-Geleen en vertelt haar unieke geschiedenis.

lees meer
Present door Suzanne Jongmans, Expo Kunst & Kunstof - De Domijnen Sittard
Hedendaagse Kunst 5 juni t/m 19 september 2021

Kunst & Kunststof

Ontwerpen voor een betere wereld

Verstilling, tijdloosheid en schoonheid bij Kunst & Kunststof, ontwerpen voor een betere wereld. De expositie die van feb t/m mei 2021 te zien is in Museum Hedendaagse Kunst De Domijnen te Sittard.

lees meer
Theresie Tholen - kunstwerk 1
Historie & Archeologie 5 juni t/m 5 september 2021

Rivivere

Beelden van Theresie Tholen en gedichten van Simon van der Geest

Een expositie met beelden van Theresie Tholen en gedichten van Simon van der Geest in Erfgoedcentrum De Domijnen te Sittard.

lees meer
Header-toon-je-kunst-2021
Overige exposities 13 april t/m 31 juli 2021

ONLINE Toon je Kunst

Win een podium voor jouw kunstwerk

Toon je Kunst, win een podium voor jouw kunstwerk. Meld je aan en laat je vrienden en kennissen stemmen! Alle werken zijn te zien in de online expositie.

lees meer
InBeeld 2021 Identiteit De Domijnen
Overige exposities 1 t/m 30 juni 2021

ONLINE InBeeld prijs 2021

Identiteit

De InBeeld expositie die voor de regio Sittard-Geleen wordt georganiseerd door De Domijnen presenteert dit jaar 32 deelnemers. Na de eerdere InBeeld edities van 2016 en 2018 dit jaar een digitale tentoonstelling. Het thema voor dit jaar is ‘Identiteit‘.

lees meer
De Salon Sittard-Geleen 2020 2021
Hedendaagse Kunst 13 december 2020 t/m 31 januari 2021

De Salon Sittard – Geleen

Landschap 2.0

De Expositie LANDSCHAP 2.0: Meer dan 40 kunstenaars die een binding hebben met de regio Sittard-Geleen zijn door de beide curatoren, Arjen van Prooijen en Marjo Boesten, uitgenodigd om werk aan te leveren voor de expositie in het museum voor Hedendaagse Kunst in De Domijnen aan De Ligne in Sittard.

lees meer
Overige exposities 2 december 2020 t/m 4 januari 2021

Foto-expositie Lilianefonds over Zohora

Liliane Fonds Het Liliane Fonds draagt bij aan een wereld die openstaat voor iedereen en waarin ook de armste kinderen met een handicap hun talenten kunnen ontwikkelen en inzetten. In samenwerking met lokale organisaties steunt het Liliane Fonds kinderen en jongeren met een handicap in dertig landen in Afrika, Azië en Latijns-Amerika. Samen maken ze […]

lees meer
UniVorm Jonge ontwerpers en de eigen collectie Erfgoedcentrum De Domijnen
Historie & Archeologie 11 september 2020 t/m 3 januari 2021

UniVorm

Jonge ontwerpers en de eigen collectie

Een uniform is werkkleding waarmee een persoon zich onderscheidt als lid van een organisatie of als functionaris. Vier jonge ontwerpers van de opleiding Design van de Kunstacademie in Maastricht hebben elk op een collectiestuk uit onze kostuumcollectie gereflecteerd. Zij hebben vooral naar vorm en symboliek gekeken.

lees meer
Overige exposities 5 t/m 30 november 2020

Foto-expositie Liliane Fonds

Deze kleine tentoonstelling vertelt de verhalen van Sempeta en Zohora. Zij zijn beiden geholpen door het Liliane Fonds. In fotopanelen wordt hun verhaal in beeld gebracht door fotografen Ronnie Dankelman en Monique Velzeboer.

lees meer
Schoonheid en verval, Museum Hedendaagse Kunst De Domijnen, Dimitar Genchev, Pernik Industry, 170 x 220 cm, oil on canvas. Prive collectie Leiden NL
Hedendaagse Kunst 29 september t/m 29 november 2020

Schoonheid en verval

Dimitar Genchev en Peter Buggenhout

Het Bulgaarse schildertalent Dimitar Genchev (Plovdiv, 1985) en de bekende Belgische beeldhouwer Peter Buggenhout (Gent, 1963) zijn gefascineerd door verval. In de tentoonstelling Schoonheid & verval zet gastcurator Anne Berk beide oeuvres naast elkaar. Zij tonen elk op eigen wijze de sublieme schoonheid van onttakelde fabrieken, vuilnis en puin.

lees meer
Schilderwedstrijd So You Think You Can Paint
Historie & Archeologie 13 t/m 29 november 2020

Schilderwedstrijd So You Think You Can Paint

Negenenveertig (amateur) kunstenaars hebben zich laten inspireren door de expositie Schoonheid & verval. Te zien in de gratis expositie t/m 29 november 2020.

lees meer
Overige exposities 19 t/m 27 november 2020

Mag ik dan bij jou?

Beeldend werk over kindermishandeling van kunstenares Mia Meijers

De werken zijn een rauwe confrontatie met de realiteit. Het roept emoties op om de kijkers bewust te maken van de ernst van kindermishandeling. Kunstenares Mia Meijers werkte meer dan 30 jaar in de Kinderbescherming en combineert in deze tentoonstelling haar werkervaring met haar beeldend werk. 20 november is de Internationale Dag van de Rechten van het […]

lees meer
Overige exposities 23 september t/m 2 november 2020

Meer dan 1000 nachten

Weinig literatuur heeft het Westen zo gefascineerd als de Vertellingen van Duizend-en-een-nacht. Hierin wordt geput uit verschillende verhalencycli uit diverse culturen, met verhalen uit Perzië en India, maar bijvoorbeeld ook uit Syrië. De laatste jaren zijn er prachtig geïllustreerde uitgaves van deze verhalen verschenen. Een aanleiding voor Villa Verbeelding om een reizende tentoonstelling te organiseren […]

lees meer
Overige exposities 26 september t/m 17 oktober 2020

Straatsieportretten

Aanleiding was het jaarlijkse straatfeest, waarbij door Covid19 ineens niet meer ‘samen’ maar ‘afstand’ leidend was. De organisatoren bedachten een aangepaste formule, het ‘Quarantaine kienen’. In de geest van het straatfeest, ‘Ieder op zichzelf en toch samen’, ontstond het idee om de straat niet met een groepsfoto in beeld te brengen, maar middels een reeks […]

lees meer
Museum De Domijnen Presenteert II Mens en dier EdwardsLipski Dog 1990
Hedendaagse Kunst 1 juni t/m 13 september 2020

Museum De Domijnen Presenteert II

Mens en dier

Het geeft onze bezoekers een mooi overzicht van tientallen jaren verzamelen van werk van bekende en minder bekende kunstenaars. Je ziet in deze tentoonstelling een fractie van de Collectie-Sittard-Geleen, een collectie die bestaat uit ruim 1000 kunstwerken. De Domijnen te Sittard realiseert al jarenlang opvallende en internationale tentoonstellingen. Scherpe artistieke keuzes, gecombineerd met een structureel […]

lees meer
Historie & Archeologie 1 juni t/m 30 augustus 2020

Scherven brengen geluk

Romeinse schatten uit de Geleenbeek

Romeinse schatten aan de Geleenbeek. Bij de opgravingen in het kader van Zitterd Revisited is op de locaties, Sittard-Odaparking, Sittard-Kloosterkwartier en Sittard-Dominicaan in een beekbedding een grote hoeveelheid materiaal aangetroffen. Het gaat om een verspreide afvaldump uit de IJzertijd en de Romeinse tijd, met daarin onder andere veel aardewerk, botten en organisch materiaal.

lees meer
Overige exposities 6 februari t/m 1 maart 2020

Expositie: Kènjervastelaovesposter 2020

De Domijnen heeft in samenwerking met kunstenares Marij Heijligers voor de groepen 7 en 8 van basisscholen in de gemeente Sittard-Geleen-Born wederom de Kènjervastelaovesposter wedstrijd georganiseerd. De leerlingen van de deelnemende klassen krijgen de kans om de ontwerper te worden van dé Kènjervastelaovesposter 2020 die gratis is af te halen bij de bibliotheekvestigingen van De […]

lees meer
Hedendaagse Kunst 20 oktober 2019 t/m 16 februari 2020

Joseph Sassoon Semah

Being Touched by an Angel Just Before Birth

Dit najaar presenteert Museum De Domijnen een omvangrijke overzichtstentoonstelling van Joseph Sassoon Semah – één van de meest veelzijdige, innovatieve en invloedrijke kunstenaars die Nederland rijk is en wiens werk slechts bij een klein publiek bekend is.

lees meer
Overige exposities 14 januari t/m 11 februari 2020

Inktspotprijs 2019

Zoals elk jaar geeft Inktspot een fascinerend beeld van waar Nederland zich druk over heeft gemaakt. Veel Trump, veel Baudet, Frans Timmermans, dividendbelasting, Brexit en nog veel meer. De 100 tekeningen van dit jaar leggen stuk voor stuk de vinger op de zere plek. De herhaling is een kracht, het is fascinerend om te zien […]

lees meer
Historie & Archeologie 21 september 2019 t/m 19 januari 2020

Bruin, grijs of zwart?

'40 / '45 in diverse identiteiten

In september 2019 is het 75 jaar geleden dat Limburg werd bevrijd. Een goed moment om stil te staan bij de betekenis van oorlog, en dus ook bij die van vrede en vrijheid. Want het lijkt zoveel jaren later zo gewoon om in vrede en vrijheid te leven. Om je veilig te voelen. Om jezelf te kunnen zijn. Maar schuilt daarin nu juist niet het gevaar?

lees meer
Overige exposities 8 november t/m 7 december 2019

Mooi Stuk, Ode aan de reparatie

Weggooien? Mooi niet! In Nederland gooien we ontzettend veel weg. Ook dingen waar bijna niets mis mee is en die na een eenvoudige reparatie weer prima bruikbaar zouden zijn. Helaas zit repareren bij veel mensen niet meer in het systeem. Repair Cafés zorgen ervoor dat minder spullen op de afvalberg terechtkomen en laten zien dat […]

lees meer
Overige exposities 26 september t/m 26 november 2019

Sinti in Limburg

In Sinti in Limburg staat de geschiedenis van de Sinti centraal. Met behulp van beeldmateriaal wordt de oorsprong van de Sinti uit India belicht. De vervolging en uitroeiing van de Sinti tijdens de Tweede Wereldoorlog krijgt aan de hand van de lijsten van de gedeporteerden een naam en soms met foto’s een gezicht.

lees meer
Quentin Blake Charlie Bucket
Overige exposities 9 oktober t/m 12 november 2019

Quentin Blake

Quentin Blake maakte de betoverende en gruwelijk enge illustraties bij de boeken van Roald Dahl. Je kent zijn werk vast van Mathilda, De Griezels of De Reuzenkrokodil? Kom kijken hoe zijn ideeën uitwerkt tot meesterlijk illustraties.

lees meer
kinderkunstgalerie
Overige exposities 19 t/m 27 oktober 2019

Kinderkunstgalerie

In een gedeelte van het Erfgoedcentrum (verboden voor volwassenen!) hangen 48 originele werken van ongeveer 19 kunstenaars uit binnen- en buitenland. Spreekt iets je aan? Dan kun je het kopen voor een aantrekkelijke prijs.

lees meer
Cheri Samba-J’aime la couleur & le monde
Hedendaagse Kunst 23 juni t/m 29 september 2019

Chéri Samba

J’aime la couleur & le monde

De tentoonstelling in Sittard vormt de eerste museumsolo van Chéri Samba in Nederland, en één van de eerste gelegenheden sinds decennia dat in Nederland een substantiële groep werken van Samba wordt gepresenteerd.

lees meer
De stoel - Rees Laudy - Erfgoedcentrum De Domijnen
Historie & Archeologie 14 juli t/m 1 september 2019

Rees Laudy (1926 – 2017)

Veelzijdig kunstenares bedreven met beitels en paletmes

Rees Laudy is als kind van haar tijd ondanks de tegenslagen in het leven haar talenten blijven ontwikkelen. Te zien vanaf 14 juli t/m 1 september 2019 in Erfgoedcentrum De Domijnen.

lees meer
Historie & Archeologie 22 april t/m 30 juni 2019

Manufacta III Ceramica

I.s.m. Keramiek Kring Limburg

De tentoonstelling Manufacta III Ceramica laat het bijzondere vakmanschap zien van keramiek en legt tegelijkertijd een link met bijzondere gedenkborden uit de collectie van De Domijnen. Een tentoonstelling vol verrassende verbindingen. 

lees meer
Hedendaagse Kunst 10 februari t/m 10 juni 2019

Ricardo Brey

Adrift

De Cubaanse kunstenaar Ricardo Brey (Havana, 1955) presenteert met 'Adrift' recente tekeningen, sculpturen en foto-gerelateerde werken, waarin zijn interesses in existentiële thema’s, ecologie en mystieke tradities samenkomen.

lees meer
Overige exposities 23 mei t/m 10 juni 2019

Costumi Fantastico

Opera Zuid Opera Zuid verlegt al meer dan vijfentwintig jaar de bakens in Zuid-Nederland met gepassioneerd en authentiek operatheater. En dit doet het gezelschap voor een zo breed mogelijk publiek: opera van en voor iedereen. Opera Zuid heeft de nostalgie van een kleurrijk, rondreizend circus maar koppelt dit aan een hedendaags gevoel voor passie. Droom […]

lees meer
Overige exposities 17 mei t/m 2 juni 2019

InBeeldPrijs

Week van de Amateurkunst

De InBeeldPrijs expositie in Ligne toont het werk van amateurkunstenaars uit de Westelijke Mijnstreek die meedingen naar de InBeeld prijzen. Naast deze voorronde zijn er ook exposities in Venlo, Weert, Venray, Maastricht, Roermond en Tongeren (BE). Per voorronde is er een publieksprijs. Daarnaast beoordeelt een vakjury de werken op originaliteit, zeggingskracht, verbeelding van het thema […]

lees meer
Overige exposities 17 mei t/m 2 juni 2019

Young@Art

Week van de Amateurkunst

Tussen 25 maart en 19 april gaven kunstdocenten van de afdeling educatie van De Domijnen 3 lessen op basisscholen in de Westelijke Mijnstreek. Tijdens deze lessen gingen de leerlingen aan de slag met hun eigen kunstwerk. Van 6 t/m 17 mei worden alle kunstwerken tentoongesteld op de schoollocaties. DEELNEMENDE SCHOLEN: SBO Het Mozaïek (Limbrichterveld), BS […]

lees meer
Overige exposities 18 t/m 26 mei 2019

Kunst in de supermarkt

Week van de Amateurkunst

Kunst in de supermarkt maakt deel uit van de Week van de Amateurkunst Sittard-Geleen waarbij muzikanten, kunstenaars, dansers en alle andere mensen in Sittard-Geleen die een muzikale, creatieve of culturele hobby beoefenen in de spotlights staan. Albert Heijn Brugstraat Sittard EXPOSERENDE KUNSTENAARS: Hanneke Albering, Suzie Albering, Jelle Bruggeling, Gemma Hermanns, Patricia Meijers, Margitte van Montfort, […]

lees meer
TIJDSBEELDEN
Historie & Archeologie 27 januari t/m 14 april 2019

Tijdsbeelden

Unieke combinatie van cultureel erfgoed, beelden en gedichten

De expositie TIJDSBEELDEN toont assemblages en gedichten van Frank Eerhart. Eerhart werkt met objects trouvés, verdwaalde objecten die hun oorspronkelijke functie verloren hebben, maar die hem fascineren vanwege hun vorm, materiaal en geschiedenis. Door sporen van hun verleden te behouden worden ze met bescheiden ingrepen geassembleerd tot portretten, figuren of tot opmerkelijke objecten die hun plek hebben gevonden in de lichtheid […]

lees meer
Overige exposities 16 februari t/m 31 maart 2019

Inktspotprijs 2018

De 100 beste cartoons

De 100 inzendingen van dit jaar, actuele tekeningen die vaak geestig, soms genadeloos hard en altijd verrassend zijn, leggen stuk voor stuk de vinger op de zere plek. Ze geven een overzicht van ons jaar met commentaar op #metoo, Facebook, Trump, dividendbelasting, Brexit en Zwarte Piet. De herhaling is een kracht – het is fascinerend […]

lees meer
Hedendaagse Kunst 16 december 2018 t/m 27 januari 2019

De Salon Sittard-Geleen

Sittard, wat verbeeld jij je?

Dit jaar viert De Salon dat Sittard 775 jaar stadsrechten heeft. Aan het einde van dit historische jaar blikt De Salon niet achteruit, maar vooruit. Met deze expositie is de Stichting De Salon nadrukkelijk op zoek naar toekomstvisioenen over Sittard. Thema Het thema is: Sittard wat verbeeld jij je? Aan de, door curator Joep Vossebeld, […]

lees meer
Historie & Archeologie 2 september 2018 t/m 13 januari 2019

Luuj van Zitterd

Portretten van markante Sittardenaren uit heden en verleden

Het Erfgoedcentum is een plek waar erfgoed, archief en bezoekers samenkomen. Na de tentoonstelling Portrette van Gelaense luuj spelen nu de Luuj van Zitterd de hoofdrol. Het zijn gewone mensen die hier een speciale rol spelen (of speelden). Ria Cox en Marion Willemsen legden de levensverhalen fotografisch vast. Een rijke bron voor de korte biografieën […]

lees meer
Berlinde De Bruyckere, Eén, 2001 - Sittard-Geleen collection
Hedendaagse Kunst 16 september t/m 2 december 2018

Eén

Recente aanwinsten voor de collectie hedendaagse kunst

Onmisbare parel in het Zuiden In bijna vijfentwintig jaar bouwde de gemeente Sittard-Geleen een omvangrijke verzameling hedendaagse kunst op, gericht op vormen van artistiek engagement en mondiale verbondenheid. In 2016 merkte het Mondriaan Fonds Museum De Domijnen en zijn voor Nederland unieke verzameling hedendaagse kunst aan als ‘één van de onmisbare parels in het Zuiden’. […]

lees meer
1eprijs LF2018 Lianne Peters
Overige exposities 26 oktober t/m 11 november 2018

Limburg Foto 2018

Foto-expositie

De 100 beste foto's van de 25e editie van Limburg Foto 2018 zijn bij deze expositie te zien. Foto's met thema natuur, architectuur, ons leven en andere culturen.

lees meer
Hedendaagse Kunst 14 april t/m 2 september 2018

Object Love

Een tentoonstelling over onze intieme relatie met dingen

Object Love onthult onze intieme relatie met dingen. Mensen maken dingen om in onze praktische en emotionele behoeften te voorzien. Dingen zijn overal. We zitten er op, in, tussen of onder. Ze zijn een verlengstuk van ons lichaam en vergroten onze capaciteiten. We zijn er lijfelijk en emotioneel mee verbonden.

lees meer
Overige exposities 18 mei t/m 1 augustus 2018

Luisterbeelden

De verhalenbundel Reisverhalen van een backpacker met creditcard beschrijft de belevenissen van schrijfster Conny Bijdevier tijdens haar reizen. Deze vormen de inspiratie voor de combinatie tussen luisterverhalen en impressies op doek: luisterbeelden.

lees meer
Historie & Archeologie 22 april t/m 24 juni 2018

3e pop-up expo: Waereldsjtadburgers

Portrette van Gelaense luuj

Alle 27 markante personen – waarvan er negen nog leven – hebben op sociaal, economisch of cultureel vlak bijgedragen aan het gezamenlijke verlangen van de gemeente. De expositie Waereldsjtadburgers – portrette van Gelaense luuj bestaat uit drie verrassende onderdelen. De negen bekende Geleendenaren werden in hun eigen omgeving gefotografeerd door Rob Oostwegel. Het verhaal van […]

lees meer
Historie & Archeologie 24 februari t/m 14 april 2018

2e pop up expo: De 100 beste cartoons Inktspotprijs 2017

De tweede en derde prijzen zijn respectievelijk voor Jos Collignon voor zijn cartoon Succes voor DENK (de Volkskrant, 18 maart 2017) en de derde prijs was voor het collectief Gorilla met A typeface voor Donald Trump (De Groene Amsterdammer, 7 oktober 2016). Vier eervolle vermeldingen gaf de jury: voor de tekenaars Joep Bertrams, Tom Janssen, […]

lees meer
Hedendaagse Kunst 21 januari t/m 1 april 2018

De Hollandse Savanne

Een tentoonstelling over water, energie en de infrastructuur van de cloud

Nederland is de grootste Europese hub voor internetverkeer. Onderzeese datakabels maken onze snelle internetverbindingen mogelijk. Deze kabels komen aan wal in verschillende hubs wereldwijd, zoals in Amsterdam, van waaruit ze over land verder worden gedistribueerd. Onze digitale datastroom krijgt ‘op land’ een fysieke component in de vorm van dataopslagcentra en computerparken die voortdurend verder worden […]

lees meer
harry-peerboom kunstenaer in het haverriek
Historie & Archeologie 12 november 2017 t/m 10 februari 2018

Pop-up expo: Harry Peerboom

Kunstenaer in 't Haverriek

Opening Op zaterdag 11 november om 16.11 uur wordt de expo geopend door Fernoa Schmeits, Groot Vors van de Marotte en vasteloavesvruntj van de Haverbüle, in gezelschap van zijn collega’s Groot Vorste Ben en Harrie. Lezing In de tuinzaal van ‘De Vief Heringe’ wordt op donderdag 1 februari om 19.11 uur een lezing gehouden door Kitty […]

lees meer
Beelddenkers
Overige exposities 19 t/m 27 januari 2018

Beelddenkers

Expositie afstudeerwerk Techniekcollege Sittard

Na weken van vaak letterlijk bloed, zweet en tranen laten de laatstejaarsstudenten graag hun beste werk aan u zien. In Beelddenkers tonen de signmakers ontwerpen van reclame-uitingen die wij dagelijks om ons heen zien, zoals autobelettering, naamplaten en posters. De mediavormgevers laten creaties zien die een beeld geven van de vertaalslag van het verhaal van […]

lees meer
Hedendaagse Kunst 3 september 2017 t/m 7 januari 2018

Ecovention Europe

art to transform ecologies, 1957-2017

Deze ecoventions (samentrekking van ecology en inventions) zijn veelal cross-overs tussen verschillende disciplines (zoals social media, gemeenschapskunst, landschapsarchitectuur en technologie). Daarnaast worden diverse partijen bij de projecten betrokken, zoals wetenschappers, politici en andere belanghebbenden. Nu, 60 jaar later, is er een unieke overzichtstentoonstelling van ecoventions te zien bij Museum Hedendaagse Kunst De Domijnen. De expositie […]

lees meer
Overige exposities 14 oktober t/m 25 november 2017

Vervaldatum

Vervaldatum bestaat uit 53 fotografische zwart/wit portretten analoog midden formaat gemaakt, gecombineerd met persoonlijke verhalen van de geportretteerden.  De foto’s tonen een brede laag van de werkende gepensioneerde samenleving van voornamelijk zelfstandigen. Dit komt omdat mensen met een arbeidscontract hun werkomgeving dienen te verlaten bij het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd. Naast de fotografische portretten […]

lees meer
Overige exposities 14 oktober t/m 5 november 2017

Het scherp van de stroper

Project 2014/2015

De beelden zijn een verzameling van zorgvuldig gekozen plekken die een actualiteit weergeven passend in een tijd die aan steeds snellere wijzigingen onderhevig is. Door veranderingsgevoelige locaties vast te leggen wordt de actualiteit gearchiveerd en de snelheid van geschiedenis en vernieuwing benadrukt. De veranderende stad als drager van poëzie in het beeld geeft kracht aan […]

lees meer
Overige exposities 26 september t/m 25 oktober 2017

Retteketet Letterpret

Retteketet Letterpret is een tentoonstelling voor kinderen vanaf 5 jaar. Niet alleen om naar te kijken. Met de LetterPretRoute (5 tot 15 jaar) puzzel je gekke woorden, zoek je naar verborgen letters, ontwerp je je eigen letterbutton en kan je naar hartenlust spelen met letters. Deze tentoonstelling komt tot stand in samenwerking met Villa Verbeelding […]

lees meer
700 tassen op reis
Historie & Archeologie 11 augustus t/m 22 oktober 2017

Verbinding – de reis van 700 tassen

& Vooruit naar buiten!

Expositie: Verbinding, de reis van 700 tassen Binnen in het gebouw van de afdeling Historie & Archeologie van Museum De Domijnen ontdekt u de imposante installatie van gebruikte tassen: een kleurig netwerk van lijnen en knooppunten gemaakt door beeldend kunstenaar Miek Corten (Limbricht). Hoe sterk zijn wij in het zelf waarnemen van verbindingen, zien wij het geheel maar ook […]

lees meer
Historie & Archeologie 25 juni 2016 t/m 15 oktober 2017

Museumschatjes II – Landjutten

Bijzondere archeologische vondsten uit het museumdepot

Museum De Domijnen beschikt over diverse depots waarvan er één speciaal is ingericht voor archeologische vondsten. Hier inventariseren de leden van de Archeologische Werkgroep Sittard deze vondsten. Veel ontdekkingen komen van de verbouwing van het Dominicanenklooster (waar in de Middeleeuwen een gasthuis lag) en van de aanleg van de Odaparking. Op dit moment is de […]

lees meer
ben ik een dier
Hedendaagse Kunst 11 juni t/m 20 augustus 2017

Ben ik een dier?

Identiteit en gedrag in bijzonder perspectief

De exposerende kunstenaars zijn: Greta Alfaro (SP), Melanie Bonajo (NL), Vanna Bowles (NO), Charlotte Dumas (NL), Mitsy Groenendijk (NL), Emily Kocken (NL), Niki Lindroth von Bahr (SW), Pinar & Viola (TR & NL), Trompette de la Mort (NL), Elin Magnusson (SW), Thomas Thwaites (UK), Christiaan Zwanikken (NL) en Radio René (NL). De tentoonstelling laat zowel […]

lees meer
Overige exposities 19 juli t/m 10 augustus 2017

Iconen

Een gedeelte van deze expositie bestaat uit een 20-tal porseleinen iconen van Villeroy en Boch. Mevrouw Tan geeft op enkele data een lezing over Moeder Gods iconen, met name over de Moeder Gods Eleousa van Corina Romanu. De lezing gaat in op de symboliek en de meditatie Wat de Moeder Gods ons te vertellen heeft. […]

lees meer
kijk op de stad
Historie & Archeologie 7 mei t/m 23 juli 2017

Kijk op de stad

Tijdsbeelden uit de jaren '50,'60 en '70

Conservator Kitty Jansen heeft meer dan 2.000 foto’s bekeken om te komen tot een unieke selectie die een aparte kijk geeft op Sittard-Geleen. Beelden van nieuwbouwwijken, afbraak, renovatie of gewoon straatbeelden en de veranderende omgeving. In de foto’s komt duidelijk naar voren dat Geleen een geconstrueerde stad is, ontstaan op de tekentafel van de Staatsmijnen, […]

lees meer
woonwagen jaap de ruig
Hedendaagse Kunst 5 maart t/m 28 mei 2017

Over de grens

Brele Scholz, Jaap de Ruig, Roy Villevoye & Jan Dietvorst

Brele Scholz hakt meer dan levensgrote koppen in hout. Je kunt haar Umgebaute Europaër (2012-heden) letterlijk open doen en weer sluiten. Zo zie je wat er in hun hoofden omgaat. “Laten we ons openstellen voor elkaar. Door Europa hebben we al 70 jaar vrede.’’ Roy Villevoye & Jan Dietvorst en Jaap de Ruig zijn echte […]

lees meer
Overige exposities 9 t/m 28 mei 2017

Vrouwenrechten anno nu

De tentoonstelling Vrouwenrechten anno nu verkent de huidige positie van vrouwen in de wereld met verhalen uit landen als China, Iran, Mexico, Jemen, Zuid-Afrika of Ierland. Aan de hand van ‘cases’ waarvoor actie wordt gevoerd door Amnesty International, ontmoeten we verschillende jonge vrouwen die strijden voor hun recht op informatie, onderwijs, vrijheid en het recht […]

lees meer
Historie & Archeologie 22 januari t/m 23 april 2017

Een creatief diender

Olieverfschilderijen en aquarellen van Hub. (Buck) Fonteijn

In alle aspecten van het vak treedt hij als een professional naar voren. Hij schilderde in olieverf, maar aquarelleerde ook. Zijn oeuvre omvat alle gangbare genres van de schilderkunst, van portretten tot landschappen en stadsgezichten. Heel eigen zijn dan weer groepen in een landschappelijke setting: schutters aan een bosrand of een processie in het veld. […]

lees meer
de salon
Hedendaagse Kunst 18 december 2016 t/m 5 februari 2017

Onder Druk – De Salon 16/17

Grafisch werk van Limburgse kunstenaars

Zoals de naam ‘De Salon’ al aangeeft is de tentoonstelling bij uitstek een laagdrempelige ontmoetingsplaats voor kunstenaars, hun werk en het publiek. Bovendien worden er ook diverse culturele randactiviteiten georganiseerd voor kinderen en volwassenen, zoals kunstenaarsgesprekken, rondleidingen, optredens en educatieve activiteiten. De Salon Sittard-Geleen is een begrip in en rond de Westelijke Mijnstreek. Zij heeft […]

lees meer
Fruit Leather De Domijnen
Hedendaagse Kunst 30 november t/m 11 december 2016

Fruitleather Rotterdam

Design en objecten van fruit?

We leven in een wereld waarin grondstoffen iedere dag schaarser worden. Elk jaar wordt er wereldwijd 1.3 biljoen ton voedsel weggegooid. 30% van ‘s werelds landbouwgrond wordt gebruikt om voedsel te produceren dat verspild zal worden. Wat als we fruitafval niet zouden zien als restproduct maar als waardevol uitgangsmateriaal? Binnenkort hoeft u zich niet meer […]

lees meer
Overige exposities 21 november t/m 10 december 2016

Fiep 100 jaar

Het werk van Fiep Westendorp

In bibliotheek Ligne is van 21 november tot en met 10 december een kleine compacte expositie te zien. De tentoonstelling is samengesteld door Museum Meermanno en de Fiep Westendorp Fundatie. In 10 panelen wordt het verhaal verteld van Fiep Westendorp als illustrator. De tentoonstelling besteedt natuurlijk aandacht aan de bekende illustraties van onder andere Jip […]

lees meer
iceberg-and-palmtrees
Hedendaagse Kunst 4 september t/m 4 december 2016

Collectie in Actie

London Calling, Iceberg & Palm Trees, Breaking & Fixing

Gedurende 13 weken zal de tentoonstellingsruimte een aantal keren transformeren. Bezoekers worden actief betrokken bij deze herinrichtingen, het zoeken naar nieuwe combinaties en betekenislagen. Een voorselectie is gedaan door de medewerkers en vrijwilligers van het museum in samenspraak met de curatoren en de collectie-beheerder. Regelmatig zijn er workshops, lezingen en discussies die soms letterlijk en […]

lees meer
Historie & Archeologie 26 juni t/m 27 november 2016

Toon Hermans

Kolderietjes

KLEINE DINGEN Het zijn de kleine praatjes ’n blik, ’n woord, ’n lach de kleine ‘tralalaatjes’ van de dag de kleine ‘hiep hoeraatjes’ die geven me een kick ’t zijn ook de kleine graatjes waarin ik mij verslik. (Uit Toon Hermans – Ontbijten) Entree: voor de tentoonstelling Kolderietjes betaalt u een toeslag van € 1,50 […]

lees meer
Overige exposities 4 t/m 27 november 2016

Expositie Zittesje Revuu

Oppe tied

In 1981 werd na 3 x 11 jaar wachten weer een Sittardse revue op de planken gezet. Inmiddels zijn er al weer 11 producties gemaakt. Vanaf 11 november 2016 zal de nieuwste productie Oppe tied het levenslicht zien. In deze revue wordt aandacht besteed aan een van de meest invloedrijke personen met betrekking tot de […]

lees meer
Overige exposities 28 september t/m 8 november 2016

De kleren van de keizer

Nieuwe kleren voor bestaande sprookjesfiguren

Een aantal jurken en kostuums zijn in het echt gemaakt, onder leiding van modeontwerpster Anita Evenepoel. Deze kleren vormen het hart van de tentoonstelling, samen met de topillustraties van internationaal bekende illustratoren als Carll Cneut, Thé Tjong-Khing, Charlotte Dematons, Lisbeth Zwerger en Rébecca Dautremer. Dit is een reizende tentoonstelling van het Literair Museum te Hasselt. […]

lees meer
Historie & Archeologie 21 februari t/m 12 juni 2016

ver weg dichtbij

Manufacta II

Tijdens deze tweede Manufacta-tentoonstelling ontmoet internationaal gerenommeerd viltster Annemie Koenen dit borduuratelier. Geïnspireerd door de borduurpatronen en garens van dit atelier maakte Koenen bijzonder nieuw werk. Daarnaast biedt de tentoonstelling ook een overzicht van het viltwerk van deze Sittardse viltster die zich al jaren laat inspireren door de wereld en haar vele culturen. Meer >

lees meer
Hedendaagse Kunst 6 maart t/m 29 mei 2016

Nils Norman

Life in the Projects and the Proposals

In de vorm van voorstellen en daadwerkelijke interventies in de openbare ruimte deelt hij speldenprikken uit om stedelijke centra opnieuw te vitaliseren. Zijn projecten bevragen de functie van kunst in de openbare ruimte en het heil van conventionele stedelijke ordening en grootschalige nieuwbouwprojecten. Normans werk is beïnvloed door ideeën over gelokaliseerde politiek, alternatieve economische en […]

lees meer
Hedendaagse Kunst 29 november 2015 t/m 21 februari 2016

Basia Irland

Reading the River

Via haar poëtische werk hoopt Irland mensen opnieuw te verbinden met hun locale waterwegen om zo betrokkenheid, zorg, waardering en verantwoordelijkheid in de hand te werken. Reading the River vormt de eerste museumsolo van Basia Irland in Europa. Deze omvangrijke overzichtstentoonstelling biedt een unieke gelegenheid om kennis te maken met het werk van deze beeldend […]

lees meer
Historie & Archeologie 15 november 2015 t/m 31 januari 2016

Museumschatjes I

Verborgen schatten uit het museumdepot

Niets is minder waar. Depots, en daarmee ook de depots van Museum De Domijnen, zijn lang niet zo romantisch als gedacht. Het zijn veelal saaie bunkers met tl-lampen en een zoemende airco, vol met grijze kasten met in zuurvrij papier en in folie gewikkelde voorwerpen. Maar één onderdeel van onze fantasie is zeker waar: er […]

lees meer
Hedendaagse Kunst 28 juni t/m 15 november 2015

Betye Saar

Still Tickin'

De Amerikaanse kunstenares Betye Saar (Los Angeles, 1926) behoort tot de belangrijkste kunstenaars van haar generatie. Sinds de jaren zestig van de twintigste eeuw verwierf Saar bekendheid met feministisch georiënteerd werk dat reflecteert op Afro-Amerikaanse identiteit, spiritualiteit en de verbondenheid van verschillende culturen. Meer >

lees meer
Historie & Archeologie 12 juli t/m 1 november 2015

Schilder in de schaduw – Frans Timmers

Eerbetoon aan een Sittardse kunstenaar

Frans Timmers was huisschilder en beeldend kunstenaar. Hij studeerde van 1939 tot 1942 aan de zaterdagmiddagcursus van de Kunstnijverheidsschool in Maastricht en was in die jaren lid van de Limburgse Kunstkring. Hij exposeerde weinig – altijd in groepsverband –, maar kreeg daarbij opvallend lovende besprekingen. Timmers was bevriend met de bekende schilder Ger Lataster, die […]

lees meer
Museum Historie & Archeologie - Erfgoedcentrum De Domijnen
Historie & Archeologie 17 mei t/m 28 juni 2015

Out of the Dark – Vaandelproject

De ene hand wast de andere hand

De heilige Barbara is niet alleen patrones van de mijnwerkers, zij is ook de naamgeefster van verschillende verenigingen. Op het vaandel van deze gezelschappen staat vaak haar afbeelding. Vaandels en vlaggen zijn de belangrijkste herkenningspunten van een vereniging. In het verlengde van de tentoonstelling in De Domijnen 03, waarin Barbara de hoofdrol speelt, is in […]

lees meer
Historie & Archeologie 4 december 2014 t/m 28 juni 2015

And the winner is… Barbara

Over mijnheiligen en migranten

Museum Het Domein organiseert in dit kader de tentoonstelling And the winner is … Barbara, over mijnheiligen en migranten. De veranderingen die zijn ingezet met de komst van de mijnindustrie worden in beeld gebracht. De thema’s veiligheid en bescherming spelen daarbij de hoofdrol. Deze hangen nauw samen met het gevaarlijke beroep van mijnwerker. In Zuid […]

lees meer
Hedendaagse Kunst 18 januari t/m 7 juni 2015

Koen Vanmechelen

This Is Not a Chicken

Voor zijn tentoonstelling zal Vanmechelen het museum transformeren tot een reusachtig wetenschappelijk laboratorium. Voor het eerst presenteert de kunstenaar zijn zogenaamde MECC-project: een opmerkelijke stap binnen zijn werk, waarin hij wetenschappelijk onderzoek verricht naar immuniteit en resistentie. Kosmopolitische kippen, kameelachtigen, champignons en de mens vormen de belangrijkste onderwerpen van dit onderzoek. Meer >

lees meer
Hedendaagse Kunst 13 december 2014 t/m 4 januari 2015

De Salon Sittard-Geleen

Kunst anno nu

De Salon staat deze editie in het teken van ‘Kunst anno Nu’: eigentijdse kunst met een handreiking naar een dialoog over creativiteit, vrijheid, bezit, natuur, leven en dood, identiteit en respect voor ‘de ander’. Meer >

lees meer
Hedendaagse Kunst 13 juli t/m 30 november 2014

The Yes Men

Out-Smarting Capitalism

De tentoonstelling in Museum Het Domein heeft het karakter van een retrospectief en omvat video’s, documenten en objecten van de laatste tien jaar, geënsceneerd binnen opvallende, door de kunstenaars gecreëerde settings. Eveneens maakt hun meest recente project, The Yes Lab Action Switchboard, deel uit van de tentoonstelling: een bemenst digitaal platform dat creatieve activisten over […]

lees meer
Hedendaagse Kunst 16 februari t/m 29 juni 2014

Brandon Ballengée

Seasons in Hell

Als onderdeel van de tentoonstelling ontwierp de kunstenaar een grootschalige, nieuwe site-specific installatie. Tijdens de avonduren zullen de vele ramen in de museumfaçade oplichten dankzij UV-lampen, waardoor het exterieur van Het Domein verandert in een reusachtig Love Motel for Insects. Meer >

lees meer
Historie & Archeologie 9 maart t/m 9 juni 2014

ManuFacta

Weefwerken van Annie Schreurs en handwerken uit de museumcollectie

Annie Schreurs laat in deze expositie een enorme variatie aan weefwerk zien; zowel in ontwerp als in weeftechniek. Al meer dan 60 jaar volgt Annie haar passie voor handwerken en ontwerpen. Ze is steeds op zoek naar nieuwe manieren, garens en technieken om een perfect kunstwerk te creëren. De getoonde kleding, accessoires, wandkleden en objecten […]

lees meer
Historie & Archeologie 26 januari t/m 1 maart 2014

Jubileum Marotte 12 x 11 jaar

Het verenigingsjaar begint voor alle carnavalsverenigingen op 11 november ofwel de 11de van de 11de. Voor De Marotte opent het seizoen op de zondag direct na de 11e van de 11e. Daarna volgen allerlei activiteiten elkaar op; het openen van de Marottewinkel, het uitroepen van de sjtadsprins, de installatie van de Marotteprins en verschillende zittingen […]

lees meer
Historie & Archeologie 24 augustus 2013 t/m 23 februari 2014

Secret City Sittard-Geleen

Geheimen van de stad

Een onderzoeker en een fotograaf uit Engeland, Andy Brydon en Andrew Brooks fotograferen op aanwijzing van de inwoners van Sittard-Geleen ‘geheime plekken’ in de stad. De resultaten van dit onderzoek worden gepresenteerd in een foto tentoonstelling in Museum Het Domein. Meer >

lees meer
Hedendaagse Kunst 29 september 2013 t/m 26 januari 2014

Patricia Johanson

Al in 1969 ontwikkelde de kunstenareseen visionair, samenhangend ecologisch programma waarin zij sculpturale oplossingen bedacht voor milieuproblemen, planologische vraagstukken, stedelijke ontwikkeling en het verlies van natuurlijke leefgebieden van planten en dieren. Haar werk is telkens gedacht op landschappelijke schaal en gericht op praktische uitvoering. Zij ontwerpt complete landschappen of habitats, waarin locale planten- en dierengemeenschappen […]

lees meer
Historie & Archeologie 25 augustus 2013 t/m 5 januari 2014

Driekwart eeuw zuivel in Sittard 1912 – 1987

Van St. Rosa, Sibema tot Campina

In de jaren ’50 kwam de ijsfabricage naar Sittard. Onder de naam Sibema rolden er tot wel vijftienduizend ijsjes per uur van de band. Ondanks dat in de jaren ’70 de melkinrichtingen in Heerlen, Maastricht en Roermond hun deuren moesten sluiten, bleef de vestiging in Sittard geopend en trad de fabriek toe tot de Campina-groep. […]

lees meer
Hedendaagse Kunst 26 mei t/m 15 september 2013

Eugenio Dittborn

Your Letters. Pinturas Aeropostales 1986-2012

De uitvinding van de Airmail Paintings vormde Dittborns oplossing voor de opgave om als kunstenaar in Chili te werken tijdens de militaire dictatuur van Augusto Pinochet (1973-1998). Door zijn kunstwerken te vermommen als poststukken wist Dittborn de bureaucratie te omzeilen en zichtbaarheid te verwerven in een internationaal kunstcircuit. Misschien wel het belangrijkste aspect van Dittborns […]

lees meer
Historie & Archeologie 4 mei t/m 11 augustus 2013

Frans van de Laar

L'artiste - sculpteur

Portretten van zijn familieleden en zijn zelfportretten laten zien dat Van de Laar ook een bekwaam schilder was. Lange tijd was dit nauwelijks bekend. Zijn schilderijen zijn prominent aanwezig in de tentoonstelling. De schilderwerken bestaan uit grote allegorische stukken, romantische genrestukken, maar ook uit humoristische tafereeltjes. Qua stijl bewoog Van de Laar zich tussen academisch […]

lees meer
Hedendaagse Kunst 20 januari t/m 5 mei 2013

Mark Dion

The Macabre Treasury

Iedere tentoonstelling van Mark Dion reflecteert tevens op het functioneren van het museum zelf – institutionele kritiek vormt een integraal onderdeel van zijn presentatiestrategie. ‘The museum needs to be turned inside out – the back rooms put on exhibition and the displays put into storage’, stelde de kunstenaar ooit. Musea hebben vaak het begrip verloren […]

lees meer
Historie & Archeologie 2 februari t/m 21 april 2013

MIJNMERINGEN: Mauritspark en Mijnbouw

Wonen - werken - herinneren

Het onderzoek voor deze tentoonstelling is gedaan door studenten van de opleidingsminor ‘Omgaan met erfgoed’ van de Fontys Lerarenopleiding Sittard. De eerste groep van vijf studenten aardrijkskunde en geschiedenis ging aan de slag met de bouw- en bewoningsgeschiedenis. Zij verdiepten zich in de bewoning vanaf het bouwjaar van de wijk in 1928 en in de […]

lees meer
Hedendaagse Kunst 16 december 2012 t/m 6 januari 2013

De Salon 2012

In het teken van design

Als curator is Chequita Nahar gevraagd. Zij is hoofd van de afdeling sieraad- en product ontwerp aan de Academie voor Beeldende Kunst in Maastricht. Zij heeft een selectie gemaakt van 28 vormgevers die rond de kerst en Nieuwjaar in een intrigerende tentoonstelling te zien zullen zijn. Meer >

lees meer
Hedendaagse Kunst 8 september t/m 2 december 2012

Motherfuckers never die

Jota Castro

De tentoonstelling Motherfuckers never die vormt de meest omvangrijke museumsolo van Castro’s werk in Nederland. Getoond wordt een ruime keuze uit de recente tekeningen, sculpturen en installaties van de kunstenaar, aangevuld met enkele oudere referentiewerken. Veel werken waren niet eerder te zien of werden speciaal voor de tentoonstelling gerealiseerd. De tentoonstelling is vernoemd naar een […]

lees meer
Hedendaagse Kunst 25 augustus t/m 30 september 2012

GARTENCITY #1 – EXPO

CC Maasmechelen & Het Domein

GARTENCITY #1 zal werk laten zien van oa. Sarah Vanagt, Shirin Neshat, Fiona Tan, Öyvind Fahlström, Edward Lipski, Jimmie Durham, Allora/Calzadilla, Ed Templeton, Johan Tahon, Hans Op de Beeck, Florentijn Hofman, Zhang Huan. Aangevuld met werk van kunstenaars waar het CC Maasmechelen een bijzondere abnd mee heeft zoals Jan Fabre, Honoré d’O en Koen van […]

lees meer
Hedendaagse Kunst 29 juni t/m 23 september 2012

Cultureel programma WK WIELRENNEN

Limburg 2012

Chris Keulen is een internationaal bekende fotograaf die na zijn studie fotografie aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag zich als zelfstandig fotograaf heeft gevestigd. Hij voert opdrachten uit voor o.a. NRC Handelsblad en Trouw. Hij is zich gaan toeleggen op documentaire fotografie waarbij de mens en de maatschappij centraal staan. Hij […]

lees meer
Hedendaagse Kunst 1 t/m 9 september 2012

Uit de keuken van Het Domein

De keuken De keuken komt in een grote tent te staan in de achtertuin van Museum het Domein. Het is eenvoudige keukenkast, een aanrecht met kookgelegenheid (kan worden geleend/gehuurd), twee tafels met 20 stoelen (reserve klapstoelen zijn aanwezig) en uiteraard ligt er tegeltjes zeil. De keuken is aangekleed met handwerk, powerpointpresentaties van kunstenaars en platen […]

lees meer
Historie & Archeologie 23 juni t/m 9 september 2012

Leven aan de Maas

Opgravingsresultaten Holtum Noord

Het archeologisch onderzoek in Holtum-Noord mag in vele opzichten uniek genoemd worden. Niet alleen vanwege de enorm boeiende resultaten, maar ook vanwege de geweldige samenwerking tussen de beroeps- en amateurarcheologen en de overheden. Zij hebben ze zich intensief en vol enthousiasme voor dit grootschalige onderzoek ingezet. Meer >

lees meer
Historie & Archeologie 23 juni t/m 9 september 2012

De Onderstroom III

Dansen op de vulkaan 1977-1989

Dansen op de vulkaan. No future. Do it yourself. Gevleugelde slogans van een ‘verloren generatie’ die Nederland eind jaren zeventig, begin jaren tachtig doet wakker schrikken. Ook in de Westelijke Mijnstreek grijpt de wonderlijke mix van doemdenken en activistische creativiteit om zich heen. Vooral in Sittard ontstaat er een hele – deels door de punkbeweging […]

lees meer
Hedendaagse Kunst 6 mei t/m 26 augustus 2012

Common Spirits

Hans Lemmen en José Bedia

José Bedia groeide op in Cuba en emigreerde in 1991 naar Mexico. In 1993 vestigde hij zich in Miami, waar hij sindsdien woont en werkt. Vertrouwd als hij is met Afro-Cubaanse religieuze tradities werden veel van Bedia’s werken beïnvloed door Afro-transatlantische gebruiken uit zijn land van herkomst. Net zo goed bestudeert hij de indianencultuur van […]

lees meer
Historie & Archeologie 11 maart t/m 10 juni 2012

De kick van de klik

80 jaar fotokring Geleen

Om dit jubileum te vieren is er een tentoonstelling in Museum Het Domein ingericht onder de titel De kick van de klik. Uitgangspunt voor de tentoonstellingsmakers was de drijfveer van de huidige leden: wat boeit hen in het medium fotografie en waarom zijn ze lid van een club? De fotokring telt momenteel 34 leden. Ze […]

lees meer
Hedendaagse Kunst 5 februari t/m 22 april 2012

More to Tell

Recente aanwinsten voor de collectie

In tijden van ongekende bezuinigingen in de culturele sector deed zich onlangs de heugelijke omstandigheid voor dat het aankoopbudget van Museum Het Domein op basis van het gevoerde beleid groeide in plaats van kromp dankzij een verhoging van de bijdrage van het Mondriaan Fonds. Een goede reden om de balans op te maken van vier […]

lees meer
Historie & Archeologie 29 november 2011 t/m 26 februari 2012

Helga Paetzold

Hartenbloed

In de jaren ’60 vervaardigde Peatzold voor het eerst werken van monumentale afmetingen, waarmee ze ook exposeerde. Het werk Vuurboom uit 1962 is 320 x 160 cm groot. Belangrijke thema’s van haar abstract werk uit deze periode waren; energie, groei en de natuurkracht. Halverwege de jaren ’60 veranderde, onder invloed van haar opgroeiende kinderen, de […]

lees meer
Hedendaagse Kunst 10 september 2011 t/m 8 januari 2012

Charlotte Schleiffert

Rozen en pistolen

Met trots presenteert Museum Het Domein een omvangrijke tentoonstelling van het recente werk van Charlotte Schleiffert (Tilburg, 1967). De kunstenares verwierf internationale bekendheid met haar zeer expressieve tekeningen en schilderijen met felle kleuren, imposante formaten en onconventioneel materiaalgebruik als nepbont en plakplastic. Gendervraagstukken spelen een centrale rol in haar geëngageerde werk, evenals thema’s als intolerantie, […]

lees meer
Historie & Archeologie 3 juli t/m 6 november 2011

Rasah Rindu

60 jaar Molukse gemeenschap in de regio

In Museum Het Domein wordt een mengeling van politieke geschiedenis, kunstwerken, persoonlijke verhalen, gebruiksvoorwerpen, muziek en etnografica gepresenteerd. De sfeervolle vormgeving is in handen van Dick Latul. Molukse mensen hebben hun vaderland zo dichtbij mogelijk proberen te halen door vast te houden aan hun eigen tradities; hun geloof, hun dans, hun zang en hun eetcultuur. […]

lees meer
Hedendaagse Kunst 22 t/m 30 oktober 2011

KinderKunstGalerie

Charlotte Schleiffert, wiens tentoonstelling Rozen en pistolen tot en met 8 januari 2012 in Het Domein te zien is, is één van de kunstenaars van wie (anoniem) werk te koop is in de KinderKunstGalerie. Andere kunstenaars waarvan werk tentoongesteld wordt zijn: Guillaume Bijl, Raph de Haas, Gerben Hermanus, Michael Jäger, Olu Oguibe, Joke Van Leeuwen, […]

lees meer
Hedendaagse Kunst 7 mei t/m 28 augustus 2011

Roger Ballen

Skadukant

Bij de tentoonstelling Skadukant maakt Roger Ballen voor het eerst een installatie. Skadukant omvat zo’n 130 foto’s, die gezamenlijk een beeld geven van de ontwikkeling van Ballens oeuvre van begin jaren tachtig tot heden. Daarnaast zal Ballen in Het Domein een deel van zijn foto’s ensceneren in een speciale, in situ vervaardigde installatie van zijn […]

lees meer
Historie & Archeologie 26 maart t/m 19 juni 2011

De Onderstroom II

De alternatieve jongerencultuur 1969 – 1977

Er wordt volop geëxperimenteerd met drugs, drank en relaties, festivals – Pinkpop voorop – trekken een massaal en jong publiek en studenten van de Sociale Academie plakken hun school met kranten dicht uit protest tegen de “passieve houding van direksie en studenten”. In Geleen houden ‘de drie van Geleen’ de gemoederen een tijd lang bezig. […]

lees meer
Hedendaagse Kunst 22 januari t/m 25 april 2011

Leon Golub

Live & Die Like a Lion?

De tentoonstelling werd samengesteld door Brett Littman, executive director, The Drawing Center, New York; en werd mede mogelijk gemaakt door de National Endowment for the Arts en The Dedalus Foundation. Aanvullende middelen voor de catalogus werden verstrekt door Ronald Feldman Fine Arts, Peter Frey en Caroline Shapiro. Meer >

lees meer
Hedendaagse Kunst 22 januari t/m 25 april 2011

Hans Op de Beeck

Extensions

Extensions neemt de beschouwer mee op een stille, nachtelijke reis langs vervallen bouwwerken, interieurs, objecten en anonieme personages die in de duisternis verschijnen en verdwijnen. De animatiefilm is gemaakt op basis van zwart-witte aquarellen, gebaseerd op foto’s van het internet, beelden uit documentaires en educatieve video’s. Extensions toont onze technologisch georiënteerde en geglobaliseerde omgeving als […]

lees meer
Historie & Archeologie 2 februari t/m 13 maart 2011

Zo heisje veer!

Expositie over de namen van 11+ carnavalsverenigingen uit Sittard- Geleen

Er wordt aandacht geschonken aan de geschiedenis van deze vereniging door middel van foto’s, videofragmenten en objecten. Hun naam verwijst naar het mijnverleden van de wijk “de koel’ maar ook naar de kikkervisjes in vele poelen, in het dialect koelköp genoemd. Door middel van 3 kleine videoprojecties wordt de betekenis van de naam van deze […]

lees meer
Historie & Archeologie 23 oktober 2010 t/m 30 januari 2011

Wat Blieft U?

George Tielens

George Tielens staat vooral te boek als schilder van boerenerfjes. Hoewel hij ook andere schilderijen maakte, zoals portretten en stillevens, hield hij naar verluid het meest van zijn erfjes-met-kippen. In zijn atelier schilderde hij soms wel aan drie doeken tegelijk. Daar werkte hij de tekeningen uit die hij in het Limburgse heuvelland had gemaakt van […]

lees meer
Hedendaagse Kunst 19 december 2010 t/m 9 januari 2011

De Salon in Museum Het Domein

De geselecteerde kunstenaars zijn: Mirjam Abraas, Kees Barten, Maria Bemelmans, Nicole Bots, Jeroen Evertz, Ans Hameleers, Carmen Heemels, Kaper van der Worm, Peter Koene, Jan Kusters, Ans Lemmens, Remi van der Linden, Anneke Linssen, Sabine Lintzen, Lea Nieuwhof, Frits Peeters, Marcel Roncken, Pernette Scholte, Sandro Setola, Su Tomesen, Bianca Vaessen, Jose van der Varst-de Vos, […]

lees meer
Hedendaagse Kunst 9 oktober t/m 12 december 2010

Mel Chin – Disputed territories

winnaar Fritschy Stadscultuur Prijs

De jury maakte een keuze uit 25 kunstenaars die werden voorgedragen door een groep adviseurs van verschillende Nederlandse kunstinstellingen en die vervolgens reageerden op de oproep om documentatie van hun werk in te zenden. Ook wat betreft de voordrachten vormde de editie 2010 een overgang naar een meer internationale prijs: ongeveer de helft van de […]

lees meer
Historie & Archeologie 26 april t/m 26 september 2010

Typisch Toon

Tentoonstelling over multitalent Toon Hermans

Inmiddels is duidelijk dat Toon Hermans een multitalent was die niets aan het toeval overliet. Of hij nu schilderde met verf, met woorden of met noten, hij deed dit met zeer veel passie en doorzettingsvermogen. Wat ook opvalt zijn de thema’s die steeds weer, zij het in steeds wisselende vorm, terugkomen. Hij heeft nooit onder […]

lees meer
Hedendaagse Kunst 2 t/m 18 juli 2010

Museum Het Domein en Zomerzone

Beeldende Kunst

Museum Het Domein nodigde jonge kunstenaars Tanja Ritterbex en Erik Habets uit om met gelijkgestemde kunstenaars François Salden, Etienne van Berlo en Véronique de Jong aan de slag te gaan rond het thema ‘Thuis’. Stap in hun wonderlijke droomwereld en beleef de werkelijkheid op een andere manier. Want wat betekent ‘Thuis’ eigenlijk? Misschien is thuis […]

lees meer
Hedendaagse Kunst 23 januari t/m 11 april 2010

Sarah Vanagt

Pocket Cinema

De tentoonstelling in Museum Het Domein brengt verschillende oudere en recente werken van Vanagt samen, waaronder een serie recente cibachrooms die begraafplaatsen tonen. Pocket Cinema vormt Vanagts eerste museumsolo. De tentoonstelling wordt mede gepresenteerd in het kader van de internationale Fotobiënnale in Luik en de Euregio. Meer >

lees meer
Hedendaagse Kunst 23 januari t/m 11 april 2010

GuestRoom #10

HISK, Gent

Begonnen in een vervallen militair hospitaal in Antwerpen, heeft het HISK ook na een verhuizing naar een Gentse legerkazerne in 2007 iets behouden van de sfeer van een krakershol en een vrijplaats. In een ongedwongen atmosfeer en betrekkelijke rust worden de studenten in staat gesteld om zelfstandig en in eigen tempo hun werk uit te […]

lees meer
Historie & Archeologie 7 november 2009 t/m 14 februari 2010

125 jaar toerisme

Kerken als troef

De toeristische markt in Sittard was in de jaren vijftig een beetje ingezakt, dit ondanks het feit dat in die tijd mensen meer vrije tijd kregen. Ondanks verwoede pogingen van de plaatselijke VVV’s om toeristen te verleiden liet men Sittard, Limbricht en Born vaak links liggen, op weg naar het populaire Zuid-Limburgse heuvelland, of ging […]

lees meer
Hedendaagse Kunst 26 september 2009 t/m 3 januari 2010

Anouk Kruithof

Becoming Blue

Tijdens het fotograferen voerde Kruithof onverwachte acties uit en bracht de geportretteerden daarmee in een bevreemdende emotionele ‘staat van zijn’. De foto’s vormen het verslag van die indringende ontmoetingen. De drie fotografische stillevens Closing Rooms van blauwe claustrofobische ruimtes waarmee de portretten gecombineerd zijn, tonen een neurotische tussenwereld. Bij de tentoonstelling is een gelijknamige publicatie […]

lees meer
Hedendaagse Kunst 26 september 2009 t/m 3 januari 2010

Anne-Marie Schneider

Jambes Longues

De kunstenares is internationaal vooral bekend geworden met haar aandoenlijke, elementaire tekeningen die de directheid van strips hebben. Haar werk is wrang en humoristisch tegelijk, en het is mogelijk daardoor dat het zo’n indringende psychologische uitwerking heeft. Schneider tekent dagelijks, en haar intieme, mededeelzame tekeningen laten zich lezen als dagboeknotities. In haar werk gaan het […]

lees meer
Historie & Archeologie 13 juni t/m 10 oktober 2009

Onderstroom 1

'Want er komen andere tijden...'

Over jongeren die zich ontworstelen aan hun ouders en andere ‘autoriteiten’; over jonge kapelaans die een nieuwe inhoud proberen te geven aan de katholieke praktijk; over de wijze waarop traditie en vernieuwing met elkaar in botsing komen. Meer >

lees meer
Hedendaagse Kunst 4 juli t/m 13 september 2009

Brazilian Summer

Art & the City

De Braziliaanse zomer in Museum Het Domein wordt georganiseerd om de speciale focus op Brazilië binnen het uitwisselingsproject Made in Mirrors onder de aandacht te brengen. Sinds twee jaar is er een samenwerkingsverband tussen Museum Het Domein, Vitamin Creative Space in Guangzhou (China) en het Museu de Arte Moderna Aloísio Magelhães (MAMAM) in Recife (Brazilië). […]

lees meer
Hedendaagse Kunst 18 april t/m 21 juni 2009

Nights, Winters, Years

Een keuze uit de collectie door kinderen

De tentoonstelling ontleent zijn titel aan een werk van Öyvind Fahlström: Nights, Winters, Years (Words by Justin Hayward) uit 1976. De titel is te lezen als een metafoor voor een kunstverzameling: de verschillende, opeenvolgende aankopen vormen méér dan de som der delen. Samen ontstaan evocatieve dwarsverbanden die nieuwe dimensies ontlokken aan de individuele kunstwerken. Meer […]

lees meer
Hedendaagse Kunst 25 april t/m 21 juni 2009

Fernando Bryce

An Approach to the Museo Hawai

Ze zijn gebaseerd op historisch bronnenmateriaal dat hij aantreft in kranten, tijdschriften, pamfletten en boeken: afbeeldingen, manifesten, reportages, advertenties, etcetera. Samen geven de tekeningen een even indringend als soms hilarisch beeld van de koloniale en imperiale geschiedenis, van wereldwijde revoluties en de geschiedenis van Zuid-Amerika. Door te tonen hoe complex het internationale netwerk van sociaal- […]

lees meer
Historie & Archeologie 14 maart t/m 1 juni 2009

EigenWijs

400 jaar protestantisme in Sittard- Geleen

Aan de hand van portretten van belangrijke personen uit de geschiedenis van de protestantse geloofsgemeenschappen in Sittard, Grevenbicht en Geleen-Urmond, krijgt de geschiedenis van het protestantisme in deze regio een gezicht. Zij verhalen over vermeldenswaardige gebeurtenissen uit de geschiedenis. Soms zijn het leuke verhalen, maar doorgaans zijn het vooral de ruzies, de onregelmatigheden en ergernissen, […]

lees meer
Historie & Archeologie 28 oktober t/m 15 mei 2009

Werkzaamheden in de achtertuin

Archeologische opgravingen

Werkzaamheden In werkput 1 en 2 zijn vijf vlakken aangelegd, dit is circa 2 meter beneden peil. Vanaf deze diepte dienen er damwanden aangelegd te worden en grondankers geplaatst te worden, dit zal na volgende week plaatsvinden. Om het vlak zal tijdens de bouwwerkzaamheden een laag schoonzand gestort worden. Tijdens de bouwwerkzaamheden zullen de opgravingen […]

lees meer
Hedendaagse Kunst 24 januari t/m 5 april 2009

Roma Pas

Cave Women

Roma Pas ontleedt in haar werk telkens hoe ons leven tegenwoordig wordt bemiddeld door beelden, en hoe bepaalde beelden betekenis krijgen. Tegelijk met Daytime Neon toont Pas in de projectruimte van Het Domein een nieuwe installatie met de overkoepelende titel Cave Woman, die bestaat uit een enorme foto en enkele sculpturen. De plaats die de […]

lees meer
Museum Historie & Archeologie - Erfgoedcentrum De Domijnen
Hedendaagse Kunst 4 t/m 5 april 2009

Museumweekend

Activiteiten Naast het bekijken van de tentoonstellingen kun je mee doen aan diverse workshops en het dozenspel. Meer >

lees meer
Hedendaagse Kunst 24 januari t/m 5 april 2009

Jowan van Barneveld

Echoes

Van Barnevelds werk houdt zich ergens op tussen verschijnen en verdwijnen. De voorstellingen doemen maar moeizaam op uit de verf. Ondanks zijn onderkoelde, anonieme werkwijze lijkt hij vooral geïnteresseerd in de uitdrukkingsmogelijkheden die het medium schilderkunst vandaag de dag biedt. Met zijn broeierige natuurtaferelen, blokhutten waar zelfmoorden werden gepleegd en poppodia die zinderen van de […]

lees meer
Historie & Archeologie 31 januari t/m 8 maart 2009

Onderscheid moet zijn

Carnavalsordes uit de collectie Jean Meijntz

Het carnavalsfeest, zoals we dit tegenwoordig in Limburg vieren, vindt zijn oorsprong in het Rijnlandse carnaval. De bakermat van het Rijnlandse carnaval is de stad Keulen. Bij de vormgeving van het feest in 1823 liet ‘der Festordnende Komitee’ zich door de geschiedenis, de literatuur en de politiek inspireren. Keulen was, na een jarenlange overheersing door […]

lees meer
Historie & Archeologie 1 november 2008 t/m 1 maart 2009

Loeënde klokke – Zjwarte rouk

Troubadours uit de regio

In de tentoonstelling ligt de nadruk op de vele prachtige muziekteksten. De gekozen troubadours, allen afkomstig uit de regio Sittard-Geleen zijn ware dichters en taalkunstenaars. Voor allen geldt; het dialect biedt meer mogelijkheden om zich goed uit te drukken dan het Nederlands. Het dialect biedt een ruimere woordkeuze om emoties te verwoorden. Het is plastischer […]

lees meer
Historie & Archeologie 14 december 2008 t/m 18 januari 2009

DE SALON

Presentatie Tangelder

Zijn in hoge mate traditionele beeldhouwwerk, meestal vervaardigd in kerkelijke opdracht en ontstaan in de jaren veertig en vijftig, vindt zijn moderne tegenhanger in zijn expressieve schilderwerk in de jaren zestig, zeventig en tachtig. Het zijn kleurrijke, veelal abstracte schilderijen, die hij voor zijn eigen genoegen vervaardigde. In de tentoonstelling zal zowel zijn traditionele als […]

lees meer
Museum Historie & Archeologie - Erfgoedcentrum De Domijnen
Hedendaagse Kunst 14 december 2008 t/m 4 januari 2009

De Salon

Kunst uit de Westelijke Mijnstreek

In de vorige editie werd er voor het eerst een gastcurator uitgenodigd om de tentoonstelling samen te stellen. Dit jaar is kunsthistorica Vera Schoffelen uitgenodigd om een selectie te maken uit de kunstenaars die zich aangemeld hebben. Zij heeft zich bij haar keuze gericht op originaliteit en eigenheid van het werk. Belangrijk is dat er […]

lees meer
Hedendaagse Kunst 30 augustus t/m 30 november 2008

Lara Schnitger & My Barbarian

Dance witches Dance

Schnitger exposeerde onder andere bij Sonsbeek Arnhem (2008), Stuart Shave/Modern Art London (2007), National Museum of Contemporary Art, Oslo (2007), The Saatchi Gallery (2006), Anton Kern Gallery New York (2005), Hammer Museum Los Angeles (2005). De tentoonstelling in Museum Het Domein is haar eerste museale solotentoonstelling in Nederland. Op 31 augustus zal tijdens de ASOR-uitmarkt […]

lees meer
Historie & Archeologie 12 juli t/m 19 oktober 2008

Focus Marokko

Focus Marokko wil zoveel mogelijk mensen kennis laten maken met de veelzijdigheid en culturele rijkdom van Marokko. Aan de hand van bijzondere voorwerpen belicht de tentoonstelling thema’s als gastvrijheid, Marokko als kruispunt van culturen, muziek en taal en hoogtepunten van kunst en ambacht. De tentoonstelling presenteert bijzondere stukken uit Marokkaanse musea en uit de Marokkaanse […]

lees meer
Hedendaagse Kunst 30 augustus t/m 19 oktober 2008

Serge Onnen

Champagne scissors holes

Onnen onderzoekt verschillende vormen van tekenkunst. Hij verbindt oude en nieuwe technieken om het beeld in beweging te brengen en brengt tekeningen met behang, animaties, film en video samen. Onnen plaatst deze tevens in een ruimer perspectief door het initiëren van projecten die de eigen discipline overschrijdend, zoals de publicatiereeks Drawing on Writing en Drawings […]

lees meer
Hedendaagse Kunst 28 juni t/m 17 augustus 2008

So Close So Far Away

H+F Collection

De tentoonstelling So Close So Far Away prentendeert vooral geen antwoorden hierop te geven, maar roept vragen op door de kunstwerken en laat zien hoe verschillende kunstenaars hier mee om gaan. Centraal staan werken uit de H + F Collection – Adel Abdessemed, Elina Brotherus, Desiree Dolron, Sutee Kunavichayanont, Zwelethu Mthethma, Shirin Neshat en Céline […]

lees meer
Hedendaagse Kunst 28 juni t/m 17 augustus 2008

Fritschy Cultuurprijs Sittard-Geleen 2008

In 2004 werd de prijs voor het eerst uitgereikt aan de in Nederland werkzame Chinese kunstenaar Ni Haifeng in wiens werk de culturele relatie tussen beide landen een terugkerend thema is. In 2006 werd de prijs toegekend aan Hadassah Emmerich, een kunstenares met Indische wortels en van Nederlandse komaf. Meer >

lees meer
Historie & Archeologie 8 maart t/m 29 juni 2008

Tabee Tabak

In de tentoonstelling Tabee Tabak wordt vooral aandacht besteed aan de regionale handel in en consumptie van tabak en toebehoren. We beperken ons hierbij tot de negentiende en twintigste eeuw. Het Rijke Roomse Leven, de bedevaarten (en bedevaartspijpen), pruimende mijnwerkers en het plaatselijke verenigingsleven zullen daarbij ruim aan bod komen. Meer >

lees meer
Hedendaagse Kunst 18 mei t/m 15 juni 2008

Lisa Jeannin i.s.m. Rolf Schuurmans

GGG&G: Gorilla Goddess Gangster and the Goblins

lees meer
Hedendaagse Kunst 5 april t/m 15 juni 2008

Kati Heck

Bonzenspeck und Prollgehabe

Bissy Bunder zorgt voor het openingsspektakel van de tentoonstelling van Heck bij Het Domein. De kunstenaars Julia Wlodkowski (fotografie, installatie), Johanna Trudzinski (mode), Michéle Matyn (fotografie), Tina Schott (installatie, tekeningen) en Kati Heck zelf, geven in een zelf ontworpen entourage een vijftien minuten durend optreden, waarbij deze keer alles van karton is. Met zang, karaoke […]

lees meer
Hedendaagse Kunst 16 februari t/m 30 maart 2008

Guestroom #8

Biennale Photo Liège

De artistieke keuze van de Luik Biënnale wordt altijd bepaald door een globaal thema. Dit jaar is het concept van de ’territoria’ het hoofdonderwerp. Dit facettenrijke en gelaagde thema omvat substantiële hedendaagse vraagstukken zoals die bijvoorbeeld ook in het project Made in Mirrors van Museum Het Domein aan de orde worden gesteld. Bij de Biënnale […]

lees meer
Hedendaagse Kunst 19 januari t/m 30 maart 2008

Dzine

De in Chicago woonachtige Puerto Ricaanse kunstenaar Dzine (1970) presenteert in zijn eerste Nederlandse tentoonstelling een low rider fiets sculptuur met een video-installatie, een werk op de muur met een functionerende draaitafel en zijn befaamde schilderijen van acryl en glaskorrels. Meer >

lees meer
Hedendaagse Kunst 19 januari t/m 24 maart 2008

Antoine Berghs

Why return to places while one could proceed endlessly

De bevindingen, die Berghs in deze solotentoonstelling toont, willen geen antwoord geven op de vraag waarom een terugkeer naar deze plaatsen loont. Zij volgen eerder de omtrekkende bewegingen van de gedachte hierachter.

lees meer
Historie & Archeologie 25 november 2007 t/m 24 februari 2008

Sound Souvenirs

Tenhoorstelling op afdeling Stedelijke Historie én Hedendaagse Kunst

Zoals ook in andere landen, ontstond in Nederland een vereniging van zogenaamde ‘geluidsjagers,’ mensen die geïnspireerd door de grote veranderingen in de tijd na de tweede Wereldoorlog, bijzondere nieuwe geluiden als ook steeds zeldzamer wordende oude geluiden wilden opsporen en bewaren. In Sound Souvenirs hoort u de gekste geluiden gejaagd door de geluidsjagers of bewaard […]

lees meer
Historie & Archeologie 16 juni t/m 4 november 2007

Via Via

Romeinen in de regio

Op basis van lokaal archeologisch onderzoek wordt in de tentoonstelling een onderscheid gemaakt naar villacomplex, nederzetting, grafveld, grafheuvel, heiligdom en wegdorp. Bovendien kan de bezoeker in een speciaal ontwikkeld computerprogramma samen met Erik Egel op zoek gaan naar het Romeinse verleden. Meer >

lees meer
Hedendaagse Kunst 8 september t/m 28 oktober 2007

Erwin Wurm

Direktionsskulptur - con vista sulle mie montagne

Wurm zoekt in zijn werk de dialoog tussen de performance- en conceptuele kunst van de jaren zestig en de vormtaal van de klassieke beeldhouwkunst. Bij Wurm kan alles tot een sculptuur worden: een gedachte, handelingen van één minuut of het publiek dat instructies uitvoert. Meer >

lees meer
Hedendaagse Kunst 11 augustus t/m 2 september 2007

Chinergie

China Summer Show

De kunstenaars Ni Haifeng en Wang Jianwei werken in het project Forms of Exchange samen met kunsthistorica Kitty Zijlmans (Universiteit Leiden). Forms of Exchange gaat op artistiek en wetenschappelijk niveau de vraag na wat ‘uitwisselen’ eigenlijk betekent. Wat geef je weg en wat komt terug? De installaties Gift van Ni & Zijlmans alsook Wang’s Input/Output […]

lees meer
Hedendaagse Kunst 18 t/m 30 augustus 2007

Chinese Youth Culture Show

Chinese invasie in Sittard!

De tentoonstelling Inspiration Indecently Exposed van de Chinese Youth Culture Show op Paardestraat 38 wordt vrijdag 17. augustus om 17.00 geopend waarna er om 21.00 een loungefeest zal plaats vinden. De tentoonstelling / winkel aan de Paardestaat is tijdelijk vanaf 17 augustus tot en met 30 augustus tijdens winkeluren. Naast tentoonstelling vinden er nog een […]

lees meer
Hedendaagse Kunst 12 mei t/m 19 augustus 2007

Guestroom #6: New Image Art Gallery

The Burning House

In The Burning House wordt een visuele poging ondernomen de hedendaagse politieke spanningen te temperen en het einde ter tijden te bezweren. Faile, Swoon en David Ellis nemen bezit van een vervallen droom en schreeuwen een waarschuwing in de afgrond van ontkenning en een proclamatie die, hoe je er ook naar kijkt, het vuur stevig […]

lees meer
Hedendaagse Kunst 12 mei t/m 19 augustus 2007

Clare Rojas

Forget me not

Het werk van Rojas is sterk beïnvloed door Amerikaanse folk- art, vooral door het materiaal, de esthetiek en de geschiedenis van quilts, en borduurt voort op de klassieke Europese sprookjes en fabels. Op haar schilderijen figureren hoofdzakelijk met fijne penseelstreken geschilderde mensen en dieren tegen een achtergrond van gestileerde landschappen of éénkleurige vlaktes. Voor tentoonstellingen […]

lees meer
Museum Historie & Archeologie - Erfgoedcentrum De Domijnen
Historie & Archeologie 10 maart t/m 28 mei 2007

OOG in OOG met prof. Timmers

‘Ziel en bezieler’ van Museum Het Land van Sittard

Timmers had een grote liefde voor de geschiedenis en schoonheid van Limburg, een liefde die hij graag wilde doorgeven aan anderen. In interviews roemt hij zijn vader Theophile, onderwijzer Kentgens en dokter Schoenmaekers als degenen die hem hebben leren kijken of, in zijn eigen woorden, hebben leren ‘zien’. Het werd zijn grote roeping ook anderen […]

lees meer
Hedendaagse Kunst 24 maart t/m 29 april 2007

Wouter van Riessen

Double

Museum Het Domein biedt ruimte aan de tentoonstelling Double van de Nederlandse kunstenaar Wouter Van Riessen (1967 Bloemendaal). De titel Double verwijst naar het gegeven dat Van Riessen zijn portret meestal laat vergezellen door poppen, of op andere manieren een gelaagdheid in zijn zelfportretten aanbrengt. De schilderijen en zeefdrukken met van Riessens zelfportret worden gekenmerkt […]

lees meer
Hedendaagse Kunst 24 maart t/m 29 april 2007

Jasper de Beijer

Projectroom

De Beijer schept de afgelopen jaren een nieuwe orde in verzamelingen beelden die in de loop van de geschiedenis een op zichzelf staand geheel zijn geworden. In zijn portretten verricht De Beijer eenzelfde onderzoek als in de beelden waarvan hij meer emotionele afstand heeft. Meer >

lees meer
Hedendaagse Kunst 24 maart t/m 29 april 2007

Jacques Dieteren

Retrospectief

Jacques Dieteren (1957 Heerlen – 2002 Sittard) studeerde monumentale vormgeving, schilderen en grafiek aan de Academie Beeldende Kunsten Maastricht en was enkele jaren later medeoprichter van de kunstenaarsgroep Kontrast 85. Tot zijn plotseling overlijden in 2002 verbleef hij in Sittard, waar zijn omvangrijke oeuvre bestaande uit schilderijen, tekeningen en collages in een periode van 1978 […]

lees meer
Museum Historie & Archeologie - Erfgoedcentrum De Domijnen
Hedendaagse Kunst 7 maart t/m 8 april 2007

A space designed for vitamin B

PLANET (E)ART(H)

Vitamin Creative Space, een kunstinstelling uit Guangzhou, China, en tevens één van de structurele partners van Het Domein in het kader van het internationale uitwisselingsproject Made in Mirrors, houdt zich bezig met kunst als vitamine, als geestelijk voedsel voor de samenleving. Eén van de projecten van Vitamin Creative Space is How to travel with a […]

lees meer
Hedendaagse Kunst 20 januari t/m 11 maart 2007

Rik Meijers

Doe dat niet meer

Bij de tentoonstelling verschijnt een catalogus c.q. kunstenaarsboek met een introductie van Dominic van den Boogerd (kunstcriticus en directeur van De Ateliers in Amsterdam). Het boek is geïnspireerd op zogenaamde ‘fanzines’, die dezelfde sfeer als Meijers eigenzinnige keuze voor onderwerpen en materiaal ademen. Meer >

lees meer
Museum Historie & Archeologie - Erfgoedcentrum De Domijnen
Hedendaagse Kunst 20 januari t/m 11 maart 2007

GuestRoom #5

Prins Claus Fonds

Cultuur en conflict De directeur van het Prins Claus Fonds, Els van der Plas, is de gastcurator van GuestRoom #5. Zij zal in haar presentatie het Prins Claus Fonds thema van 2007, ‘Cultuur en Conflict’, centraal stellen. Met dit thema wordt onderzocht hoe cultuur positief kan bijdragen aan het oplossen van conflicten en bijvoorbeeld kan […]

lees meer
aan het zoeken...