Home
Menu Sluit Zoeken MijnDomijn
  • MijnDomijn:
  • Tickets
  • Poppodium
  • Bibliotheek
  • Educatie
  • Amateurkunst
Winkelwagen Contact
sluiten

Wat Blieft U?

George Tielens

23 oktober 2010 t/m 30 januari 2011

Historie & Archeologie

Let op, deze expositie is niet meer beschikbaar. Bekijk het actuele aanbod in onze agenda.

De loopbaan van George Tielens als kunstenaar is relatief laat begonnen. Na een aantal jaren als beroepsofficier – hij stamde uit een gegoede familie van militairen – en een mislukte carrière als zakenman in Tilburg, verhuisde hij rond zijn veertigste naar Sittard om zijn leven aan de kunst te wijden. In Sittard moet George Tielens een bekende verschijning zijn geweest. Een rijzige figuur, goed gekleed, ook als kunstenaar nog altijd de gentleman die afkomst en opvoeding van hem hadden gemaakt. Voor de ontwikkeling van het kunstleven in de stad was hij niet zonder belang. Hij richtte een schilderschool op, waar onder andere Toon Hermans en Pie Schmitz hun eerste lessen kregen. In zijn atelier boven De Kroon was Zefke Mols een vaste bezoeker en geliefd model.

George Tielens staat vooral te boek als schilder van boerenerfjes. Hoewel hij ook andere schilderijen maakte, zoals portretten en stillevens, hield hij naar verluid het meest van zijn erfjes-met-kippen. In zijn atelier schilderde hij soms wel aan drie doeken tegelijk. Daar werkte hij de tekeningen uit die hij in het Limburgse heuvelland had gemaakt van fraaie boerenhoeves met binnenplaatsjes. Tijdens zijn vele zwerftochten, met de fiets of het openbaar vervoer, moet hij honderden en honderden schetsen hebben gemaakt.
Toon Hermans vertelt in zijn boekje 80 gedachten, versjes en verhalen (1996) hoe treffend de schilder de kippen op het doek wist neer te zetten: ‘”Kijk, Tony,” zei-ie-dan met z’n Philip Morris- bariton, “ik zet nog even een paar kippetjes op ’t erf,” en dan nam hij met ’t puntje van zijn penseel het zinkwit uit ’n tube en zette in ’n mum van tijd enkele witte stippen op het donkere erf. Tot mijn grote verbazing werden, op hetzèlfde moment dat hij dat deed, de stippen… kippen.’

Meer >

aan het zoeken...