Home
Menu Sluit Zoeken MijnDomijn
  • MijnDomijn:
  • Tickets
  • Poppodium
  • Bibliotheek
  • Educatie
  • Amateurkunst
Winkelwagen Contact
sluiten
UniVorm Jonge ontwerpers en de eigen collectie Erfgoedcentrum De Domijnen

UniVorm

Jonge ontwerpers en de eigen collectie

11 september 2020 t/m 3 januari 2021

Historie & Archeologie

Let op, deze expositie is niet meer beschikbaar. Bekijk het actuele aanbod in onze agenda.

Reserveren is verplicht. Klik voor meer informatie op de oranje reserveerknop.

 

Een uniform is werkkleding waarmee een persoon zich onderscheidt als lid van een organisatie of als functionaris. Vier jonge ontwerpers van de opleiding Design van de Kunstacademie in Maastricht hebben elk op een collectiestuk uit onze kostuumcollectie gereflecteerd. Zij hebben vooral naar vorm en symboliek gekeken.

Eigen collectie
Wij tonen Amerikaanse militaire uniformen uit de Tweede Wereldoorlog naast folkloristische kostuums uit Broeksittard, het pak van een sluiswachter uit Grevenbicht en de cape van een postbode uit Geleen, priesterkleding uit Einighausen en mijnwerkerskleding uit Geleen. Ze hebben elk een eigen verhaal.

Een uniform zorgt enerzijds voor eenheid, je bent daarmee herkenbaar als lid van een bepaalde organisatie. Gelijktijdig sluit het dragen van een uniform de niet-leden uit. Het dragen van een uniform geeft status. Binnen een groep kan ook nog onderscheid worden aangebracht in rang en stand of de gelegenheid waarvoor het wordt gebruikt. Een bijbehorend accessoire zoals bv. een sjerp, een vlag of een vaandel onderstreept en bevestigt de groep.

Door het oog van de ontwerpers
Vier jonge ontwerpers van de opleiding Design van de Kunstacademie in Maastricht voegen een extra dimensie aan het verhaal van de uniformen toe. Zij hebben vooral naar vorm en symboliek gekeken. Vandaar de woordspeling UniVorm. Nadia Kitzen, Elza Lencberga, Evelien Klerkx en Wies Vilé hebben elk een nieuw werk gemaakt geïnspireerd door een van onze uniformen of door een detail hiervan.

Wil je op de hoogte blijven van de laatste expositie nieuwtjes? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.

aan het zoeken...