Home
Menu Sluit Zoeken MijnDomijn
  • MijnDomijn:
  • Tickets
  • Poppodium
  • Bibliotheek
  • Educatie
  • Amateurkunst
Winkelwagen Contact
sluiten
Uit het leven van een vlinder - Stefan Cools - Museum HK De Domijnen - 2022

Uit het leven van een vlinder

landschap – beheer – kunst

22 mei t/m 30 oktober 2022

Hedendaagse Kunst
€6,50
Museum Hedendaagse Kunst De Domijnen

Combi-ticket

> museum hedendaagse kunst
> historie & archeologie
€10,00

Uit het leven van een vlinder belooft in 2022 een bijzondere tentoonstelling te worden van kunstenaar Stefan Cools in Hedendaagse Kunst De Domijnen. Nadat hij eerder in Limburg een aantal vlindertuinen creëerde, heeft Cools in 2020 in Maastricht, Bunde, Houthem, Susteren, Heythuysen en Baarlo zes grotere velden ingezaaid. Deze velden vormen samen het project Lepidoptarium – een woord dat niet bestaat maar dat, zoals een herbarium op een wetenschappelijke manier planten verzamelt, verwijst naar een archief waar kennis over vlinders wordt verzameld.

Een levenscyclus die tot de verbeelding spreekt
Cools onderzoekt als kunstenaar hoe in het landschap de flora en fauna van de velden zich feitelijk ontwikkelt, met speciale aandacht voor de vlinders. Hij doet dat om twee redenen. Schoonheid en levenscyclus van vlinders spreken sterk tot de verbeelding; daarnaast geven zij in biologische zin interessante aanwijzingen omtrent de ecologische kwaliteiten van het landschap. Cools werkt samen met burger-onderzoekers die de velden en de vlinders regelmatig monitoren. Daarnaast ontwikkelt hij autonome kunstwerken die op de velden en het onderzoek zijn geïnspireerd. In de tentoonstelling in ons museum worden de resultaten van het project Lepidoptarium uitgebreid getoond.

Van levensbelang
We weten allemaal hoe belangrijk vlinders, bijen, wespen en andere insecten zijn voor de bestuiving van planten en fruitbomen. Biologen en ook veel burgers maken zich bezorgd over de achteruitgang van vlinders, insecten en vogels, veroorzaakt door bijvoorbeeld onkruidbestrijding in de landbouw, verkeerd beheer van landschappen en openbaar groen, het planten van steriele of exotische tuinplanten die bij tuincentra te koop zijn.

Vlinder als natuurgids
Stefan Cools monitort de zes velden vanuit het perspectief van de kunst. Zijn uitgangspunt is ondubbelzinnig: als natuur en landschap al zoveel eeuwen onderwerp van de kunst zijn, en als we al zo lang met de ogen van de kunst naar de natuur kijken, is het dan niet tijd dat natuur, landschap en vlinders zelf een stem krijgen in wat de kunstenaar zichtbaar maakt en in de vragen die hij opwerpt? Om deze reden opent Cools zijn atelier voor de natuur en wordt de natuur zijn atelier. Tijdens zijn dagelijkse wandelingen in het unieke Bunderbos observeert Cools wat daar leeft, volgt hij van dag tot dag de veranderingen, documenteert hij met zijn blik van kunstenaar de processen. In de zes velden van Lepidoptarium concentreert hij zich op het leven van vlinders: van bodemgesteldheid en landschapsgeschiedenis tot weersgesteldheid en kleurengamma’s van de weides – hoe tonen vlinders ons de kwaliteiten van het landschap?

Vlinders en hun levenscyclus zijn de gidsen die de kunstenaar in de natuur rondleiden; zij stellen Cools in staat het landschap op een dieper niveau te lezen. Het verslag van het project Lepidoptarium in Museum De Domijnen maakt deze dieper gelegen lagen zichtbaar voor de ogen, ervaarbaar voor de neus, proefbaar voor de tong, tastbaar voor de vingers.

Cees de Boer is curator van Uit het leven van een vlinder van Stefan Cools. De expositie sluit aan op het tentoonstellings- en verzamelbeleid van Museum Hedendaagse Kunst De Domijnen en pakt de thema’s op van eerdere tentoonstellingen zoals Ecoventions Europe (2017-2018), Ben ik een dier? (2017) en Koen van Mechelen. This Is Not A Chicken (2015).

Wil je als eerste op de hoogte worden gebracht van expositie nieuws? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!

aan het zoeken...