
Sinti in Limburg
26 september t/m 26 november 2019
In Sinti in Limburg staat de geschiedenis van de Sinti centraal. Met behulp van beeldmateriaal wordt de oorsprong van de Sinti uit India belicht, tot en met het zwervend bestaan tot in de twintigste eeuw in West – Europa. De vervolging en uitroeiing van de Sinti tijdens de Tweede Wereldoorlog krijgt aan de hand van de lijsten van de gedeporteerden een naam en soms met foto’s een gezicht.
Deze expositie is wegens de vele belangstelling verlengd t/m 26 november
Religie vormt een belangrijk onderdeel van het leven van de Sinti. Daarom is er aandacht voor onder meer de jaarlijkse bedevaart in Roermond, met oude foto’s van Roermond, Venlo en Heerlen. Bijna alle foto’s zijn afkomstig uit openbare archief- en museuminstellingen. De rest van de foto’s komt uit particulier bezit, in het bijzonder van de familie Meinhardt, Rob Hendrikx, Jean Knoors en Wout van Vloten.
Er wordt in deze expositie een indringend beeld geschetst van deze bevolkingsgroep die zich nooit bevrijd heeft gevoeld. De bijzondere cultuur, riten en gewoonten dreigen volgens de Sinti verloren te gaan. Intern is de oorlog onbespreekbaar en extern wordt er ook niet over gesproken, omdat de kloof met de rest van de samenleving te groot is. Hopelijk kan deze expositie een brug slaan!
De expositie is afkomstig van Erfgoedhuis Weert en samengesteld door drs. Jac Lemmens, gemeentearchivaris van Weert. Dit in nauwe samenwerking met de Sinti gemeenschap in Weert en Limburg. Speciaal voor de plaatsing in Sittard heeft Jac Lemmens de tentoonstelling aangevuld met extra informatie.
Deze expositie is gratis toegankelijk tijdens openingsuren van Bibliotheek Ligne.
Lezing: Zoektocht naar Settela
Op zondag 27 oktober geeft drs. Jac Lemmens in Bibliotheek Ligne een lezing: Zoektocht naar Settela.
Settela Steinbach: 19 mei 1944, op de trein in Westerbork; drie weken later wordt zij vermoord in Auschwitz.
Deze lezing maakt deel uit van het programma van de Maand van de Geschiedenis.