Home
Menu Sluit Zoeken MijnDomijn
  • MijnDomijn:
  • Tickets
  • Poppodium
  • Bibliotheek
  • Educatie
  • Amateurkunst
Winkelwagen Contact
sluiten
Schoonheid en verval, Museum Hedendaagse Kunst De Domijnen, Dimitar Genchev, Pernik Industry, 170 x 220 cm, oil on canvas. Prive collectie Leiden NL

Schoonheid en verval

Dimitar Genchev en Peter Buggenhout

29 september t/m 29 november 2020

Hedendaagse Kunst

Let op, deze expositie is niet meer beschikbaar. Bekijk het actuele aanbod in onze agenda.

Reserveren is verplicht. Klik voor meer informatie op de oranje reserveerknop.

 

Het Bulgaarse schildertalent Dimitar Genchev (Plovdiv, 1985) en de bekende Belgische beeldhouwer Peter Buggenhout (Gent, 1963) zijn gefascineerd door verval. In de tentoonstelling Schoonheid & verval zet gastcurator Anne Berk beide oeuvres naast elkaar. Zij tonen elk op eigen wijze de sublieme schoonheid van onttakelde fabrieken, vuilnis en puin.

Campagnebeeld Dimitar Genchev, Veneta, 2013 230 x 190 cm Collectie Allard Wildenberg NL, courtesy Centraal Museum NL (klein)

Campagnebeeld: Dimitar Genchev, Veneta 2013, Olieverf op doek, 230 x 190 cm, Collectie Allard Wildenberg NL en courtesy Centraal Museum Utrecht

Dimitar Genchev
Het voormalige Oostblok levert vele schildertalenten af, van de Leipziger Schule tot de Roemeense school van Cluj. Ook Dimitar Genchev is een fantastische schilder, dankzij de gedegen schildertraining die hij sinds zijn twaalfde kreeg. Hij stak zijn licht op bij de klassieke meesters in het Rijksmuseum en bezocht de vooruitstrevende Rijksakademie in Amsterdam. Met 40 werken is dit de eerste museale overzichtstentoonstelling van deze Bulgaarse schilder in Nederland.

Dimitar Genchev toont de schoonheid van rommelige interieurs, baders aan de Zwarte Zee en onttakelde fabrieken in post-communistisch Bulgarije. Liefdevol schildert hij het licht op een fluweelzachte huid, geglazuurde keramiek, roestig ijzer of afbladderende muren. ‘’Als je lang naar iets kijkt, ga je er vanzelf van houden.’’
Dimitar Genchev beeldt de wereld af, maar kopieert haar niet zonder meer. Hyperrealistische elementen doemen op uit abstract geschilderde oppervlakken. In zijn streven om de schilderkunst te vernieuwen, experimenteert hij volop met verf. Soms verweeft hij beelden uit de werkelijkheid met virtuele beelden van internet. Spelende kinderen op de puinhopen. Een hert in een verlaten fabriek.

Hij contrasteert schoonheid met verval. Zijn het droomwerelden, of post-apocalyptische visioenen? Deze ‘augmented reality´ biedt een rijkdom aan associaties, en Genchev laat kijker hierin vrij. Zelf is hij vooral op zoek naar een schilderkunstige uitdaging.

Lege fabrieken
Met Good Machines (2017-heden) wijdde Genchev een serie aan de lege fabrieken in Plovdiv, waar zijn vader tegen zijn zin moest werken. Voor de communistische leiders was industrialisatie synoniem met vooruitgang.

Chemische fabrieken, metaalsmelterijen, wapenfabrieken werden uit de grond gestampt. Sommige hadden schoorstenen van wel 300 meter hoog, maar functioneren deden ze niet. Na 1989 had Bulgarije moeite om te concurreren op de vrije markt. De staatsbedrijven waren bureaucratisch en vervuilend, de productiemethoden achterhaald.

“Ik zie deze fabrieken als tastbaar bewijs van de rotzooi die het communisme achterliet in Oost-Europa. Ze belichamen de ruïne van het communistische ideaal.

Als schilder word ik vooral geraakt door de sublieme schoonheid van de onttakelde gebouwen, die ten prooi zijn gevallen aan de vernietigende kracht van de natuur. Dat stoffige licht op die rondslingerende machineonderdelen en die afgebladderde muren is geweldig om te schilderen.’’

<p style="font-size: 7pt;">Campagnebeeld: Peter Buggenhout, The Blind Leading The Blind, #31, 2009 Mixed media, huisstof, 130,5 x 189 x 262 cm Foto Roman März Courtesy Conrad Fischer Galerie DE Exhibition view No Shade in Paradise, NMN Nürnberg, 2017</p>

Campagnebeeld: Peter Buggenhout, The Blind Leading The Blind, #31, 2009 Mixed media, huisstof, 130,5 x 189 x 262 cm Foto Roman März Courtesy Konrad Fischer Galerie DE Exhibition view No Shade in Paradise, NMN Nürnberg, 2017

Peter Buggenhout
Peter Buggenhout verwierf internationale bekendheid met zijn imposante sculpturen van geroest ijzer, puin, slachtafval, stof en vuil.  Abjecte materialen die we anders geen blik waardig keuren en die ons angst inboezemen. Hun oorspronkelijke functie is niet meer te achterhalen. Deze ‘stofsculpturen’ lijken niet gemaakt, maar als vanzelf ontstaan met het verstrijken van de tijd.

Organische en industriële materialen zijn overdekt door een ragfijne sluier van stof, versmolten tot een geheel dat een onvermoede schoonheid bezit. Zijn deze stofsculpturen in ontbinding, of zijn ze in wording? Zijn ze een verwijzing naar de transformatie van de materie, de eeuwige cyclus van ontstaan en vergaan waar ook wijzelf aan onderworpen zijn?

Peter Buggenhout werkt in series. De titels Mont Ventoux, en The Blind Leading The Blind lijken een symbolische betekenis te hebben, maar Buggenhout ziet zijn sculpturen als iets concreets, als een manifestatie van de complexiteit van de materiele wereld. “De reeksen en hun titels spreken over de onmogelijkheid om werkelijk te begrijpen, en over de immense complexiteit van wat ons omgeeft.’’

Powerpointlezing incl. filmvertoning
Curator Anne Berk geeft Powerpointlezingen over de tentoonstelling, incl. filmvertoning, op 1,5 m afstand.
De lezing is gratis, voor de expositie is een entreebewijs vereist. Maximaal aantal deelnemers 20.

Data: Za, zo 3, 4, 24 en 25 oktober en 28 en 29 november.
Tijdsloten: 11.30 – 12.30 en 13.00 – 14.00 uur.
Graag reserveren via museum.hk@dedomijnen.nl.

Schoonheid & verval, Dimitar Genchev en Peter Buggenhout
Tentoonstelling in Museum De Domijnen Hedendaagse Kunst
Zondag 29 september t/m zondag 29 november 2020, Ligne 5, 6131 MT Sittard.
Open van dinsdag t/m zondag, 11.00 t/m 17.00 uur, kinderen tot 18 jaar en museumkaarthouders gratis.

Mede mogelijk gemaakt door:

_____________________________________

Schilderwedstrijd So You Think You Can Paint! Beeldwerk

Schilderwedstrijd So You Think You Can Paint!

De schilderijen van Dimitar Genchev zijn inspiratie voor de schilderwedstrijd So You Think You Can Paint!
Het formaat is vrij, alles mag. Van subtiele penseelstreken tot grootse verfgebaren en spraypaint. Van schilderen, fotografie, collage tot Photoshop.

Inleveren op donderdag 12 november (11.00 – 17.00 uur) bij de balie van het museum. De resultaten worden tentoongesteld van 16 t/m 29 november. De prijsuitreiking vindt plaats op zondag 29 november in Museum Hedendaagse Kunst De Domijnen. Geef je op via serviceloket@dedomijnen.nl.

Meer informatie over je bezoek aan museum Hedendaagse Kunst vind je hier.

Wil je op de hoogte blijven van de laatste expositie nieuwtjes? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.

aan het zoeken...