Home
Menu Sluit Zoeken MijnDomijn
  • MijnDomijn:
  • Tickets
  • Poppodium
  • Bibliotheek
  • Educatie
  • Amateurkunst
Winkelwagen Contact
sluiten
Schilderwedstrijd So You Think You Can Paint

Schilderwedstrijd So You Think You Can Paint

13 t/m 29 november 2020

Historie & Archeologie

Let op, deze expositie is niet meer beschikbaar. Bekijk het actuele aanbod in onze agenda.

Gratis expositie So You Think You Can Paint te zien in het centrum van Sittard!

Negenenveertig (amateur) kunstenaars hebben zich laten inspireren door de expositie Schoonheid & Verval Dimitar Genchev en Peter Buggenhout, te zien in Museum Hedendaagse Kunst De Domijnen. Zij hebben elk een eigen kunstwerk gemaakt te zien in de gratis expositie So You Think You Can Paint in een etalage naast Coffee Mundo The Library aan de Ligne in de Wolf & Hertzdahlstraat te Sittard.

Gastcurator Anne Berk heeft de deelnemers meegenomen naar de expositie, ze een filmvertoning laten zien en een lezing gegeven over het bijzondere schildertalent Dimitar Genchev. De deelnemers hebben zich laten inspireren door de schilderwerken van Genchev en zijn vervolgens zelf aan de slag gegaan, met als resultaat een grote diversiteit aan schilderwerken.

De winnaars worden bekend gemaakt op de laatste dag van de tentoonstelling in Filmhuis De Domijnen. De top 3 beste werken vallen in de prijzen met cadeaubonnen ter waarde van €150, €100 en €50, uit te geven in de schilderwinkel. We creëren hierbij een podium voor amateurkunstenaars in de regio en maken kunst toegankelijk voor de inwoners en bezoekers van Sittard.

Over de expositie Schoonheid & verval
Het Bulgaarse schildertalent Dimitar Genchev (Plovdiv, 1985) en bekende Belgische beeldhouwer Peter Buggenhout (Gent, 1963) zijn gefascineerd door verval. Zij tonen, elk op eigen wijze, de sublieme schoonheid van onttakelde fabrieken, vuilnis en puin.

Het voormalige Oostblok levert vele schildertalenten af, van de Leipziger Schule tot de Roemeense school van Cluj. Ook Dimitar Genchev is een fantastische schilder, dankzij de gedegen schildertraining die hij sinds zijn twaalfde kreeg. Hij stak zijn licht op bij de klassieke meesters in het Rijksmuseum en bezocht de vooruitstrevende Rijksakademie in Amsterdam. Met 40 werken is dit de eerste museale overzichtstentoonstelling van deze Bulgaarse schilder in Nederland.

Dimitar Genchev toont de schoonheid van rommelige interieurs, baders aan de Zwarte Zee en onttakelde fabrieken in post-communistisch Bulgarije. Liefdevol schildert hij het licht op een fluweelzachte huid, geglazuurde keramiek, roestig ijzer of afbladderende muren. ‘’Als je lang naar iets kijkt, ga je er vanzelf van houden.’’

Peter Buggenhout verwierf internationale bekendheid met zijn imposante sculpturen van geroest ijzer, puin, slachtafval, stof en vuil. Abjecte materialen die we anders geen blik waardig keuren en die ons angst inboezemen. Hun oorspronkelijke functie is niet meer te achterhalen. Deze ‘stofsculpturen’ lijken niet gemaakt, maar als vanzelf ontstaan met het verstrijken van de tijd.

Ben je benieuwd naar de expositie en wil je meer weten? Meld je dan aan voor een lezing van gastcurator Anne Berk op 28 of 29 november 2020. Tijdsloten: 11.30 – 12.30 en 13.00 – 14.00 uur.
Meld je aan via museum.hk@dedomijnen.nl.

Expositie So You Think You Can Paint
Aan de Ligne/ Wolf & Hertzdahlstraat naast Coffee Mundo The Library.
Te zien t/m zondag 29 november 2020.

Wil je op de hoogte blijven van de laatste expositie nieuwtjes? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.

aan het zoeken...