
Rees Laudy (1926 – 2017)
Veelzijdig kunstenares bedreven met beitels en paletmes
14 juli t/m 1 september 2019
De westelijke mijnstreek kent een groot aantal kunstenaars die in hun tijd zeer populair waren, maar inmiddels in de vergetelheid zijn geraakt. In de afgelopen jaren presenteerde het museum exposities van Charles Tangelder, George Tielens, Frans van de Laar, Frans Timmers en Hubèr Fonteijn. In deze reeks zal de aandacht gevestigd worden op Paula Maria Theresia (Rees) Laudy (1926-2017).
Rees Laudy
Paula Maria Theresia (roepnaam Rees) Laudy werd geboren op 9 december 1926 op Stationstraat 8 te Sittard. Het gezin Laudy-Ervens verhuisde een jaar later naar een statig herenhuis aan de Stationsstraat 6. Dat huis was eerder bewoond geweest door haar opa en oma Laudy-Ingendael. In 1962 verhuisde zij met haar vader naar Bergstraat 1, waar ze ook een atelier had.
Een bekende Sittardse familie
Rees Laudy komt uit een familie die al vele generaties naam maakt in Sittard. Laudy is o.a. een bekende bedrijfsnaam en verschillende familieleden Laudy verdienden hun sporen in de (beeldende) kunst. Rees had naar eigen zeggen het kunstenaarstalent als het ware in de genen. Alle Laudy’s zijn volgens haar op een bepaalde manier creatief.
Haar werk
Rees maakte o.a. veel religieuze schilderijen. Het lijdensverhaal van Christus trok haar erg aan. Zelf dacht ze dat die aantrekkingskracht kwam door haar ervaring in de verpleging en de ziekte van haar moeder. Als Rees ging tekenen werd het altijd automatisch een Christus. Leermeester Viehoff adviseerde haar hiermee te stoppen en haar blik te verruimen. Door een voordracht van Godfried Bomans over een ‘lege stoel’ maakte Rees een reeks schilderijen waar een stoel in voorkwam. Ook maakte ze gouaches, aquarellen, krijttekeningen en tekeningen in kleurpotlood. Later schilderde ze graag portretten, dorps- en stadsgezichten en enkele landschappen in haar atelier. Ook begon ze met beeldhouwen, aanvankelijk in hout, later ook in speksteen.
Veelzijdig
Uit haar werk bleek een intense belangstelling voor het leven en het levende. Leermeester Jean Viehoff zei over haar: „Rees loopt niet mee met de huidige theorieën; zij gaat rustig haar eigen gang, zij heeft een eigen, zeer persoonlijke stijl gevonden. Nu eens gaat van haar schilderijen een serene rust uit, dan weer spreekt er een felheid en geladenheid in kleuren uit”. Haar inspiratie putte Rees uit de religie en de dingen om haar heen. Ze schilderde graag vazen met bloemen. Maar het liefste maakte ze portretten. In de jaren 1970-1980 heeft ze verder gekeken dan de wallen van haar stad. Met tekenstift en schetsboek trok zij er vele malen op uit: Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk en Italië waren haar reisdoelen.
Randprogramma
Laudy Wandelingen door de Sittardse binnenstad, met aansluitend een rondleiding door de expositie in het museum*.
Wandeling
Tijden: 13:30 – 15:00 uur
Locatie: Start stationsplein Sittard, onder de klok
Rondleiding museum
Tijden: 15:00 – 16:00 uur
Locatie: Erfgoedcentrum De Domijnen
Datums
• zondag 21 juli
• zondag 4 augustus
• zondag 18 augustus
• zondag 1 september
* De wandelingen zijn gratis. Voor de aansluitende rondleiding door de expositie is een geldig entreebewijs of museumkaart vereist. Gelieve vooraf aan te melden via erfgoedcentrum@dedomijnen.nl of bel 088-5995555. Er kunnen maximaal 25 personen per wandeling deelnemen. Let op: vol is vol.
De expositie is tijdens de reguliere openingstijden van het museum te bezoeken t/m 1 september 2019.


