Home
Menu Sluit Zoeken MijnDomijn
  • MijnDomijn:
  • Tickets
  • Poppodium
  • Bibliotheek
  • Educatie
  • Amateurkunst
Winkelwagen Contact
sluiten

2e pop up expo: De 100 beste cartoons Inktspotprijs 2017

24 februari t/m 14 april 2018

Historie & Archeologie

Let op, deze expositie is niet meer beschikbaar. Bekijk het actuele aanbod in onze agenda.

De 100 beste politieke spotprenten van het afgelopen jaar zijn vanaf 24 februari te zien, verdeeld over de bibliotheeklocaties in Sittard en Geleen. Het zijn de inzendingen voor de Inktspotprijs 2017, die is gewonnen door het cartoonistencollectief John Reid, Bastiaan Geleijnse en Jean-Marc van Tol, de makers van de strip Fokke & Sukke. Op 26 september jl. werd hun tekening Aanslagen (NRC, 28 juli 2016) als de beste uitgeroepen.

De tweede en derde prijzen zijn respectievelijk voor Jos Collignon voor zijn cartoon Succes voor DENK (de Volkskrant, 18 maart 2017) en de derde prijs was voor het collectief Gorilla met A typeface voor Donald Trump (De Groene Amsterdammer, 7 oktober 2016). Vier eervolle vermeldingen gaf de jury: voor de tekenaars Joep Bertrams, Tom Janssen, Marijn (Mat Rijnders) en Cortés.

Aanslagen gaat volgens juryvoorzitter Claudia de Breij “de mening voorbij en laat het doordenken over aan de kijker. De vermoeidheid die we ervaren bij het nieuws over alweer een aanslag, de twijfel over of we het nu veel of weinig aandacht moeten geven ‘anders winnen de terroristen’ en vooral onze eigen onthechtheid van het nieuws worden hier allemaal in een goeie grap gevat”.

Het ‘vrije woord’ is een van de belangrijkste verworvenheden van de democratie. We mogen zeggen en schrijven wat we denken. Maar we mogen ook tekenen wat we denken: de Inktspotprijs is in die zin een viering van het ‘vrije beeld’. De honderd inzendingen van afgelopen jaar, actuele tekeningen die vaak geestig, soms genadeloos hard en altijd verrassend zijn, leggen stuk voor stuk de vinger op een zere plek. Ze geven een overzicht van ons jaar: Trump, Erdogan, aanslagen en Brexit zijn terugkerende thema’s. Maar die herhaling is een kracht: het is fascinerend om te zien hoe één onderwerp in zo veel verschillende vormen verbeeld wordt.

Uiteraard zijn de grote namen aanwezig: behalve de bekroonde tekenaars ook namen als Siegfried Woldhek, Len Munnik en Stefan Verwey. Minstens zo interessant zijn de nieuwe namen die elk jaar weer komen bovendrijven, jong talent dat de (digitale) tekening heeft ontdekt als kunstvorm en middel om zaken aan de kaak te stellen. De Nederlandse cultuur van spotprenten blijkt nog altijd springlevend.

Georganiseerd door De Domijnen in samenwerking met Stichting Pers en Prent en het Limburgs Museum in Venlo.

In verband met renovatiewerkzaamheden is het Museum Historie & Archeologie aan de Kapittelstraat gesloten tot medio 2018. Maar u hoeft het natuurlijk niet helemaal te doen zonder tentoonstellingen Historie & Archeologie: we organiseren diverse pop-up expo’s op locatie.

aan het zoeken...