Home
Menu Sluit Zoeken MijnDomijn
  • MijnDomijn:
  • Tickets
  • Poppodium
  • Bibliotheek
  • Educatie
  • Amateurkunst
Winkelwagen Contact
sluiten
Museum Historie & Archeologie - Erfgoedcentrum De Domijnen

OOG in OOG met prof. Timmers

‘Ziel en bezieler’ van Museum Het Land van Sittard

10 maart t/m 28 mei 2007

Historie & Archeologie

Let op, deze expositie is niet meer beschikbaar. Bekijk het actuele aanbod in onze agenda.

De collectie van dit museum bestond uit een wonderlijk allegaartje van curiosa, archeologische vondsten, alledaagse gebruiksvoorwerpen, Judaïca, prenten, beelden, munten, textiel en talloze andere voorwerpen. Kortom: een typische oudheidkamer zoals in vele steden te zien was. De meeste voorwerpen werden verworven als schenking, maar er werden ook aankopen gedaan. Naast veel alledaags bezit, waren er ook kostbare stukken aanwezig. Vooral het kerkelijke kunstbezit, meestal in bruikleen, vertegenwoordigde een grote kunsthistorische en geldelijke waarde. Het museum had zelfs enige tijd enkele Vlaams Primitieve schilderijen in bruikleen, en een drieluik van Breughels leermeester Pieter Coecke van Aelst.

Timmers had een grote liefde voor de geschiedenis en schoonheid van Limburg, een liefde die hij graag wilde doorgeven aan anderen. In interviews roemt hij zijn vader Theophile, onderwijzer Kentgens en dokter Schoenmaekers als degenen die hem hebben leren kijken of, in zijn eigen woorden, hebben leren ‘zien’. Het werd zijn grote roeping ook anderen te leren ‘zien’.
Timmers heeft op vele manieren aan deze missie vormgegeven. Bijna iedereen in Limburg kent de DSM-kalenders, waarvan de kunsthistoricus er dertien heeft samengesteld en van begeleidende tekst heeft voorzien. Maar ook de vele ‘populaire’ boeken van zijn hand droegen hieraan bij.
Ook als reisleider in Italië heeft hij menigeen de kunst van het kijken bijgebracht.

Meer >

aan het zoeken...