Home
Menu Sluit Zoeken MijnDomijn
  • MijnDomijn:
  • Tickets
  • Poppodium
  • Bibliotheek
  • Educatie
  • Amateurkunst
Winkelwagen Contact
sluiten

Museumschatjes II – Landjutten

Bijzondere archeologische vondsten uit het museumdepot

25 juni 2016 t/m 15 oktober 2017

Historie & Archeologie

Let op, deze expositie is niet meer beschikbaar. Bekijk het actuele aanbod in onze agenda.

Bij het ruimen van kerkhoven, het piepen van een metaaldetector, het uitbaggeren van de Maas, het graven in een tuin en bij verbouwingen en nieuwbouwprojecten duiken dikwijls verrassende archeologische vondsten op, die vervolgens op de een of andere manier hun weg naar het museum vinden. Om hier dan vaak, spijtig genoeg, in het depot te belanden. Hoogste tijd om deze bijzondere vondsten in de spotlights te plaatsen tijdens Museumschatjes II!

Museum De Domijnen beschikt over diverse depots waarvan er één speciaal is ingericht voor archeologische vondsten. Hier inventariseren de leden van de Archeologische Werkgroep Sittard deze vondsten. Veel ontdekkingen komen van de verbouwing van het Dominicanenklooster (waar in de Middeleeuwen een gasthuis lag) en van de aanleg van de Odaparking. Op dit moment is de werkgroep druk doende met deze vondsten van de Odaparking. Duizenden scherven worden bekeken en bij elkaar gezocht. En zo mogelijk worden de passende scherven aan elkaar geplakt. Dit gepuzzel levert mooie, soms helemaal complete, objecten op. In de tentoonstelling Museumschatjes II – Landjutten toont Museum De Domijnen de eerste resultaten hiervan.

Tijdens de speurtocht door dit archeologische depot zijn er ook een aantal ‘schatten’ opgedoken: voorwerpen met bijzondere verhalen over de geschiedenis van onze regio die de moeite waard zijn om te leren kennen. Deze verhalen kunt u ontdekken in het museum óf aan de hand van de izi.Travel app die u, wandelend door de stad, langs vondstplekken leidt en leuke weetjes over de stad aan de hand doet.

izi.Travel audiogids beschikbaar

De Domijnen heeft voor deze expositie een audiogids beschikbaar gemaakt in de izi.Travel app: Landjutters. Download de app via de App Store van Apple, voor Google of voor Microsoft op uw mobiel en zoek op Sittard. Veel plezier!

aan het zoeken...