Home
Menu Sluit Zoeken MijnDomijn
  • MijnDomijn:
  • Tickets
  • Poppodium
  • Bibliotheek
  • Educatie
  • Amateurkunst
Winkelwagen Contact
sluiten
Ton Vranken - Stroomversnelling Maas met Covid.19

Mens en Maas

Schilderijen van Ton Vranken en beelden van John Willems

20 maart t/m 4 september 2022

Historie & Archeologie
€6,50
Erfgoedcentrum De Domijnen

Combi-ticket

> museum hedendaagse kunst
> historie & archeologie
€10,00

De Maas wordt gevoed door talrijke kronkelende beekjes en riviertjes, die door het prachtige Limburgse landschap stromen en uiteindelijke weer uitmonden in de Maas. In deze expositie staat deze rivier en de bewoners van haar stroomgebied centraal.

In een van de expositieruimtes bij de permanente opstelling in ons Erfgoedcentrum staat het werk van John Willems “Mens en Maas’. Onlangs werd er het werk “De ontmoeting” van Ton Vranken aan toegevoegd. De ontmoeting op zaal was reden voor de kunstenaars om te gaan werken aan een gezamenlijke expositie. Daarvoor scheppen beiden nieuw werk. Beide kunstenaars zijn afkomstig uit de regio en laten zich door hun omgeving, meer specifiek De Maas, inspireren.

Schilderijen van Mooder Maas
Ton Vranken heeft enerzijds de meestal liefelijke, maar soms ook uiterst grillige ‘Mooder Maas’ met uiterste precisie in zijn schilderwerk weten vast te leggen. Meer dan 20 jaar maakte Ton talloze kanotochten over de Maas, de stroming volgend met niet alleen een blik op de oevers aan weerskanten, maar ook om de stroming in al zijn facetten.

Maas en de Maaskentj in beeld
In zijn keramisch werk onderzoekt John Willems de mens in al zijn hoedanigheden, specifiek geplaatst in ruimte en tijd. Door de tijd heen is de relatie tussen de mens en de Maas hecht en onmiskenbaar. In zijn werk toont hij op een persoonlijke wijze de kwetsbaarheid van de mens. De ‘ruimte’ is geografisch bepaald door de Maas en de Maaskentj, een referentie die helder is aangezien de rivier en de aangrenzende gebieden wezenlijk zijn voor Johns’ levensruimte en artistieke inspiratie.

Ode aan het landschap
Het thema van 2021: Ode aan het landschap. Een jaar lang staat het Nederlandse landschap in de schijnwerpers.

‘Stap in het landschap, laat je omarmen, beleef het met al je zintuigen!’ 

aan het zoeken...