Home
Menu Sluit Zoeken MijnDomijn
  • MijnDomijn:
  • Tickets
  • Poppodium
  • Bibliotheek
  • Educatie
  • Amateurkunst
Winkelwagen Contact
sluiten
KwANT, jonge ontwerpers en de eigen collectie - Fotografie Laura Knipsael

KwANT

jonge ontwerpers en de eigen collectie

1 oktober 2022 t/m 22 januari 2023

Historie & Archeologie

Let op, deze expositie is niet meer beschikbaar. Bekijk het actuele aanbod in onze agenda.

Draag je wel eens kant? Misschien denk je bij kant aan prachtige trouwjurken met lange sleep of een piepkleine string met bloemetjes. Kant is chic en sensueel. Maar kant is ook nuttig en een stuk zelfstandigheid. Er zijn vele verschillende manieren waarop je naar kant kunt kijken. In dit overzicht van naaldkant en kloskant uit eigen collectie ontdek je de geschiedenis van dit luxe weefsel.

Van delicate kraagjes en snoezige babymutsjes tot rijke trouwjurken en omslagdoeken. Laat je betoveren door de pracht van de patronen en de ambacht van het kant. Ook zullen proeflappen en een authentieke leurderskist te zien zijn, waarmee de kant door handelaren op de markt werd gebracht. Vandaar ook de titel: Kwant is Bargoens voor mooi. Het Bargoens was de geheimtaal van rondtrekkende handelaren.

Vijf (jonge) ontwerpers van het Maastricht Institute of Arts hebben zich laten inspireren door de collectie. Door te kijken naar de vorm, schoonheid of techniek van de stukken hebben zij nieuw werk gemaakt. Zo blazen zij het oude kant weer nieuw leven in. De expositie is een samenwerking met Museum De Kantfabriek zal daarna doorreizen naar Horst.

Met dank aan de studenten Aniek Jeuken, Duo Wonder (docent Sofie Hermans en Katja Noelmans), Ivana Jennifer Pachová, Lynn Biesmans, Thom van Schaik, oud-conservator Kitty Jansen-Rompen en onze nieuwe conservator Rannilt Pol.

In het Erfgoedcentrum is ook de pop-up tentoonstelling ‘Wat een ramp!‘ te zien en je entreebewijs is tevens geldig voor de expositie in Museum Hedendaagse Kunst. Tot 30 oktober is ‘Uit het leven van een vlinder’ van Stefan Cools te zien en vanaf 13 november ‘Autopia’ van Olaf Mooij.

Campagnebeeld: concept & fotografie: Laura Knipsael

aan het zoeken...