Home
Menu Sluit Zoeken MijnDomijn
  • MijnDomijn:
  • Tickets
  • Poppodium
  • Bibliotheek
  • Educatie
  • Amateurkunst
Winkelwagen Contact
sluiten
Present door Suzanne Jongmans, Expo Kunst & Kunstof - De Domijnen Sittard

Kunst & Kunststof

Ontwerpen voor een betere wereld

5 juni t/m 19 september 2021

Hedendaagse Kunst

Let op, deze expositie is niet meer beschikbaar. Bekijk het actuele aanbod in onze agenda.

Verstilling, tijdloosheid, schoonheid. 

Plastic is voor kunstenaars een dankbaar onderwerp om kritiek te uiten op onze consumptiemaatschappij. Maar ook laten steeds meer kunstenaars en ontwerpers zien dat we plastic niet moeten weggooien als nutteloos materiaal. Dat we er juist zuinig op moeten zijn, dat we het kunnen hergebruiken, dat we er hele mooie dingen van kunnen maken. Tegelijkertijd zoeken creatieve ontwerpers naar duurzame alternatieven voor kunststof, zoals materialen op basis van natuurlijke grondstoffen, planten of gemaakt door micro-organismen.

Verstild en tijdloos 
Met haar fotografische portretten wekt Suzanne Jongmans de oude meesters zoals Van Eyck, Rembrandt en Vermeer tot leven. Maar wacht even – zie ik daar plastic en verpakkingsmateriaal in plaats van zijde en katoen? Jongmans is van alle markten thuis: ze is coupeuse, beeldhouwer, kostuumontwerper én fotograaf. Ze gebruikt daarbij allerlei spullen die ze vindt in haar eigen leefomgeving, wat verrassende effecten oplevert. Gedurende de looptijd van de expositie zal Jongmans een aantal rondleidingen verzorgen, met uitleg over haar werk en werkwijze.

Diverse ontwerpers
Naast de portretten van Jongmans omvat Kunst & Kunststof werk van diverse ontwerpers die laten zien dat je plastic uitstekend kunt hergebruiken: van prachtige, kleurrijke manden uit oude visnetten tot vazen gemaakt van sigarettenfilters. Shahar Livne kijkt op een bijna filosofische manier naar plastic met haar tijdloos uurwerk Deep Time en Landscapes of the Plastisphere, een visualisatie van het opgehoopte plastic afval in de Grote Oceaan. En wist u dat meelwormen polystyreen (piepschuim) eten, en vervolgens zelf vermalen kunnen worden tot eetbare producten? De Boeteburger noemt Studio Marc deze kringloop van vuilnis tot lekkernij. U kunt de wormen zelf aan het werk zien.

Alternatief voor plastic & duurzame toekomst
Steeds meer jonge ontwerpers gaan op zoek naar alternatieve materialen, laat de expositie zien. Polina Baikina maakte een set huishoudelijke artikelen van brandnetels, De Zwitserse Sarah Harbarth ontwikkelde een biologisch afbreekbaar materiaal uit bananenschillen. Mona Abusamra, student industrieel ontwerpen in Wenen en Belgrado, gebruikte bacteriën en gefermenteerde vloeistoffen om te komen tot het nieuwe kunststofachtige materiaal New Culture. De Nederlandse Emma van der Leest zit op datzelfde spoor met een soort bioleer vervaardigd door bacteriën. Samen met het Radboudumc in Nijmegen ontwikkelt ze een coating op basis van schimmels om dat bioleer ook waterafstotend te maken en te voorzien van geur en kleur. Ze heeft er al een merknaam voor: Fungkee. Een aantal van deze nieuwe materialen liggen uitgestald op een grote tafel, zodat bezoekers ze kunnen voelen, aanraken en ervaren.

Naast deze experimentele projecten laat Kunst & Kunststof voorbeelden zien van concrete, duurzame producten van de Nederlandse kunststofindustrie. Het kleine kabinet in het museum wordt door Jessica den Hartog ingericht als haar studio, om te laten zien hoe een ontwerper met plastic te werk gaat. In die studio zal ze ook workshops geven. Het grote kabinet toont projecten van het Chill LAB, de leer-, werk- en onderzoekomgeving op de Brightlands Chemelot Campus in Geleen, waar bedrijven en kennisinstellingen samenwerken aan innovaties. Enkele van deze presentaties zijn interactief, en ook het Chill LAB zal een aantal workshops verzorgen.

De tentoonstelling Kunst & Kunststof laat ons anders kijken naar plastic, het materiaal dat in de genen zit van Zuid-Limburg en zeker ook van Sittard-Geleen.

Kunst & Kunststof is gecureerd door Leonne Cuppen (Yksi Connect) in samenwerking met Marcel Sloots, Marlon van Schellebeek en Walter van Hulst.

ELEMENTS - Musea

Kunst & Kunststof is een onderdeel van ELEMENTS, een samenwerkingsverband tussen kunst- en cultuurinstellingen in Nederlands Limburg, Belgisch Limburg en Luik. Tijdens ELEMENTS zetten we de grondstoffen, het verleden en heden, en de prestaties van de Euregio in een conceptueel kader. Hiermee krijgen de samenwerkende instellingen de vrijheid om de elementen van de Euregio te interpreteren en programmeren.

Meer over museum Hedendaagse Kunst en je museumbezoek vind je hier.
Wil je als eerste op de hoogte zijn van museum nieuwtjes? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.

____________

I.v.m. het museumconcert van 19 september is het museum tussen 11:30 – 12:30 uur niet toegankelijk voor reguliere bezoekers.

aan het zoeken...