Home
Menu Sluit Zoeken MijnDomijn
  • MijnDomijn:
  • Tickets
  • Poppodium
  • Bibliotheek
  • Educatie
  • Amateurkunst
Winkelwagen Contact
sluiten
kijk op de stad

Kijk op de stad

Tijdsbeelden uit de jaren '50,'60 en '70

7 mei t/m 23 juli 2017

Historie & Archeologie

Let op, deze expositie is niet meer beschikbaar. Bekijk het actuele aanbod in onze agenda.

Stadsgezichten uit het Archief en Museum De Domijnen in samenwerking met de fotokring Geleen

Het museum Historie en Archeologie en het Archief van De Domijnen bezitten een enorme collectie foto’s. Foto’s die veelal te maken hebben met stedenbouw en een tijdsbeeld weergeven. Foto’s van bekende fotografen als: Werner Mantz, Kim Zwarts, Hub. Leufkens en Cas Oorthuys. Maar daarnaast ook foto’s van amateurfotografen en professionals, zoals Peter Schols. In Kijk op de stad komen ze allemaal aan bod.

 

Conservator Kitty Jansen heeft meer dan 2.000 foto’s bekeken om te komen tot een unieke selectie die een aparte kijk geeft op Sittard-Geleen.

Beelden van nieuwbouwwijken, afbraak, renovatie of gewoon straatbeelden en de veranderende omgeving. In de foto’s komt duidelijk naar voren dat Geleen een geconstrueerde stad is, ontstaan op de tekentafel van de Staatsmijnen, dorpen en landschap opslokkend. Sittard daarentegen is meer organisch gegroeid. Het middeleeuwse stratenplan is nog steeds duidelijk herkenbaar. Binnen de omwalling is gebouwd, gesloopt en verbouwd. De bouwvisie is afhankelijk van de tijdsgeest.

Vijf fotografen, lid van De fotokring Geleen, zijn op zoek gegaan naar plekken waar oud en nieuw nog zichtbaar is. Deze plekken zijn in acht panorama foto’s vastgelegd.

Download de poster en folder!

aan het zoeken...