Home
Menu Sluit Zoeken MijnDomijn
  • MijnDomijn:
  • Tickets
  • Poppodium
  • Bibliotheek
  • Educatie
  • Amateurkunst
Winkelwagen Contact
sluiten

Jacques Dieteren

Retrospectief

24 maart t/m 29 april 2007

Hedendaagse Kunst

Let op, deze expositie is niet meer beschikbaar. Bekijk het actuele aanbod in onze agenda.

Dieteren’s schilderijen, tekeningen en collages kenmerken zich door indringend esthetisch kleurgebruik en geabstraheerde vormen, waarbij landschappen het artistieke vertrekpunt zijn. In het vroege werk nog duidelijk herkenbaar, verworden ze later tot enkel abstracte, organische vormen. De wilde lijnvoering van de beginjaren maakt dan plaats voor een meer beheerste penseelstreek die grote kleurvlaktes lijkt af te bakenen. Pas in de details van kleurvlak en contour is te zien dat er niets van de oorspronkelijke wildheid is ingeboet, maar dat deze verborgen ligt achter een waas van verschillende lagen verf en vorm. Soms bestaat deze uit dunne, doorschijnende verf of uit rechte druppels en strepen dwars over het doek. Of, zoals in de collages, letterlijk uit verschillende lagen papier alsook uit de rasterlijnen die de witte achtergrondmuur vormt. Wat hierachter verborgen ligt, lijkt in het latere werk door de meer grafische en ornamentele composities steeds verder weg van de beschouwer te schuiven. Toch geven ze telkens een doorkijk vrij, waarbij perspectief en ruimtelijkheid structuur in de werken aanbrengt. Dan schemert, ook in de meest abstracte vorm, nog het landschap door.

Jacques Dieteren (1957 Heerlen – 2002 Sittard) studeerde monumentale vormgeving, schilderen en grafiek aan de Academie Beeldende Kunsten Maastricht en was enkele jaren later medeoprichter van de kunstenaarsgroep Kontrast 85. Tot zijn plotseling overlijden in 2002 verbleef hij in Sittard, waar zijn omvangrijke oeuvre bestaande uit schilderijen, tekeningen en collages in een periode van 1978 tot en met 2002 ontstond.

Museum Het Domein brengt, uitgaande van zijn ‘thuishavenfunctie’ in de regio, met deze tentoonstelling een hommage aan een Limburgse kunstenaar. Het retrospectief omvat een representatieve selectie schilderijen, tekeningen en collages uit de gehele werkperiode van Jacques Dieteren en wil plaatsbepalend zijn voor het werk in zijn specifieke kunsthistorische context.

aan het zoeken...