Home
Menu Sluit Zoeken MijnDomijn
  • MijnDomijn:
  • Tickets
  • Poppodium
  • Bibliotheek
  • Educatie
  • Amateurkunst
Winkelwagen Contact
sluiten

Inktspotprijs 2018

De 100 beste cartoons

16 februari t/m 31 maart 2019

Overige exposities

Let op, deze expositie is niet meer beschikbaar. Bekijk het actuele aanbod in onze agenda.

Ieder jaar wordt de Inktspotprijs toegekend aan de beste politieke tekening van het jaar. De tentoonstelling laat de 100 ingezonden en genomineerden spotprenten zien voor de Inktspotprijs 2018, met daarbij natuurlijk ook de winnaars. De eerste prijs van editie 2018 is gewonnen door Tjeerd Royaards met bovenstaande cartoon Good migrant, bad migrant. De tweede en derde prijzen zijn respectievelijk voor Tom Janssen met zijn cartoon Dividendbelasting en Joep Bertrams met De Schepping. Drie eervolle vermeldingen gaf de jury voor de tekenaars Mirjam Vissers, Bart Palsrok en Pieter Geenen.

De 100 inzendingen van dit jaar, actuele tekeningen die vaak geestig, soms genadeloos hard en altijd verrassend zijn, leggen stuk voor stuk de vinger op de zere plek. Ze geven een overzicht van ons jaar met commentaar op #metoo, Facebook, Trump, dividendbelasting, Brexit en Zwarte Piet. De herhaling is een kracht – het is fascinerend om te zien hoe één onderwerp in zoveel verschillende vormen verbeeld wordt.

Natuurlijk zijn de grote namen aanwezig: Joep Bertrams, Jos Collignon, Tom Janssen, Siegfried Woldhek, Stefan Verwey. Minstens zo interessant zijn de nieuwe namen die elk jaar komen bovendrijven, jong talent dat de (digitale) tekening heeft ontdekt als kunstvorm en als middel om zaken aan de kaak te stellen.

Frank Holthuizen van het Limburgs Museum in Venlo: “Het ‘vrije woord’ is een van de belangrijkste verworvenheden van de democratie. We mogen zeggen en schrijven wat we denken. Maar we mogen ook tekenen wat we denken. De Inktspotprijs is in die zin een viering van het ‘vrije beeld’.”

De expositie is gratis toegankelijk tijdens de openingsuren van Bibliotheek Ligne.

aan het zoeken...