Home
Menu Sluit Zoeken MijnDomijn
  • MijnDomijn:
  • Tickets
  • Poppodium
  • Bibliotheek
  • Educatie
  • Amateurkunst
Winkelwagen Contact
sluiten

Ieder-Een: Het Portret Voorbij

6 februari t/m 8 mei 2022

Hedendaagse Kunst

Let op, deze expositie is niet meer beschikbaar. Bekijk het actuele aanbod in onze agenda.

Hoe prikkelend kan het zijn om je te realiseren dat je niet alleen bent wie je bent, maar dat je ook deel uitmaakt van het grote geheel genaamd: de wereld? Misschien wel meer dan je denkt.

In de portretkunst gaat het over de persoonlijkheid van de geportretteerde. In deze tentoonstelling gaan we dáár juist aan voorbij en zien we de mens op de eerste plaats vanuit een werelds perspectief. Want elk individu staat namelijk ook model voor een grote groep mensen. En die grote groep is weer één in het uitdragen van een universele waarde.

In deze tentoonstelling staan Museum of Humanity, Sidi El Karchi en het duo José Fijnaut / Maria Stams zij aan zij in het tonen van hun werk omtrent deze specifieke thematiek. Dit wordt aangevuld met een collectiepresentatie van zowel de kunstcollectie van de Gemeente Sittard-Geleen als het Erfgoed Archief.

Museum of Humanity

De grote drijfveer achter het ambitieuze fotoproject Museum of Humanity (MoH) is het met elkaar verbinden van wereldburgers op basis van gelijkwaardigheid en medemenselijkheid. Fotograaf Ruben Timman en zijn team leggen mensen van over de hele wereld op frontale en directe wijze vast.

In december heeft MoH drie dagen lang op de markten van Sittard, Geleen en Born precies dit gedaan: lokale bewoners gefotografeerd, op rauwe, onverbloemde wijze. De resultaten van dit project – zo’n 150 foto’s – zijn in deze tentoonstelling te zien, in combinatie met portretten van mensen uit andere uithoeken ter wereld.

Als bezoeker van de tentoonstelling maak je tijdens de tentoonstelling een ‘selfie’ – geheel volgens de richtlijnen van Museum of Humanity – en word je onderdeel van het verhaal. De resultaten worden (indien gewenst) gedeeld via de socialmediakanalen van het museum.

Sidi El Karchi

Het werk van doorgewinterd en befaamd portretkunstenaar Sidi El Karchi beantwoordt met zijn monumentale portretten van anonieme types en figuren precies aan de thematiek. De kunstenaar weet elke directe link met een individueel verhaal of een concrete persoonlijkheid vakkundig buiten zijn portretten te houden. De bijzondere selectie werken is aangevuld met een primeur: El Karchi toont voor het eerst een werk dat hij geheel digitaal heeft ‘getekend ’en geheel digitaal is geprint.

Koppig Limburg

José Fijnaut en Maria Stams vormen een duo dat opereert onder de naam ‘Koppig Limburg’. Hun gemeenschappelijke project HeadLines bracht talloze bekende Limburgers naar hun atelier, wat steeds resulteerde in twee afzonderlijk geboetseerde koppen. Voor het eerst worden deze werken zonder naam of toenaam gepresenteerd. Al dragen ze in feite allemaal dezelfde naam: die van wereldburgers.

De collectietentoonstelling en portretten uit het archief

De collectietentoonstelling van negenentwintig geselecteerde kunstwerken speelt in op de thematiek, maar voegt aan het begrip ‘het portret voorbij’ nog een prikkelende dimensie toe. De presentatie zoekt de grenzen op van de gangbare vorm van een portret, en overstijgt deze hier en daar zelfs. Zo worden ‘wereldburgers’ bijvoorbeeld afgewisseld met even zo waardige ‘aardbewoners’ als plant en dier.

Er is werk te zien van: Domenique Himmelsbach de Vries, Ulay, Rineke Dijkstra, Marrie Bot, Romy Finke, Diana Blok, Eugenio Dittborn, Corinne Noordenbos, Roy Villevoye, Caroline Coolen, Charlotte Dumas, Joana Schneider, Tom Liekens, Helena van der Kraan, Folkert de Jong, Desirée Dolron, Lidwien van de Ven, Risk Hazekamp, Cas Oorthuys, Aernout Mik, Shirana Shahbazi, Lieve Prins, Erik Hamelink, Ed Templeton, Hannes Wallrafen, Alfredo Jaar, Javier Tellez, Brandon Ballengee, Edward Lipski en enkele fotografen uit de erfgoedcollectie.

Ieder-Een: Het Portret Voorbij is een expositie waarin iedereen zich herkent. Geniet van de portretkunst en laat je verwonderen in Museum Hedendaagse Kunst De Domijnen.

Bekijk de activiteiten rondom de expositie hier.

Alle praktische informatie incl. ticketprijzen vind je hier.

aan het zoeken...