Home
Menu Sluit Zoeken MijnDomijn
  • MijnDomijn:
  • Tickets
  • Poppodium
  • Bibliotheek
  • Educatie
  • Amateurkunst
Winkelwagen Contact
sluiten

Expositie Zittesje Revuu

Oppe tied

4 t/m 27 november 2016

Overige exposities

Let op, deze expositie is niet meer beschikbaar. Bekijk het actuele aanbod in onze agenda.

De Zittesje Revuu is niet meer weg te denken uit de Sittardse samenleving. Sinds de jaren 80 vindt er elke drie jaar een voorstellingenreeks plaats in de Sittardse schouwburg. In november zijn er op diverse data voorstellingen van de Zittesje Revuu en kunt in de foyer van de schouwburg een kleine expositie met meer achtergrondinformatie bekijken over de geschiedenis van de Zittesje Revuu.

In 1981 werd na 3 x 11 jaar wachten weer een Sittardse revue op de planken gezet. Inmiddels zijn er al weer 11 producties gemaakt. Vanaf 11 november 2016 zal de nieuwste productie Oppe tied het levenslicht zien. In deze revue wordt aandacht besteed aan een van de meest invloedrijke personen met betrekking tot de revuecultuur, Toon Hermans.

Toon Hermans werd lid van De Aanhauwtesj, een carnavalsgezelschap dat in 1932 werd opgericht uit protest tegen het optocht verbod van de Marotte.  René Beckmann, een begaafd pianist nam de jonge Teun onder zijn vleugels en bood hem een rol aan in de revue van de Aanthauwtesj met als titel Mer moud hauwte. Het werd een daverend succes. Een paar maanden later werd Beckmann voorzitter van het Sittards Revuegezelschap. Samen met Toon zette hij vanaf oktober 1935 diverse lach-revues op de planken. Beckmann moest vanwege het uitbreken van de oorlog terug naar Duitsland. Inmiddels was er een derde carnavalsvereniging bijgekomen De Mander. Vanaf 1941 organiseerden zij de bekende Manderrevues waarin het ballet De Mandarijntjes en Toon Hermans een belangrijke rol speelden. In 1949 viel met de Marotte revue Lach dich krank, bèste gezondj voorlopig het doek.

In de kleine expositie wordt aan de hand van een filmpje gemaakt op basis van oude foto’s uit privébezit deze geschiedenis verbeeld. Daarnaast zijn er allerlei zaken te zien die te maken hebben met de recentere revue’s zoals posters, programmaboekjes en gadgets. Ook zijn er originele tekstboeken, ontwerpen van decors, bouwplannen en maskers te bewonderen.

Daarnaast is er een gratis toegankelijke expositie over de Zittesje Revuu in het oude V&D pand op de markt. En er zijn in diverse etalages in de Sittardse binnenstad foto’s te zien. Met de speciaal ontwikkelde multimediale app ‘RouteRevuu’ kunt u een 2,5 km lange wandelroute volgen door het historische centrum van Sittard vol muziekfragmenten, foto’s en wetenswaardigheden over eerdere voorstellingen. Samen geven zij een mooie inkijk in de ontwikkeling van de Zittesje Revuu.

aan het zoeken...