Home
Menu Sluit Zoeken MijnDomijn
  • MijnDomijn:
  • Tickets
  • Poppodium
  • Bibliotheek
  • Educatie
  • Amateurkunst
Winkelwagen Contact
sluiten

De kleren van de keizer

Nieuwe kleren voor bestaande sprookjesfiguren

28 september t/m 8 november 2016

Overige exposities

Let op, deze expositie is niet meer beschikbaar. Bekijk het actuele aanbod in onze agenda.

Van de baljurk van Assepoes tot de nieuwe kleren van de keizer.

De tentoonstelling bestaat uit 7 onderdelen (panelen + kleren) waarin steeds een sprookjesfiguur centraal staat: Bontepels, Assepoes in baljurk en Assepoester in lompen, de Chinese keizer, de Reus, de kleine Zeemeermin, Klein Duimpje en de boze stiefmoeder uit Sneeuwwitje. Daarnaast is er een zitbank met koptelefoons waarop twee geluidsfragmenten te horen zijn: Nachtegaalgezang en het lied Red Riding Hood van de band Elysian Fields. En er zijn verkleed kleren en natuurlijk ook de bijbehorende sprookjesboeken.

Oktobermaand-KindermaandEen aantal jurken en kostuums zijn in het echt gemaakt, onder leiding van modeontwerpster Anita Evenepoel. Deze kleren vormen het hart van de tentoonstelling, samen met de topillustraties van internationaal bekende illustratoren als Carll Cneut, Thé Tjong-Khing, Charlotte Dematons, Lisbeth Zwerger en Rébecca Dautremer. Dit is een reizende tentoonstelling van het Literair Museum te Hasselt.

Kleren van de KeizerHet valt op dat het sprookje de kleding zelf zelden gedetailleerd beschrijft: wel is er een voorliefde voor felle kleuren (rood en groen) of voor edele metalen (goud en zilver) en mineralen (glas, diamanten). Het sprookje laat ruimte voor de eigen fantasierijke invulling van wat de luisteraar of lezer verstaat onder “zo prachtig en glanzend” of onder “een gewaad dat straalde als de sterren”. Dat is ook wat illustratoren in sprookjesboeken doen – zij tekenen of schilderen hun eigen beeld. En modeontwerpster Anita Evenepoel geeft haar eigen interpretatie in deze tentoonstelling door hedendaagse materialen te gebruiken voor de kleren.kleren van de keizer

aan het zoeken...