Home
Menu Sluit Zoeken MijnDomijn
  • MijnDomijn:
  • Tickets
  • Bibliotheek
  • Educatie
  • Amateurkunst
Winkelwagen Contact
sluiten
De Hollandse Savanne

De Hollandse Savanne

Een tentoonstelling over water, energie en de infrastructuur van de cloud

21 januari t/m 1 april 2018

Museum Hedendaagse Kunst
€6,00
Museum Hedendaagse Kunst De Domijnen

Combi-ticket

> museum hedendaagse kunst
> historie & archeologie
€8,00

We zijn steeds meer online. En met elkaar produceren we steeds meer data. Wist u dat de hoeveelheid data die geproduceerd en opgeslagen moet worden iedere 18 maanden verdubbelt? Nederland is een van de grootste wereldwijde knooppunten voor dataverkeer. De benodigde infrastructuur voor al deze data, zoals servertorens en computerparken, heeft enorm veel water en electriciteit nodig voor koeling en energie. Dit legt een groot beslag op onze grondstoffen en heeft een grote impact op ons klimaat.

De tentoonstelling De Hollandse Savanne bekijkt dit dilemma tussen de onlinewereld en de fysieke wereld vanuit verschillende perspectieven. Kunstenaars, belangengroepen en onderzoekers verkennen daarbij ook mogelijke duurzame alternatieven. De tentoonstelling bestaat uit verschillende onderdelen zoals kunstwerken, onderzoeksprojecten, documentaires en lezingen.

Nederland is de grootste Europese hub voor internetverkeer. Onderzeese datakabels maken onze snelle internetverbindingen mogelijk. Deze kabels komen aan wal in verschillende hubs wereldwijd, zoals in Amsterdam, van waaruit ze over land verder worden gedistribueerd. Onze digitale datastroom krijgt ‘op land’ een fysieke component in de vorm van dataopslagcentra en computerparken, welke voortdurend verder worden uitgebreid om de exponentieel groeiende hoeveelheid bestanden mogelijk te maken. Er zijn enorme hoeveelheden energie nodig om de serverparken te koelen en er worden flinke hoeveelheden water verbruikt om computerparken van airconditioning te voorzien. Was water vroeger nog een primaire hulpbron en een basismensenrecht, tegenwoordig wordt het meer en meer gebruikt om onze digitale zelf te ondersteunen.

De Hollandse Savanne kijkt naar de rol van water als een fundamentele, maar meestal over het hoofd geziene component, van de infrastructuur die de onlinewereld ondersteunt. Daarmee verkent de tentoonstelling het verband tussen de onlinewereld en de fysieke wereld en werpt een licht op de gevolgen van ons online gedrag. De titel, die is gebaseerd op een lezing, die Frank Stella in 1984 in Amsterdam hield, dient als een metafoor voor een centraal dilemma, namelijk hoe we onze natuurlijke reserves moeten inzetten.

Onze natuurlijke hulpbronnen worden steeds kostbaarder en lopen het risico te worden opgeslorpt door de eeuwig groeiende hoeveelheid digitale data. De enige manier om ze veilig te stellen, is duurzame alternatieven te vinden. Grote bedrijven zoals Google en Facebook worden gedwongen creatieve oplossingen te zoeken om hun servers en de koeling daarvan veilig te stellen. Het resultaat is serverparken op de Noordpool, in grotten en sinds kort zelfs op de bodem van de oceaan. Maar wat zijn daar de gevolgen van? Wat zijn de alternatieven?

De Hollandse Savanne biedt een transdisciplinaire aanpak die verschillende perspectieven vertegenwoordigt op de complexe kwestie van ecologie in het postdigitale tijdperk. Daartoe wordt samengewerkt met kunstenaars, belangengroepen en onderzoekers om een allesomvattend beeld te schetsen, waarbij mogelijke duurzame praktijken worden verkend en het publiek meer bewust wordt gemaakt van de onopgemerkte relatie tussen de virtuele wereld en het basiselement water.

Kunstenaars
De tentoonstelling bevat nieuw werk, werk van veel geprezen kunstenaars en werk uit de collectie van De Domijnen. Nieuw werk komt onder andere van de hand van Sara Sejin Chang (Sara van der Heide). Het doel van Seijn Chang’s werk is het onderkennen van processen waarvan men zich binnen de huidige waardesystemen, gericht op lineaire groei en materieel gewin, maar zelden bewust is. Veel geprezen kunstenaars zoals Femke Herregraven en de Ierse kunstenaar Yuri Pattison leveren ook een bijdrage aan de tentoonstelling. Pattison doet onderzoek naar de politieke gevolgen van nieuwe technologieën en de veranderende aard van de visuele cultuur in het internettijdperk. Hij won de Frieze Artist Award 2016 en zijn werk is nog niet eerder in Nederland getoond. Uit de collectie van De Domijnen is een videowerk van Allora & Calzadilla te zien.

Deelnemende kunstenaars zijn: Allora & Calzadilla (US/CU), Peter Fend (US), Nicolas Floc’h (FR), Sara van der Heide (NL/KR), Femke Herregraven (NL), Ryan S Jeffery & Boaz Levin (US&DE), Geraldine Juárez (MX/SE), Sam Lewitt (US), Charles Lim (SG), Yuri Pattison (IE), Johan Rosenmunthe (DK), S.K. Ruud & AE (NO), Unmake Lab (KR) en (Jura Shust (BY).

Onderzoek en verdieping
De Hollandse savanne bevat een uitgebreide onderzoeksruimte waarin een breed scala aan documentatiematerialen wordt gepresenteerd én kunstprojecten die ingaan op de verschillende en complexe knooppunten die helpen de relatie tussen water en de virtuele wereld te begrijpen. Van monsters van de eerste transoceanische kabels uit het Teylers Museum tot replica’s van de Atlas zum Kosmos van Alexander von Humboldt. Ook is er documentatie van kunstprojecten, zoals het werk van het Koreaanse collectief Unmake Lab en hun onderzoek Generic Nature. Dit onderzoek betreft de slimme stad Jongno (vlak bij Seoul), de eerste plek ter wereld die wordt beheerst door het internet der dingen, en de schadelijke effecten daarvan op het omliggende landschap.

De onderzoeksruimte zorgt voor een verdere verdieping van de reikwijdte van de tentoonstelling en biedt een moment van reflectie en een manier om een uitgebreider beeld te schetsen van de kwestie. Als aanvulling op de tentoonstelling worden er diverse documentaires getoond en worden gesprekken gevoerd met de kunstenaars en curators Bas Hendrikx en Barbara Cueto. Daarnaast werken studenten van de masteropleiding Kunst, Cultuur en Erfgoed van Maastricht University aan een projectworkshop die als evenement deel uitmaakt van het randprogramma.

aan het zoeken...
Geef uw mening
Logo

Geef ons uw mening over deze pagina.