Home
Menu Sluit Zoeken MijnDomijn
  • MijnDomijn:
  • Tickets
  • Poppodium
  • Bibliotheek
  • Educatie
  • Amateurkunst
Winkelwagen Contact
sluiten

Common Spirits

Hans Lemmen en José Bedia

6 mei t/m 26 augustus 2012

Hedendaagse Kunst

Let op, deze expositie is niet meer beschikbaar. Bekijk het actuele aanbod in onze agenda.

Met trots presenteert Museum Het Domein een dubbeltentoonstelling van de Cubaans-Amerikaanse kunstenaar José Bedia (Havana, Cuba, 1959) en de in België woonachtige Nederlandse kunstenaar Hans Lemmen (Venlo, 1959). Beide kunstenaars delen een interesse in antropologie en zijn grensgangers tussen verschillende culturen. Zij verzetten zich in hun werk tegen de onttovering van de wereld en zijn geïnteresseerd in het creëren van verbindingen tussen oude culturen en de hedendaagse samenleving.

José Bedia groeide op in Cuba en emigreerde in 1991 naar Mexico. In 1993 vestigde hij zich in Miami, waar hij sindsdien woont en werkt. Vertrouwd als hij is met Afro-Cubaanse religieuze tradities werden veel van Bedia’s werken beïnvloed door Afro-transatlantische gebruiken uit zijn land van herkomst. Net zo goed bestudeert hij de indianencultuur van de Sioux, de Yaqui, de Cherokee en andere culturen uit Latijns Amerika, Australië en Oceanië. De kunstenaar stelt dat zijn werk bedoeld is om een proces van historische gerechtigheid in gang te zetten, waarbij de periferie aan belang wint tegenover het centrum. De tentoonstelling in Het Domein vormt de eerste substantiële tentoonstelling van Bedia’s werk in Nederland, en is tegelijk het eerste internationale overzicht van zijn installaties waarin hij grote schilderingen samenbrengt met sculpturale elementen.
Hans Lemmen vindt de inspiratie voor zijn magisch-realistische werk dicht bij huis, tijdens zijn dagelijkse wandelingen met zijn hond in het glooiende, archaïsche landschap in de Nederlands- Vlaamse grensstreek. Lemmens werk wordt gedreven door een sterke interesse in archeologie en de geschiedenis van het landschap. Een zekere romantiek is zijn werk niet vreemd. “Ik benoem de onttovering, ik compenseer wat ik mis. Mijn werk is als een tegengif, een troost voor de onttovering van de wereld die nog altijd doorgaat”, stelde de kunstenaar onlangs in een interview. Lemmen presenteert in de tentoonstelling onder meer recente tekeningen op groot formaat, beschilderde keramiek en een omvangrijke nieuwe muurschildering.
De tentoonstelling kwam tot stand in samenwerking met het Centro Atlántico de Arte Moderno (CAAM) in Las Palmas de Gran Canaria. Met speciale dank aan Orlando Hernández en Javier Sánchez. Bij de tentoonstelling is een vierdelige catalogus verschenen, die in het museum te koop is voor € 25,-.

Meer >

aan het zoeken...