Home
Menu Sluit Zoeken MijnDomijn
  • MijnDomijn:
  • Tickets
  • Poppodium
  • Bibliotheek
  • Educatie
  • Amateurkunst
Winkelwagen Contact
sluiten
iceberg-and-palmtrees

Collectie in Actie

London Calling, Iceberg & Palm Trees, Breaking & Fixing

4 september t/m 4 december 2016

Hedendaagse Kunst

Let op, deze expositie is niet meer beschikbaar. Bekijk het actuele aanbod in onze agenda.

Museum Hedendaagse Kunst De Domijnen is gevestigd in Ligne, de nieuwe locatie in het centrum van Sittard. Collectie in Actie benadert de eigen kunstcollectie vanuit een andere ooghoek; de eigen collectie wordt uit de depots gehaald en tijdelijk grotendeels verplaatst naar de nieuwe museale ruimten. Hier wordt de collectie geactiveerd en herontdekt door inwoners van de gemeente, de kunstenaars en bezoekers. De werken worden letterlijk uitgepakt, bestudeerd, bevraagd en opnieuw beschreven. Het museum als werkplek, de collectie als studie voor de stad.

Gedurende 13 weken zal de tentoonstellingsruimte een aantal keren transformeren. Bezoekers worden actief betrokken bij deze herinrichtingen, het zoeken naar nieuwe combinaties en betekenislagen. Een voorselectie is gedaan door de medewerkers en vrijwilligers van het museum in samenspraak met de curatoren en de collectie-beheerder. Regelmatig zijn er workshops, lezingen en discussies die soms letterlijk en soms intuïtief in relatie staan tot één of meerdere werken uit de collectie.

Bezoekers kunnen op 28 september, 26 oktober of 16 november deelnemen aan een ‘collectie workshop’ en een keuze maken welke werken in het kabinet getoond zullen worden. Mail voor deelname/meer info naar: museum.hk@dedomijnen.nl

REFLECTIE

m4310rob-nijpelsDe collectie hedendaagse kunst van Museum De Domijnen omvat zo’n 1100 werken, verzamelt vanaf de jaren 90. Veel werken zijn iconische werken uit de beginperiode van kunstenaars waaronder Marijke van Warmerdam, Michel Huisman, Rineke Dijkstra, Rik Meijers, Mirjam de Zeeuw, Joan van Barneveld, Liza May Post, Suchan Kinoshita, Folkert de Jong, Pipilotti Rist en Saskia Olde
Wolbers. Een ander belangrijk deel van de collectie bestaat uit werken van kunstenaars waarmee het museum (solo)presentaties maakte. Deze
kunstenaars, waaronder Jota Castro, Mark Dion, Mel Chin, Basia Irland, Charlotte Schleiffert en The Yes Men houden zich bezig met sociaal-maatschappelijke thema’s.

Om de collectie beter te leren kennen wordt aan de kunstenaars gevraagd opnieuw naar het werk te kijken. Wat is de betekenis van dit werk binnen het oeuvre van de kunstenaar? En hoe verhoudt de actualiteit zich tot het werk? In het museum komt een redactieruimte waar nieuwe informatie over de collectie wordt verzameld en getoond. Ook worden kunstenaars, deels schriftelijk en deels live in het museum, geïnterviewd. Deze zgn. kunstenaarscafe’s staan gepland voor: 22 september, 20 oktober, 1 december. Gratis toegankelijk met een geldig entreeticket voor het museum.

3 x ACTIE: London Calling, Iceberg & Palmtrees en Breaking and Fixing.

Een gekreukelde Europese vlag, een ijsbeer met een palmboom op zijn rug en een aantal zelfgemaakte
caleidoscopen aan een koordje. Hoe zien we de wereld? Waar staan we nu? Welke invloed hebben we? Om de collectie te openen en meerdere verbindingen te leggen met de stad, de actualiteit en tussen de werken uit de collectie onderling, staat om de vier weken één werk centraal. De grote zaal functioneert – met het kunstwerk als discussiestuk– niet alleen als tentoonstellingsruimte, maar ook deels als collegezaal, workshopruimte, ontmoetings- en vergaderplek. Lokale organisaties, opleidingen en groeperingen ontvangen een open uitnodiging om hier gebruik van te maken.

London Calling

De tentoonstelling opent op 4 september met Jota Castro’s London Calling uit 2012. Een werk dat thema’s aanreikt als democratie en vrijheid en als beeld actueel is voor het huidige politieke landschap.

 

 

_DSC6569

Vanaf 2 oktober staat Iceberg & Palm Trees, van Mark Dion uit 2007 centraal met als thema: Welke invloed heeft ons cultureel gedrag op de natuur?

 

 

 

_DSC6591

De laatste tentoonstellingstransformatie, vanaf 6 november, onderzoekt (maak)cultuur en identiteit. De installatie Breaking & Fixing van Serge Onnen nodigt bezoekers uit de wereld te bekijken vanuit een caleidoscoop. Het werk sluit aan bij de constante zoektocht naar wie we zijn en wat ons maakt.

 

Cultuur maak(t) je

‘Collectie in actie’ is onderdeel van het programma Cultuur maak(t) je. Dit is een onderzoek naar de Dienst der Domijnen, opgezet door de cultureel intendanten Jeanne van Heeswijk (kunstenaar) en Joanna van der Zanden (curator).
Centraal staan de vragen: “Wat heeft De Domijnen in huis?” en “Welke diensten kan zij de stad bieden?“ en “Hoe kunnen nieuwe culturele producties en diensten ontstaan?”.

Honderd medewerkers zijn geïnterviewd over hun eigen maakcultuur en over wat hen maakt. Door de medewerkers in workshops met elkaar te verbinden, ontstonden onverwachte matches en nieuwe ideeën voor diensten en services. Een 6-tal van deze diensten worden samen met de medewerkers en een aantal kunstenaars, een componist, een theatermaker en een kok verder uitgewerkt tot publieke workshops en oefeningen. In het najaar worden deze aangeboden aan verschillende verenigingen en inwoners. Met het programma ‘Collectie in actie’ wordt de dienst uitgebreid naar het museum. Het museum als de dienstverlenende publieke instelling. Wat betekent dat? Welke context kan het museum bieden in relatie tot huidige ingewikkelde maatschappelijke vraagstukken? De collectie wordt geactiveerd en het museum oefent haar functie als stadslab uit.

Strippenkaart geeft korting

Om bezoekers aan te moedigen vaker het museum te bezoeken, wordt er met een strippenkaart gewerkt. Bij het tweede bezoek ontvangt men 50% korting en het derde bezoek is gratis.

Groepsarrangement

Voor groepen vanaf 15 personen geldt een toegangsprijs van €5,– en voor een combiticket €6,–

Op aanvraag zijn rondleidingen door museumgidsen mogelijk. De kosten hiervan zijn € 60,- per uur voor groepen tot 15 personen. Voor grotere groepen worden meerdere rondleiders ingezet. Daarnaast wordt per persoon de reguliere entreeprijs berekend. Speciale rondleidingen door een conservator kosten €100,-.

aan het zoeken...