Home
Menu Sluit Zoeken MijnDomijn
  • MijnDomijn:
  • Tickets
  • Poppodium
  • Bibliotheek
  • Educatie
  • Amateurkunst
Winkelwagen Contact
sluiten

125 jaar toerisme

Kerken als troef

7 november 2009 t/m 14 februari 2010

Historie & Archeologie

Let op, deze expositie is niet meer beschikbaar. Bekijk het actuele aanbod in onze agenda.

In 2010 viert de VVV Zuid-Limburg haar 125 jarig jubileum. Museum Het Domein besteedt, net zoals een aantal andere Limburgse musea, aandacht aan deze mijlpaal. De tentoonstelling ‘125 jaar toerisme. Kerken als troef’ richt zich met name op de geschiedenis van het toerisme in de regio Sittard- Geleen en de werkzaamheden van de plaatselijke VVV’s. Hiertoe is intensief samengewerkt met VVV Zuid-Limburg en het Stadsarchief Sittard-Geleen. Aan de hand van voorwerpen, foto’s, film en videobeelden wordt een beeld geschetst van bijna 110 jaar toeristische activiteiten in de regio.

De toeristische markt in Sittard was in de jaren vijftig een beetje ingezakt, dit ondanks het feit dat in die tijd mensen meer vrije tijd kregen. Ondanks verwoede pogingen van de plaatselijke VVV’s om toeristen te verleiden liet men Sittard, Limbricht en Born vaak links liggen, op weg naar het populaire Zuid-Limburgse heuvelland, of ging op vakantie naar het buitenland.
In 1971 werd een nieuwe VVV opgericht die zich vooral richtte op de eigen inwoners en allerlei publicaties verzorgde op het gebied van monumenten en de geschiedenis van Sittard. Veel belangstelling kreeg Sittard ten gevolge van de tv-uitzendingen van ‘Kerkepad’ en ‘Ontdek je Plekje’.
Pas vanaf de jaren negentig kreeg het typisch historische karakter van Sittard, de vele kerken en kloosters, het natuurschoon in de omgeving, de monumentale panden en kastelen in de nabijheid weer meer aandacht. Met name het religieuze cultuurgoed is bijzonder. Het is niet verbazingwekkend dat de huidige VVV het smalste stukje van Nederland – dat zowel grenst aan Duitsland als aan Belgie – promoot als ’de regio waar de toerist op een spirituele manier kan onthaasten in een omgeving die rijk is aan tradities en gebruiken’.

Meer >

aan het zoeken...