Home
Menu Sluit Zoeken MijnDomijn
  • MijnDomijn:
  • Tickets
  • Poppodium
  • Bibliotheek
  • Educatie
  • Amateurkunst
Winkelwagen Contact
Zjear Bataille
sluiten
Mara Ger Bertholet De Domijnen

Zjear Bataille

Mara

vrijdag 13 maart 2020 - 20:15u

Toneel/Muziektheater Theater

De datum voor deze voorstelling is verstreken. Bekijk het actuele aanbod in onze agenda.

Theater, Toneel/Muziektheater

Een lichte en luchtige theatervoorstelling

Ger Bertholet, als theaterfiguur bekend onder de naam Zjear Bataille, werd in 2011 getroffen door een beroerte. Na een lange en intensieve revalidatie is Ger terug en weer in staat een nieuwe theatertekst te schrijven: Mara.

Is deze voorstelling uitverkocht? Kijk dan bij één van de andere datums: 14 maart 2020 of 15 maart 2020

Mara is zijn comeback. Jarenlang sloeg hij op de trom van de Limburgse dialect theatercultuur en daar is hij weer met dit theaterstuk. Opnieuw een tekst in het dialect. Ger Bertholet bouwt, ondanks een serieuze time-out, opnieuw en gestaag verder aan een repertoire dat een bijdrage wil leveren aan de verrijking van de Limburgse (dialect)cultuur.

Met Mara heeft hij een theatertekst geschreven met een beladen thema als onderwerp. Bertholet schreef deze tekst n.a.v. het overlijden van zijn collega-schrijver Frans van Heeswijk (Heerlen). Van Heeswijk maakte in 2018 een einde aan zijn leven. Het thema zelfmoord lijkt dan ook centraal te staan in de tekst.

Mara is het verhaal van een (jonge) vrouw. In haar familie zijn zelfmoorden geen onbekend fenomeen. We maken haar zoektocht mee naar de impact van die gebeurtenissen op haar eigen functioneren. Een jonge vrouw die aanloopt tegen een muur van taboes die rond het thema zelfmoord hangen.

Maar de voorstelling gaat over meer. Het gaat over het gevoel van zich ‘verweesd voelen’. De vangnetten van familie, kennissen- en vriendenkring lijken vandaag verdwenen. Professionele opvang is daarvoor in de plaats gekomen. Het is ook een zoektocht van een jonge vrouw in het huidige tijdsbestek naar geborgenheid, veiligheid en rust.

Mara is ondanks de thematiek een lichte en luchtige theatervoorstelling. De lach om de vaak bizarre en onafwendbare wendingen van een mensenleven wordt niet uit de weg gegaan. Het is vooral een muzikale zoektocht. Een muzikale zoektocht in de letterlijke betekenis: De tekst wordt gezongen, gesproken en verklankt in een aantal liedjes. Maar het is ook een muzikale zoektocht in de figuurlijke betekenis: de muzikaliteit van het Limburgse dialect wordt benut om binnen te dringen in een thema dat met woorden niet te beschrijven is.

Credits
Tekst: Ger Bertholet
Spel/zang: Bibi Ortjens
Muziek: Charles Ortjens
Regie: Guido Wevers
Dit is een coproductie van De Domijnen en de Stichting Kwant.

 

aan het zoeken...