Home
Menu Sluit Zoeken MijnDomijn
  • MijnDomijn:
  • Tickets
  • Poppodium
  • Bibliotheek
  • Educatie
  • Amateurkunst
Winkelwagen Contact
Surinamemonologen Geannuleerd
sluiten

Surinamemonologen

Surinamemonologen

woensdag 9 maart 2022 - 20:00u

Toneel/Muziektheater Theater
Geannuleerd

De datum voor deze voorstelling is verstreken. Bekijk het actuele aanbod in onze agenda.

€ 24.50
20:00u
Theater, Toneel/Muziektheater
Toon Hermans Theater - Grote zaal

Na groot succes in De Nieuwe Kerk, nu op tournee!

Leer het veelzijdige Suriname kennen tijdens De Suriname Monologen. Een bijzondere avond over de 20e-eeuwse kopstukken uit de rijke Surinaamse geschiedenis, met een topcast én live muziek. In een spectaculaire setting ziet u de verhalen van invloedrijke Surinamers als Johan Ferrier, Sophie Redmond en Desi Bouterse – of van de Amsterdamse Nola Hatterman die zich met hart en ziel verbonden voelde met het land. Zes indrukwekkende, inzichtgevende monologen, waarvan er per voorstelling twee te zien zullen zijn.

Sophie Redmond is de eerste vrouwelijke zwarte arts. ‘Dokteres’ en politica met een groot sociaal bewustzijn.

‘Datra mi wan aksi wan sani’ is een monoloog over de eerste zwarte, vrouwelijke dokter van Suriname Sophie Redmond (1907–1955). De koto dragende dokter gaf gratis consulten aan wie maar wilde in haar praktijk thuis, op straat en in haar radioshow. Ze maakte Surinamers bewuster over onder andere politiek, waar ze zo’n hekel aan had, maar ja, er verandert niks als niemand stemt. Daarom gaf ze gevraagd en ongevraagd advies aan iedereen, met als doel om alle Surinamers en vooral vrouwen te empoweren om trots te zijn op hun cultuur en hun land. Toch blijken al haar projecten niet genoeg. Om echte fundamentele verandering te brengen, zal ze mee moeten doen met de machthebbers en de politieke spelletjes. Ze besluit om zichzelf verkiesbaar te stellen, met alle gevolgen van dien.

Johan Ferrier is de laatste gouverneur en eerste president van Suriname.
Johan Ferrier (Felix Burleson) was gouverneur én president van Suriname. Geen enkele andere politicus ter wereld heeft beide ambten bekleed. Zijn credo was: ‘Mensen moeten zich ontwikkelen en de gelegenheid krijgen om zich te ontwikkelen.’ In 1980 verliet hij zijn geboortegrond en ging in Nederland wonen. Hij zei: ‘Ik verblijf in Nederland’, nooit dat hij er woonde.

Ferrier heeft zichzelf altijd als balling gezien en hoopte ooit terug te keren. Het is er niet meer van gekomen. Hij had het hoogste ambt vervuld en woonde later relatief teruggetrokken in Oegstgeest. Hoe ga je om met het verlangen naar je geboorteland terwijl je ziet dat het onherroepelijk veranderd is? In wat voor perspectief zet je je leven dan?
alle gevolgen van dien.

De Suriname Monologen is ontstaan uit een samenwerking van Stichting Julius Leeft! en De Nieuwe Kerk in Amsterdam tijdens de Grote Suriname tentoonstelling in het najaar van 2019.

Regie: John Leerdam
Spel: Dorothy Blokland & Felix Burleson
Tekst: Ayden Carlo & Paulette Smit
Muziek: Harto Soemodihardjo (muzikale regie en gitaar), Walter Muringen (trompet)
Zang: Anna Makaloy

aan het zoeken...