Home
Menu Sluit Zoeken MijnDomijn
  • MijnDomijn:
  • Tickets
  • Poppodium
  • Bibliotheek
  • Educatie
  • Amateurkunst
Winkelwagen Contact
Pique Dame
sluiten
Pique Dame

Pique Dame

Pique Dame

dinsdag 18 april 2023 - 20:00u

Klassiek/Opera Theater
€ 49.50
20:00u
Theater, Klassiek/Opera
Toon Hermans Theater - Grote zaal

Opera naar een verhaal van Puskin

De befaamde opera Pique Dame volgt subtiel het gelijknamige verhaal van Pushkin. Tsjaikovski was gefascineerd door beroepsgokker Hermann die rijkdom wil vergaren door het gokgeheim van een rijke weduwe te ontrafelen. De winsten van het gokspel zouden het standverschil met Lisa kunnen opheffen. Zij is de dochter van de weduwe en Hermann is verliefd op haar. Wanneer Hermann het geheim te weten komt tekent hij daarmee zijn eigen doodvonnis. Want hoewel hij nu rijk kan worden, zullen mensen sterven….

Tsjaikovski’s fascinatie met het noodlot is in al zijn muziekdramatische werken terug te vinden. In het Zwanenmeer, in zijn lyrische opera Evgenyotzo Onegin en ook in Pique dame (Schoppenvrouw). Muzikaal werkt Tsjaikovski met motieven en hij laat zien dat deze heel goed met elementen van de nummer opera kunnen worden gecombineerd. Vooral in de duet-scenes krijgt het orkest hierbij de functie van een derde personage, dat het innerlijke conflict en de emotionele achtergrond van het drama uitdiept.

Deze beroemde opera met prachtige aria’s, duetten en koorzang en orkestratie van Tsjaikovski wordt uitgevoerd door een van de oudste operahuizen van Oekraïne, het Nationale Opera en Ballet uit Odessa. Dit gezelschap dat huist in een van de mooiste oude schouwburgen in de wereld heeft een geschiedenis met de componist van Pique Dame, Pjotr Iljitsj Tsjaikovski. De wereldberoemde componist werkte namelijk in deze schouwburg met het gezelschap. Odessa, de oude havenstad stad aan de Zwarte Zeekust was ook het thuis van de grote schrijver Aleksandr Poesjkin. Zijn huis aan de Pushkinskaya in het centrum van Odessa, enkele blokken van het theater verwijderd, is een wereldberoemd museum.

Opera in drie acten.

Dirigent: Igor Chernetski/Alexandru Samoilă
Regie: Aleksandr Titel
Productie ontwerp: Stanislav Morozov
Choreografie: Yuri Vasyuchenko
Koormeester: Valerii Regrut
Koor, solisten, ballet en orkest van het Nationale Opera en Ballet uit Odessa

aan het zoeken...