Home
Menu Sluit Zoeken MijnDomijn
  • MijnDomijn:
  • Tickets
  • Poppodium
  • Bibliotheek
  • Educatie
  • Amateurkunst
Winkelwagen Contact
sluit menu
Opera Zuid
sluiten
Opera Zuid

Opera Zuid

Un Ballo in Maschera – Giuseppe Verdi

zaterdag 9 juni 2018 - 20:00u

Opera Theater
€35,00
20:00u
Theater, Opera
Schouwburg - Grote zaal

Melodrama in drie akten van Giuseppe Verdi

Un Ballo in Maschera is gebaseerd op het toneelstuk Gustave III ou Le bal masqué van Eugène Scribe over de Zweedse koning Gustav III, die in 1792 tijdens een gemaskerd bal vermoord werd. Op last van de censuur moest Verdi, tot zijn grote ergernis, de personages en de plaats van handelingen veranderen.

Ondanks talrijke veranderingen is deze opera een meeslepend en duister drama dat zijn betovering dankt aan de achterdocht en vele samenzweringen. Dit intrigerende verhaal over ongeoorloofde liefde, waarzeggerij, verraad en een koningsmoord tijdens een gemaskerd bal, wordt door Opera Zuid gebracht in de originele Zweedse versie.

Het verhaal
Samenzweerders hebben het voorzien op koning Gustav III van Zweden. Ondanks waarschuwingen van zijn vriend en adviseur Ankastrom, legt Gustav het dreigend gevaar naast zich neer. Net als de voorspellingen van helderziende Mme Ulrica Arvedson. Zijn gevoelens gaan uit naar Amelia, de vrouw van Ankastrom. Deze liefde is wederzijds. Tijdens een ontmoeting, verschijnt Ankastrom onverwacht. Hij herkent zijn gesluierde vrouw niet en wendt zicht tot Gustav, die hij wil beschermen tegen de samenzweerders. Om deze om te tuin te leiden, wisselen beide heren van kleding. Eenmaal aangekomen in de stad richten de samenzweerders zich tot de vermeende koning. Amelia werpt zich tussenbeide waardoor haar identiteit onthuld wordt. De samenzweerders bespotten Renato, waarop hij zich bij de vijanden van de koning aansluit. Tijdens een gemaskerd bal volgt de niet meer te keren ontknoping waarmee de voorspelling van Mme Arvedson in vervulling gaat.

Bezetting
philharmonie zuidnederland, onder leiding van de jonge talentvolle dirigent Karel Deseure, zorgt ervoor dat de prachtige klanken van Verdi je meenemen in deze zinderende opera.

Un Ballo in Maschera
 wordt gezongen in het Italiaans met Nederlandse boventitels.

Wereldpremière op 17 februari 1859 in Teatro Apollo in Rome. Libretto van Antonio Somma, naar het libretto Gustav III ou Le bal masqué van Eugène Scribe.

Inleiding
Er vindt om 19.00 uur een boeiende inleiding door operakenner Len van Schaik plaats. Deze is onontbeerlijk voor een optimale beleving van de voorstelling. Voor de inleiding heb je een aparte toegangskaart nodig. Tijdens het bestellen van kaarten voor de voorstelling, kun je kiezen voor deze optie.

Deze voorstelling is ook te zien bij Parkstad Limburg Theaters op 14 juni.

aan het zoeken...
Geef uw mening
Logo

Geef ons uw mening over deze pagina.