Home
Menu Sluit Zoeken MijnDomijn
  • MijnDomijn:
  • Tickets
  • Poppodium
  • Bibliotheek
  • Educatie
  • Amateurkunst
Winkelwagen Contact
sluit menu
Opera Zuid Geweest
sluiten
Opera Zuid

Opera Zuid

Werther – Jules Massenet

zondag 12 november 2017 - 14:30u

Theater
Geweest

De datum voor deze voorstelling is verstreken. Bekijk het actuele aanbod in onze agenda.

€35,00
14:30u
Schouwburg - Grote zaal

Lyrisch drama in vier bedrijven en vijf tonelen van Jules Massenet

Werther is een typisch romantische opera vol weltschmerz. Met deze opera maakt Massenet zich definitief los van de traditie van de Franse Grand Opéra en concentreert zich op geloofwaardige, menselijke relaties, daarbij geholpen door het psychologische en dramaturgische stramien van Goethe’s roman Die Leiden des jungen Werthers.

Een unieke kans om deze weinig gespeelde opera weer eens te beleven op het podium.
Een meeslepend drama met een tempo waar een gemiddelde Hollywood-film zich niet voor zou schamen aldus regisseur Sybrand van der Werf. Een mooie voorstelling met opera die raakt.

We volgen de passionele en getormenteerde belevingswereld van een uitzonderlijke jongen die het uiteindelijk moet afleggen tegen zijn eigen hartstocht. Goed hoorbaar in de muziek zijn de overweldigende emoties die de romantiek eigen zijn, soms lieflijk en vloeiend, dan weer opzwepend en geëxalteerd.

Het verhaal
Werther is een onbegrepen en overgevoelige jongen die wordt gedreven door hartstocht.
Zijn grote liefde Charlotte is echter al verloofd met een ander. Nadat Charlotte enkele maanden getrouwd is met Albert, verklaart Werther haar nogmaals zijn liefde. Zij wijst hem wederom af. Desondanks krijgt hij Charlotte niet uit zijn hoofd en blijft hij pogingen ondernemen haar voor zich te winnen door aanhoudend liefdesbrieven te sturen. Door haar afwijzingen raakt Werther steeds meer terneergeslagen en hij wordt zelfs geplaagd door zelfmoordgedachten.
Op kerstavond herleest Charlotte alle liefdesbrieven die Werther haar de afgelopen maanden heeft gestuurd. Plotseling staat Werther voor haar en doet een laatste poging Charlotte te overtuigen van zijn liefde. Radeloos rent Charlotte weg, waardoor Werther besluit een einde te maken aan zijn lijden. Terwijl de klanken van kerstliederen weerklinken, haast Charlotte zich terug naar Werther en geeft eindelijk toe dat ze altijd van hem gehouden heeft. Haar eerste kus is echter meteen zijn laatste.

Wereldpremière op 16 februari 1892 in de Hofoper in Wenen.
Libretto van Edouard Blau, Paul Milliet en Georges Hartmann, naar de briefroman
Die Leiden des jungen Werthers van Johan Wolfgang Goethe (1774).

Werther wordt gezongen in het Frans met Nederlandse boventitels.

Bezetting
De regie is in handen van Sybrand van der Werf, die eerder bij Opera Zuid zijn operadebuut maakte met de succesvolle productie Tsaar Saltan en in het theatermakerteam zat van Le Nozze di Figaro. Decorontwerper is Erik Goossens; De kostuums worden ontworpen door Jorine van Beek, bekend van de Opera Zuid-productie Manon en lichtontwerper is Alex Brok. philharmonie zuidnederland staat onder leiding van de veelbelovende jonge dirigent Pieter-Jelle de Boer, die met deze productie zijn debuut maakt.

Inleiding
Er vindt om 13.30 uur een boeiende inleiding door operakenner Len van Schaik plaats. Deze is onontbeerlijk voor een optimale beleving van de voorstelling. Voor de inleiding heeft u een aparte toegangskaart nodig. Tijdens het bestellen van kaarten voor de voorstelling, kunt u kiezen voor deze optie.

Deze voorstelling is ook te zien bij Parkstad Limburg Theaters op 21 november.

 

aan het zoeken...