Home
Menu Sluit Zoeken MijnDomijn
 • MijnDomijn:
 • Tickets
 • Poppodium
 • Bibliotheek
 • Educatie
 • Amateurkunst
Winkelwagen Contact
sluit menu
Opera Zuid Geweest
sluiten
Opera Zuid

Opera Zuid

Il Barbiere di Siviglia – Gioacchino Rossini

zaterdag 17 juni 2017 - 20:00u

Theater
Geweest

De datum voor deze voorstelling is verstreken. Bekijk het actuele aanbod in onze agenda.

€35,00
20:00u
Schouwburg - Grote zaal

Een schitterende opera over jeugd en ouderdom, over liefde en begeerte

Het regieduo Geert Lageveen & Leopold Witte plaatst Rosina en Almaviva in een omgeving waar mensen vechten tegen het ouder worden, met in het middelpunt dokter Bartolo die maar niet kan accepteren dat het meisje kiest voor iemand van haar eigen leeftijd.

Het verhaal
Het verhaal van deze opera is een ingewikkelde intrige waarin alles om de liefde draait. Graaf Almaviva is verliefd op Rosina, maar het lukt hem niet om contact met haar te krijgen. Rosina wordt continu bewaakt door haar voogd Bartolo, een veel oudere man die hoopt zelf met haar te kunnen trouwen. Om bij haar in de buurt te komen en haar te kunnen veroveren, roept Almaviva de hulp in van Figaro, de barbier van Sevilla. Ze verzinnen de ene list na de andere. Almaviva verkleedt zich als arme student, als dronken soldaat en als vervanger van Rosina’s muziekleraar. Uiteindelijk slagen ze in hun opzet en trouwt Rosina met Almaviva. Eind goed, al goed.

De orkestrale schoonheid van Rossini
De voorgeschiedenis van De Beaumarchais’ Le Nozze di Figaro werd in 1816 onvergetelijk tot een opera verwerkt door Gioacchino Rossini. De jonge componist vestigde definitief zijn naam met deze opera buffa die tot op de dag van vandaag een van de meest uitgevoerde opera’s ter wereld is. De overbekende aria’s en ensembles worden gesteund door een flitsende orkestpartij die het kloppend hart van de opera vormt en die philharmonie in alle klassieke schoonheid laat stralen.

Rossini schreef de opera toen hij 24 jaar oud was.

Het is een opera buffa in twee akten.
Libretto van Cesare Sterbini naar Le barbier de Séville van Pierre-Augustin Caron de Beaumarchais en het libretto van Il barbiere di Siviglia van Guiseppe Petrosellini voor Giovanni Paisiello.
Wereldpremière op 20 februari 1816 in Treatro Argentina te Rome.

Il barbiere di Siviglia wordt in het Italiaans gezongen met boventiteling in het Nederlands.

Bezetting
Regisseurs: Geert Lageveen & Leopold Witte
Dirigent: Per-Otto Johansson
Orkest: philharmonie zuidnederland
Met onder anderen: Romie Estèves

Inleiding
Er vindt een boeiende inleiding door operakenner Len van Schaik plaats. Deze is onontbeerlijk voor een optimale beleving van de voorstelling. Voor de inleiding heeft u een aparte toegangskaart nodig. Tijdens het bestellen van kaarten voor de voorstelling, kunt u kiezen voor deze optie.
Lees het interessante artikel over Len die haar 25-jarig jubileum viert.

 • "Spetterende taferelen bij De Barbier van Opera Zuid"
  Eindhovens Dagblad
 • "De Barbier van Sevilla flitst en sprankelt bij Opera Zuid"
  NRC
aan het zoeken...