Home
Menu Sluit Zoeken MijnDomijn
  • MijnDomijn:
  • Tickets
  • Poppodium
  • Bibliotheek
  • Educatie
  • Amateurkunst
Winkelwagen Contact
Org.:Harmonie Aurora Grevenbicht Geweest
sluiten

Org.:Harmonie Aurora Grevenbicht

Vrijheid

zaterdag 19 oktober 2019 - 16:00u

Theater
Geweest

De datum voor deze voorstelling is verstreken. Bekijk het actuele aanbod in onze agenda.

€12,50
16:00u
Schouwburg - Grote zaal

Feestelijk jubileumconcert rond vrijheid

De Koninklijke Harmonie Aurora uit Grevenbicht viert dit jaar haar 155ste jubileumjaar. Naast een groot feest in het voorjaar organiseert Aurora een feestelijk jubileumconcert dat uit twee optredens bestaat. Om 16.00 uur zie je Harmonie Aurora Grevenbicht en om 20.00 uur Musique Militaire Grand-Ducale uit Luxemburg. De ticketprijs is voor beide concerten samen.

Het harmonie-orkest, dat sinds 1 januari 2018 onder leiding staat van dirigent Christiaan Janssen, verzorgt een feestelijk matinee-concert. Gezien het laatste concoursresultaat van 90 punten tijdens de LBM Concertconcoursen 2016 te Roermond kun je een concert van hoog niveau verwachten.

Vrijheid

Speciaal voor deze gelegenheid zorgen dirigent en muzikanten voor een passend en afwisselend optreden. Het jubelconcert met het thema ‘Vrijheid’ past helemaal in dit jaar waarin het 75 jaar geleden is dat Limburg bevrijd is. ‘Vrijheid’ slaat ook op de uit te voeren harmoniemuziek, die tegenwoordig veel meer variatie en afwisseling kent. Deze hedendaagse muziek daagt zowel muzikanten als publiek uit met een breed scala aan mogelijkheden, vrij van tradities. En zeker slaat ‘Vrijheid’ een brug naar het concert later deze dag, verzorgd door een beroemde militaire harmonie.

Musique Militaire Grand-Ducale

In de avond treedt namelijk de beroemde ‘Musique Militaire Grand-Ducale’ uit Luxemburg op. Dit militair orkest staat sinds 1 augustus 2012 onder leiding van chef-dirigent Jean-Claude Braun. Deze kolonel-luitenant wordt hierbij sinds juni 2014 ondersteund door kapitein Christian Kirpes. De ‘Musique Militaire Grand-Ducale’ bestaat uit 60 beroepsmuzikanten.

Het orkest ‘Musique Militaire Grand-Ducale’ is opgericht in 1842 en speelt sinds die tijd een belangrijke rol in het muzikale leven van Luxemburg. De geschiedenis van ‘Musique Militaire Grand-Ducale’ is uiteraard nauw verbonden met het Luxemburgse leger. In 1815 besloot het Weense Congres dat Luxemburg als Groothertogdom een onafhankelijk land zou worden. Daarbij hoorde ook een eigen leger vonden de Luxemburgers. Vanwege politieke redenen zou het tot 1842 duren tot er twee infanteriebataljons werden opgericht. In het eerste bataljon, gestationeerd in de abdijstad Echternach, werd op 29 december 1842 de eerste militaire kapel opgericht onder leiding van Franz Ferdinand Hoebich. Dit orkest telde bij aanvang ongeveer 25 muzikanten. In het tweede bataljon, gestationeerd in Diekirch, ontstond in 1847 een tweede militaire kapel onder leiding van Jean-Antoine Zinnen, componist van het Luxemburgs volkslied. In juni 1868 werd het tweede bataljon opgeheven en Luxemburg telt vanaf dat moment nog maar één militaire kapel.

‘Musique Militaire Grand-Ducale’ treedt met name op tijdens officiële plechtigheden van het groothertogelijk hof, de staatsoverheid en het leger van Luxemburg. Jaarlijks geeft het orkest zo’n 50 concerten, zowel in binnen- als in buitenland. Daarnaast neemt het deel aan talrijke opnamen voor grote muziekuitgevers.

Het jubileumconcert van de Koninklijke Harmonie Aurora is dus geen doorsnee concert. Je zult door beide orkesten verrast worden met hoogstaande muzikale uitvoeringen. Aurora laat dit uitzonderlijke jubileum niet zomaar aan zich voorbijgaan, maar maakt er een gedenkwaardig jubileumfeest van.

Meer info
khaurora.nl/concert

aan het zoeken...