Home
Menu Sluit Zoeken MijnDomijn
  • MijnDomijn:
  • Tickets
  • Poppodium
  • Bibliotheek
  • Educatie
  • Amateurkunst
Winkelwagen Contact
sluit menu
Hans Croiset & Johanna ter Steege Geweest
sluiten
Hans Croiset & Johanna ter Steege

Hans Croiset & Johanna ter Steege

De Vader

dinsdag 4 april 2017 - 20:00u

Theater
Geweest

De datum voor deze voorstelling is verstreken. Bekijk het actuele aanbod in onze agenda.

€29,50
20:00u
Schouwburg - Grote zaal

Dé toneelbelofte van seizoen 2016-2017

Deze voorstelling is verplaatst van 4 januari 2017 naar 4 april 2017!
Tachtig is hij nu. Een gepensioneerde fervente tapdanser die samen met zijn dochter Anne en haar man Antoine woont. Of was hij een bouwkundig ingenieur die onlangs met pensioen is gegaan en bezoek krijgt van diezelfde dochter en haar nieuwe vriend Pierre? Waarom heeft hij zijn pyjama nog aan? Is het al ochtend of moet het nog avond worden? En waar is zijn horloge? Dat heeft hij nodig als hij zich gaat aankleden. Maar waar hij dacht dat het zou liggen, vindt hij niks. Begint hij gek te worden?
 

Langzaam glijdt André (Hans Croiset) weg in een mistige wolk waarin de wereld die hij eens zo goed kende, zich van hem vervreemdt. Herinneringen vergaan, vertrouwde gezichten vervagen. Krampachtig probeert hij grip te krijgen op zijn leven dat langzaam uiteen lijkt te vallen zonder dat hij begrijpt waarom. Dochter Anne (Johanna ter Steege) probeert haar vader te helpen. Maar hoe help je iemand die steeds meer wegraakt?

In De Vader zien we de verwarring van iemand met Alzheimer door de ogen van André. Zijn onrust en paniek raken niet alleen hem, maar ook zijn dochter Anne. Een ziekte als Alzheimer treft dan ook meer dan één persoon. De geliefden eromheen voeren eveneens strijd tegen het verlies van een leven dat eens zo bekend was. ‘De Vader’ levert herkenbare situaties op die niet alleen schuren, maar tegelijkertijd ook buitengewoon komisch zijn. Het is pijnlijk-geestig wanneer André’s mores samen met zijn herinneringen vervliegen en zijn karaktertrekken zich sterker dan ooit manifesteren.

Een bezoeker van deze voorstelling gaf de volgende impressie:
“De Vader” heeft grote indruk op mij gemaakt. Ik heb meerdere voorstellingen over dementie gezien. Deze gingen meestal over de gevolgen van deze ziekte voor de omgeving. “De Vader” laat mij zien en vooral beleven wat dementie voor de zieke dementerende mens betekent.
Ik raad deze voorstelling aan voor iedereen die graag meer wil weten over Alzheimer en dementie. We krijgen er vroeg of laat allemaal mee te maken. Op dit moment zijn er in Nederland ruim 260.000 mensen met dementie.
En voor iedereen die van goed toneel  houdt is “De Vader” een aanrader.

‘Le Père’ (De Vader) is geschreven door de Franse auteur Florian Zeller, ook wel ‘het grootste literaire talent in Frankrijk’ genoemd. Zijn werk is veelvuldig bekroond. ‘Le Père’ is onderscheiden met de prestigieuze Franse theaterprijs Molière. Behalve in Frankrijk werd het toneelstuk ook bejubeld door pers en publiek in Engeland. Onder meer in Londen was ‘The Father’ een regelrechte hit, met als gevolg dat in het aankomend theaterseizoen de voorstelling in meer dan 25 landen uitkomt, van Brazilië tot Korea! De Nederlandse versie wordt geregisseerd door Gijs de Lange.

Credits
Regie: Gijs de Lange
Oorspronkelijk script:  Florian Zeller
Vertaling: Jolijn Tevel
Met: Hans Croiset, Johanna ter Steege , Wim Bouwens, Christo van Klaveren, Emma Linssen en Rian Gerritsen.

Deze voorstelling stond gepland voor 4 januari, vanwege ziekte van Hans Croiset is deze verplaatst naar 4 april 2017.

aan het zoeken...