Home
Menu Sluit Zoeken MijnDomijn
  • MijnDomijn:
  • Tickets
  • Poppodium
  • Bibliotheek
  • Educatie
  • Amateurkunst
Winkelwagen Contact
sluit menu
Barockfestival – Calefax Geweest
sluiten
Barockfestival – Calefax

Barockfestival – Calefax

vrijdag 23 juni 2017 - 20:00u

Theater
Geweest

De datum voor deze voorstelling is verstreken. Bekijk het actuele aanbod in onze agenda.

€19,50
20:00u
St. Michielskerk

Klassiek ensemble met een popmentaliteit

Calefax is een hechte formatie van vijf rietblazers die een grote passie delen. Al meer dan drie decennia houden ze in binnen– en buitenland een reputatie hoog op basis van virtuoos spel, briljante arrangementen en frisse podiumpresentatie. Ze gelden als de uitvinders van een nieuw genre: het rietkwintet. Daarmee inspireren zij jonge blazers die overal in de wereld in hun voetsporen treden.
Dit concert maakt deel uit van het Barockfestival. Er is ook een combiticket* verkrijgbaar voor 3 concerten: Calefax – Holland Baroque met Eric VloeimansAD MOSAM
*Combiticket: indien u deze 3 voorstellingen tegelijkertijd (via de optie verder winkelen) bestelt, betaalt u €50,00 i.p.v € 58,50

Rietkwintet Calefax staat bekend om zijn vernieuwend en verrassend repertoire. Tijdens het Barockfestival beginnen zij met Bach en eindigen met Nina Simone….
Calefax ziet het als zijn missie om muziek uit verschillende tijden in een breed perspectief te zetten en dwarsverbanden binnen de muziekgeschiedenis hoorbaar te maken.
Dit programma, met de focus op de barok, vormt daarvan een mooi voorbeeld. Naast werk uit de barok klinkt muziek uit de boeiende 17e eeuw: van de maffe harmonieën van de Italiaan Rossi en van Bachs inspirator Dieterich Buxtehude. Maar Bachs invloed op componisten na hem is gigantisch, en zelfs te horen in een liefdeslied van jazzlegende Nina Simone.

Programma
J.S. Bach – Brandenburgs Concert nr. 6
Michelangelo Rossi – Toccata’s
Raaf Hekkema – nieuw werk op basis van Bach’s BWV 999 & 1000

Edward Grieg – Uit Holbergsuite: Air
Dieterich Buxtehude – Prelude
Francesco Tristano – Ground Bass
Nina Simone – For all we know

Attentie:
Bij de locatie is geen mogelijkheid te pinnen.

Repertoire
De presentaties van Calefax zijn vernieuwend en het repertoire – van 1100 tot nu – is verrassend. Het bestaat uit arrangementen (door hen zelf gemaakt) en nieuwe composities (in opdracht geschreven) voor de unieke bezetting van hobo, klarinet, saxofoon, basklarinet en fagot. Dankzij de talloze internationale tournees en samenwerkingen met andere musici staan ze open voor invloeden uit de wereldmuziek, jazz en improvisatie. Om slechts een paar namen te noemen: pianist Jean-Yves Thibaudet, mezzosopraan Cora Burggraaf en sopraan Nora Fischer, trompettist Eric Vloeimans, violiste Liza Ferschtman, klarinettist Kinan Azmeh en het Nederlands Kamerkoor.
Calefax zoekt ook regelmatig contact met kunstenaars uit andere disciplines zoals de theatermaker Boukje Schweigman en videokunstenaar Jaap Drupsteen.

Pioniers
In de hele wereld zijn rietkwintetten ontstaan in navolging van Calefax. De pioniersrol van de groep wordt ondersteund doordat ze onder de naam Calefax Edition bladmuziek uitgeven van hun arrangementen. De rol van inspirerend laboratorium vervult Calefax verder bij het jaarlijkse PAN-festival, een bonte verzameling muzikale avonturen, verrassende uitstapjes naar andere kunstdisciplines en een compositiewedstrijd.

CD’s
Voor het gerenommeerde Duitse platenlabel MDG én op het eigen label RIOJA Records heeft Calefax inmiddels 19 cd’s uitgebracht. Deze zijn zonder uitzondering door de (inter)nationale pers met gejuich ontvangen.
“Niet te geloven’ … ’ Vrijwel alles wat Calefax onder handen neemt, verandert in goud.”
De Telegraaf, Thiemo Wind.
In oktober 2015 verscheen het jubileumboek Calefax en de Caleidoscoop, geschreven door radiopresentator Lex Bohlmeijer, over de 30-jarige geschiedenis van de groep.

Prijzen Calefax
Calefax won diverse grote Nederlandse muziekprijzen. In 2012 werd Calefax ook bekroond met de Duitse Junge Ohren Preis voor de muzikale familievoorstelling De Muziekfabriek.

Meer informatie op calefax.nl

 

 

  • "Calefax – five extremely gifted Dutch gents who almost made the reed quintet seem the best musical format on the planet."
    The Times
aan het zoeken...