Home
Menu Sluit Zoeken MijnDomijn
 • MijnDomijn:
 • Tickets
 • Poppodium
 • Bibliotheek
 • Educatie
 • Amateurkunst
Winkelwagen Contact
Bram van der Vlugt en Nettie Blanken Geweest
sluiten
190126-Bram-van-der-Vlugt-nettie-Blanken-Vasalis-altijd-vandaag-De-Domijnen-foto-Bob-Bronshoff_web-1920x800

Bram van der Vlugt en Nettie Blanken

Vasalis, altijd vandaag

zaterdag 26 januari 2019 - 20:15u

Toneel/Muziektheater Theater
Geweest

De datum voor deze voorstelling is verstreken. Bekijk het actuele aanbod in onze agenda.

€ 22.50
20:15u
Theater, Toneel/Muziektheater
Schouwburg - Kleine zaal

Vasalis met theatraal vuurwerk

De eerdere concertvertellingen van Van der Vlugt & Co waren autobiografisch, maar dit seizoen legt het gezelschap zich toe op het verwezenlijken van een droom van Nettie Blanken. Ooit werd zij verliefd op het werk van Vasalis, één van de meest geliefde dichters van ons land en winnares van onder meer de Constantijn Huygensprijs en de P.C. Hooftprijs.

Als psychiater, maar vooral als mens, kende Vasalis onze zielenroerselen als de beste en haar poëzie leent zich bij uitstek om op muziek gezet te worden. Behalve haar gedichten spelen ook haar eigen worstelingen met het leven en met het schrijven een grote rol.

“Is het vandaag of gistren, vraagt mijn moeder,
bladstil, gewichtloos drijvend op haar witte bed.
Altijd vandaag, zeg ik.”

(M. Vasalis, Uit: De Oude Kustlijn)

Zo populair als de poëzie van M. Vasalis was en nog altijd is, zo weinig is er van haar hand uitgebracht. Slechts drie dunne bundeltjes verschenen tijdens haar leven. Ze bleef wel schrijven, maar hield stapels ongepubliceerde gedichten voor zichzelf die in haar ogen niet goed genoeg waren. Haar kunstenaarschap was een permanente strijd: het was haar kern en tegelijk haar achilleshiel.

In de muziektheatervoorstelling Vasalis, Altijd Vandaag gaan rasacteurs Bram van der Vlugt en Nettie Blanken op zoek naar de vrouw achter het pseudoniem. De gedreven kinderpsychiater en moeder die als dichteres heel bewust buiten de publiciteit bleef. De denker die van een borrel hield. Haar dromen,  haar droefheid en haar humor. Uiteraard vormen Vasalis’ gedichten, zowel bekend als minder bekend, een rode draad. De muziek van muzikaal multitalent Floris van der Vlugt omlijst niet alleen deze werken, maar is door de gehele voorstelling verweven als een live soundtrack en derde personage.

Janine Brogt, bekend van haar inventieve boekbewerkingen als Liefde Levenslang en Twee Vrouwen, schreef het script. Rasacteurs Bram van der Vlugt en Nettie Blanken zorgen voor het theatrale vuurwerk, begeleid door Floris van der Vlugt – zoon van – met zelf gecomponeerde muziek.

Credits
Tekst: Janine Brogt
Regie: Gerardjan Rijnders
Met: Bram van der Vlugt, Nettie Blanken en Floris van der Vlugt

190126-Bram-van-der-Vlugt-nettie-Blanken-Vasalis-altijd-vandaag-De-Domijnen-foto-Bob-Bronshoff_web-1920x800

 

 • "Dichteres M. Vasalis was een leuke vrouw die rookte en van een borreltje hield"
  Volkskrant
 • "Lichte voorstelling over een zwaar schrijversleven"
  Theaterkrant
aan het zoeken...