Home
Menu Sluit Zoeken MijnDomijn
  • MijnDomijn:
  • Tickets
  • Poppodium
  • Bibliotheek
  • Educatie
  • Amateurkunst
Winkelwagen Contact
sluiten

Thuis films kijken

publicatiedatum:
donderdag 23 april

Aangezien de thuis-quarantaine noodgedwongen nog wel even duurt, is het onzeker wanneer we weer films kunnen kijken op de mooiste plek denkbaar: in ons filmhuis of in welke bioscoop dan ook.

Daarom onderstaand overzicht. Onze filmprogrammeur Freek Huijs geeft hierin een paar tips om de filmhonger enigszins te stillen.

CINETREE

Het online arthousefilm platform Cinetree, opgericht door actrice Hanna Verboom bestaat al een jaar of vier/vijf. Je ziet er de mooiste films voor maar een paar euro.

Fijne titels als LOVELESS van Andrey Zvyagintsev, VOLVER van Pedro Almodóvar, JACKIE van Pablo Larrain, HAPPY END van Michael Haneke, NIEMAND IN DE STAD van Michiel van Erp en C’EST ÇA L’AMOUR van Claire Burger, met Bouli Lanners in een ijzersterke hoofdrol.

Je kunt ook films bekijken die net uit het Filmhuis zijn. Vrij nieuwe releases dus. Zoals HORS NORMES, FOR SAMA, SORRY WE MISSED YOU en vele anderen. Browse een keer door hun aanbod. Speciale aandacht voor het mooie WEI, de documentaire van Limburger Ruud Lenssen over zijn dementerende vader, die tot vlak voor de sluiting van ons Filmhuis nog te zien was.

Vergeet hier ook zeker niet de korte filmcollectie, een platform voor de betere internationale korte films dat ze samen met ons (Limburgse) CineSud onderhouden. Dus naast internationale toppers van jong filmtalent ook een aantal films van lokaal talent uit Limburg, waarvan sommigen ook al in onze zaal te bewonderen waren. Denk aan MISCHA van Remy Kooi, ALL THERE IS van Jeroen Mourmans en GROEN van Lucas Camps. Een van onze persoonlijke Internationale favorieten is het prachtige FAUVE.

CINEMEMBER

“De grootste quality film collection van Nederland en België” aldus zijzelf. Hier vind je meer dan 700 arthousefilms. Je kunt lid worden voor €9,99 per maand, zodat je onbeperkt kunt kijken wat en wanneer je wilt (twee weken gratis proefperiode), maar je kunt ook per film betalen. Oscarwinnaar PARASITE is hier ook te bekijken.

MUBI

Voor de die-hard arthouse liefhebber. Nu de eerste drie maanden voor maar 1 euro. En degene die dat nog te duur vinden kunnen via EYE Amsterdam zelfs drie maanden voor niets kijken. Alleen even aanmelden. Hier meer informatie. https://mubi.com/nl

IFFR

Het Internationaal Film Festival Rotterdam biedt de filmliefhebber twee gratis films aan deze quarantainedagen.

LA FLOR is een festival op zichzelf: een film van bijna 14 uur, vertelt in zes verschillende afleveringen, stijlen en genres. Tien jaar lang werkte de Argentijnse filmmaker Mariano Llinás aan dit ambitieuze meesterwerk.

NEIGHBOURING SOUNDS is het speelfilmdebuut van Kleber Mendonça Filho uit 2012. Meanderend langs bewoners van een gegoede middenklassestraat in Recife, waar privé-beveiligers hun diensten aanbieden, toont de film de voorkant en keerzijde van de Brazilian Dream. Van Mendonça Filho vertoonden we in 2017 AQUARIUS in ons Filmhuis. In juli van dit jaar komt (hopelijk) zijn nieuwe film BACURAU uit in de Nederlandse filmtheaters. Dus ook bij ons.

Overigens biedt het festival al jaren films tegen betaling aan via hun website. Kijk hier voor het totale aanbod: https://iffr.com/nl/unleashed/films.

IDFA

Altijd al geweest, maar door deze ‘situatie’ nu ook populair: de ruim 300 gratis te bekijken documentairefilms op de website van IDFA, het Internationaal Documentaire Filmfestival Amsterdam. Het grootste documentairefilmfestival ter wereld dat ieder jaar in november plaatsvindt.

We tipten eerder al UKRAINIAN SHERIFFS. De film was ten tijde van de wereldpremière op IDFA 2015 zeer actueel en won waarschijnlijk mede daarom dat jaar de juryprijs voor Beste Lange Documentaire. In 2016 was de film ook te zien in het Filmhuis in The Best of IDFA on Tour reeks. Anno 2020 is het een bij vlagen vermakelijk, maar dus soms ook schrijnende document van mensen ten tijde van crisis.

2DOC.NL

Na uitzending op TV is het merendeel van de documentaires hier terug te zien. Een ongekend groot aanbod dus. Kijk bijvoorbeeld BACH & BETON. Die film vertoonden we in 2017 tijdens het BarockFestival. Over toppianist Ivo Janssen (oorspronkelijk uit Venlo) die minder afhankelijk wil zijn van de muziekindustrie. En dus bouwt hij zijn eigen concertzaal in een voormalig munitieschip in een gracht in Amsterdam. Klassiek pianospel wisselt zich af met een slopershamer.
https://www.2doc.nl/documentaires.html

LIMBURG DOC

Vergeet onze eigen provincie niet. Genoeg goede filmmakers en genoeg goede onderwerpen. Helaas in een wat lage kwaliteit, maar acceptabel genoeg: https://l1.nl/limburg-doc.

LAAGLAND THUIS-THEATER

Om maar even heel dicht bij huis te blijven. Onze vrienden van het Laagland Theater Sittard hebben meerdere producties online gezet waaronder: BEZOEK VOOR BEER, EXPEDITIE PETER PAN, DE KLEINE COWBOY en JORIS & DE DRAKENTEMMERS. Hier te bekijken: https://www.hetlaagland.nl/nieuws/laagland-thuis-theater/.

SCHOOLTV

En om maar even bij de kinderen te blijven: de NTR serie ‘Wat kijk je nou?’ Hoe wordt een film gemaakt en kun je die technieken ook gebruiken voor je eigen YouTube-creatie?

Dat is het uitgangspunt van het samenwerkingsproject tussen Schooltv.nl en Eye filmmuseum dat heeft geresulteerd in de serie Wat kijk je nou? voor kinderen van 9 tot 15 jaar: zes video’s vol videobeelden, filmteksten, muziek en effecten, en een interactieve schoolplaat met uitleg en opdrachten.

FILMKRANT.NL

Nog meer tips nodig? De Filmkrant verschijnt deze maanden niet in de bekende papierenversie, maar is digitaal volop actief. Zo richten ze zich via hun website op het grote online aanbod. Op hun ‘Thuiskijken’ pagina vind je dagelijks nieuwe kijktips voor thuis. Variërend van Netflix tot de diepe krochten van het net.

En ook via De Filmkrant kun je films kijken. Klassiekers als A STAR IS BORN uit 1937 en JULES ET JIM van François Truffaut zijn hier te bekijken.

Blijf veilig, zorg goed voor jezelf en let een beetje op elkaar.

Hopelijk tot snel!

Freek Huijs
Filmhuis De Domijnen

eerdere berichten
aan het zoeken...