Home
Menu Sluit Zoeken MijnDomijn
  • MijnDomijn:
  • Tickets
  • Poppodium
  • Bibliotheek
  • Educatie
  • Amateurkunst
Winkelwagen Contact
sluiten

Filmtip: The Beguiled

publicatiedatum:
woensdag 13 mei

Sofia Coppola| VS | 2017 | 94 min

Het Cannes filmfestival zou deze week zijn begonnen, maar zoals met alles in onze huidige tijd liep het anders en ging er een streep door de editie van 2020. Dan maar een klein beetje Cannes in de huiskamer. Bijvoorbeeld met The Beguiled van Sofia Coppola. Ze won er op de editie van 2017 de prijs voor Beste Regie voor. The Beguiled is tegelijkertijd een oogstrelend sprookje en een beklemmende nachtmerrie met in de hoofdrollen Nicole Kidman, Kirsten Dunst, Elle Fanning en Colin Farrell.

Een meisjeskostschool in West Virginia tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog: op de achtergrond klinken de kanonnen en zowel de slaven als de meeste leerlingen zijn gevlucht. Maar een klein groepje is samen met hun directrice en een docente achtergebleven. De gewonde Korporaal John McBurney (Colin Farrell) verstoort het evenwicht en het gevolg is onrust. Is hij een gast of een gevaar?

Net zoals zoveel personages in films van Coppola verblijven de vrouwen in The Beguiled in een isolement dat hen beschermt tegen de buitenwereld. Door halsstarrig vast te houden aan de routine van hun vooroorlogse leven proberen ze net te doen alsof die buitenwereld niet bestaat. In Lost In Translation was dit het Tokyo Hyatt hotel en in The Virgin Suicides en The Bling Ring de buitenwijken. De Amerikaanse Burgeroorlog en het geschil over slavernij dat de aanleiding was voor dit conflict blijven in The Beguiled dan ook altijd op de achtergrond. In de dromerige, Southern Gothic atmosfeer loopt de spanning hoog op en je vraagt je al snel af: who is beguiling whom? Top acteerprestaties van een sterrencast!

Dit is een remake van de gelijknamige film die Don Siegel in 1971 regisseerde en die op zijn beurt gebaseerd is op het boek A Painted Devil van Thomas Cullinan (1966). Regisseuse Coppola vertelt het verhaal echter vanuit het perspectief van de vrouwen en bovendien heeft zij het oorspronkelijke verhaal teruggebracht tot zijn essentie: een verfijnd en venijnig relaas waarin een hechte gemeenschap wordt ontwricht met gruwelijke gevolgen. Dit alles is verpakt in prachtige lichtinvallen en broeierige scènes.

Bekijk hier de trailer >

De film is te zien op: vrijdag 15 mei van 21.25 – 22.55 uur op Canvas (Ziggo-kanaal 52 en KPN-kanaal 30).


Recensies:

“Sterk spel van de actrices en mooi gefilmd.”
VPRO CINEMA – 4 sterren ★★★★

The Beguiled is zonder twijfel Coppola’s meest feministische film tot dusver.”
DE FILMKRANT – 4 sterren ★★★★

“Prachtig gefotografeerd met schilderachtige beelden.”
NRC – 4 sterren ★★★★

“De acteurs zijn fantastisch en de scènes zijn beeldschoon gefilmd.”
DE VOLKSKRANT – 4 sterren ★★★★

eerdere berichten
aan het zoeken...