Home
Menu Sluit Zoeken MijnDomijn
  • MijnDomijn:
  • Tickets
  • Poppodium
  • Bibliotheek
  • Educatie
  • Amateurkunst
Winkelwagen Contact
sluiten

Filmtip: Julieta

publicatiedatum:
woensdag 20 mei

Pedro Almodóvar I Spanje | 2016 | 99 min

Net als vorige week blijven we nog een beetje in Cannes-sferen. Deze keer met een film van de huidige grootmeester van de Spaanse cinema: Pedro Almodóvar. Zijn nieuwste film Dolor y gloria was afgelopen najaar nog bij ons te zien. Zijn vorige film, Julieta, is een van de eerste films geweest die we vertoonden op de nieuwe filmhuislocatie in september 2016. Datzelfde jaar werd Julieta genomineerd voor de Gouden Palm op het Cannes Filmfestival.

Almodóvar bewerkte voor zijn 20ste lange film drie korte verhalen (Chance, Soon en Silence) uit het boek Runaway van de Canadese schrijfster Alice Munro, die in 2013 de Nobelprijs voor de Literatuur won. De regisseur schetst een tragisch liefdesverhaal en een gecompliceerde moeder-dochterrelatie.

Titelpersonage Julieta is een gelukkige vrouw van middelbare leeftijd die in Madrid woont. Ze staat op het punt om Spanje te verlaten en een nieuw leven op te gaan bouwen in Portugal met haar partner Lorenzo. Maar een toevallige ontmoeting op straat met Bea, de oude ‘beste vriendin’ van haar dochter verandert alles. Ze vertelt Julieta dat haar verloren gewaande dochter Antía nog in leven is. Antía liep jaren geleden weg na een periode van diep verdriet, veroorzaakt door de dood van haar vader Xoan, Julieta’s man. Rigoureus besluit Julieta de relatie met Lorenzo te beëindigen en niet meer naar Portugal te verhuizen, maar Antía een lange en persoonlijke brief te schrijven. Middels flashbacks komen we er als kijker langzaam achter wat er jaren geleden allemaal speelde tussen Julieta en vader Xoan, hoe dat de relaties tussen de betrokkenen op scherp zette en waarom Antía weg liep van haar moeder.

Almodóvar‘s films worden gekenmerkt door melodrama, invloeden uit de popcultuur, uitbundige decors met sterke kleuren (rood) en het casten van vaak dezelfde acteurs. Verlangen, passie, familie en ‘de vrouw’ zijn terugkerende thema’s in zijn films. Hij won in 2000 de Oscar voor beste buitenlandse film met Todo Sobre Mi Madre (All About My Mother), schreef het Oscarwinnende script voor Hable con Ella (Talk to Her) en ook zijn Volver werd veelvuldig bekroond.

Trailer
Bekijk hier de trailer >

Film te zien
Vrijdag 22 mei van 21.25 – 22.55 uur op Canvas. (Ziggo-kanaal 52 en KPN-kanaal 30).

Recensie
Een intense, diepe film die je leert dat de mens altijd een mysterie zal blijven.
DE MORGEN – 4 sterren ★★★★

eerdere berichten
aan het zoeken...