Home
Menu Sluit Zoeken MijnDomijn
 • MijnDomijn:
 • Tickets
 • Poppodium
 • Bibliotheek
 • Educatie
 • Amateurkunst
Winkelwagen Contact
sluit menu
You were never really here Geweest
sluiten
You were never really here

You were never really here

Lynne Ramsay

Joaquin Phoenix, Ekaterina Samsonov

Thriller Film
Geweest

De datum voor deze voorstelling is verstreken. Bekijk het actuele aanbod in onze agenda.

90 minuten (zonder pauze)
Thriller
Engels (NL ondertiteld)

Voor YOU WERE NEVER REALLY HERE laat de Schotse Lynne Ramsey (LET’S TALK ABOUT KEVIN) zich inspireren door het gelijknamige boek van Jonathan Ames. Voor de antiheld in het verhaal koos Ramsey voor acteur Joaquin Phoenix (HER, THE MASTER). De prijzen Beste Acteur en Beste Screenplay op het Filmfestival van Cannes 2017 maken al duidelijk dat het hier een geslaagde match betreft. Soundtrack door Radiohead gitarist Jonny Greenwood.

Door: John Bouten

Haar laatste prent gaat over de uitbuiting van kinderen in de illegale seksindustrie en misschien nog wel meer over het perverse machtsspel van vaak invloedrijke mensen dat erachter schuil gaat. Joe, ofwel “de man met de hamer”, gaat niet met zachte hand te werk. Het trauma dat hij in de oorlog heeft opgelopen zit hem enerzijds stevig in de weg, maar helpt hem anderzijds ook om de klusjes die hij voor een bevriende privédetective opknapt aan te kunnen. Het is zijn (min of meer gecontroleerde) innerlijke woede die ervoor zorgt dat hij niet alleen de vermiste dochter van een vooraanstaand politicus weet op te sporen, maar tegelijk ook de corruptie eromheen aanpakt.

De acties zijn rauw, explosief en van korte duur. Bruut, zonder dit expliciet te tonen. De offscreen acties zorgen echter niet voor een minder verontrustend beeld. Phoenix is een acteur die elke gekwelde persoonlijkheid in films die hij speelt, toch weer op een andere manier weet neer te zetten. Ook in deze film doet hij dat voortreffelijk. De kijker voelt daadwerkelijk hoe Joe worstelt met zijn verleden en met zichzelf. Maar ook zijn jonge tegenspeelster Ekaterina Samsonow zet een opvallende acteerprestatie neer.

Ramsey toont ons dit donkere en pijnlijke wraakverhaal op een geheel eigen wijze. In haar werk roerde ze eerder al heftige maatschappelijke thema’s aan zoals in het intense drama LET’S TALK ABOUT KEVIN. Zonder al te veel concrete informatie te geven, maar aan de hand van intense beelden, geeft ze de kijker steeds meer zicht op wat er zich afspeelt. Beetje bij beetje wordt het plaatje vollediger, maar nooit helemaal zichtbaar. De losse eindjes die er blijven, mag de kijker zelf aan elkaar knopen…De nadrukkelijk aanwezige sound(track) van Radiohead gitarist JonnyGreenwood maakt de film compleet.

 • Ster van de film is de bonkige, bebaarde Phoenix, die erin slaagt om van Joe een onvergetelijke en tragische antiheld te maken. Prachtig geregisseerd door de Schotse Ramsay.
  VPRO Cinema
 • Ramsay had met haar artistieke visie en met deze visuele zeggingskracht de hoofdprijs moeten krijgen in Cannes.
  de Filmkrant
 • Speelt op magistrale wijze met de regels van de wraakfilm. Ramsay durft het aan om deze hypergewelddadige film kwetsbaar te maken.
  de Volkskrant
 • Het jaar is nog maar amper begonnen, maar met \'You Were Never Really Here\' dient zich meteen het eerste meesterwerk aan.
  Trouw
 • De eerste spraakmakende film van 2018.
  NRC
aan het zoeken...