Home
Menu Sluit Zoeken MijnDomijn
  • MijnDomijn:
  • Tickets
  • Poppodium
  • Bibliotheek
  • Educatie
  • Amateurkunst
Winkelwagen Contact
Wonderful Losers Geweest
sluiten

Wonderful Losers

Arūnas Matelis

Documentaire
Geweest

De datum voor deze voorstelling is verstreken. Bekijk het actuele aanbod in onze agenda.

90 minuten (zonder pauze)
Documentaire
Engels (NL ondertiteld)

DEZE FILMVERTONING IS UITVERKOCHT

Wonderful Losers van Arūnas Matelis is een unieke inkijk in het professioneel wielrennen. Niet de vedette staat centraal, zoals ook komend wielerseizoen weer het geval zal zijn, maar de knecht.

Naast de vertoning van de documentaire zullen Guusje Vrehen van Stichting Sportdokters.nl en voormalig wielerprof Marc Lotz aanwezig zijn om ervaringen te delen en vragen te beantwoorden. Een niet te missen filmavondje voor de wielerfan dus. 

De documentaire, opgenomen tijdens de Giro d’Italia, brengt op prachtige wijze de relatie in beeld tussen leider en helper, tussen de baas en degene die zich in het peloton volledig voor hem opoffert. Terwijl de kopman strijdt voor de zege, ploetert en zwoegt de waterdrager buiten het zicht van alle media voort. Na zijn plicht te hebben volbracht, moet deze Sancho Panza van het wielrennen nog zien op tijd binnen te komen.

Matelis volgt de knechten hoofdzakelijk vanuit het perspectief van een medisch team dat in een claustrofobisch kleine wagen gewonde renners verzorgt. Wielrenners komen lelijk ten val  en melden zich bij de artsen en verzorgers, wier werk sterk doet denken aan een veldlazaret. Na een korte behandeling kunnen de sporters terug naar het front.

De Litouwse regisseur volgde het peloton enkele jaren tijdens de Giro. Zijn filmodyssee verbeeldt het nooit zo indringend vertelde verhaal van prachtige verliezers, de echte strijders, de ridders en monniken van het professionele wielrennen. Bij de première eind 2017 won de film de prijs voor beste documentaire op het filmfestival van Warschau in Polen. Veel festivals en prijzen volgden. Wonderful Losers was de Litouwse Oscarinzending voor Beste Buitenlandse Film.

aan het zoeken...