Home
Menu Sluit Zoeken MijnDomijn
 • MijnDomijn:
 • Tickets
 • Poppodium
 • Bibliotheek
 • Educatie
 • Amateurkunst
Winkelwagen Contact
sluit menu
Wind River Geweest
sluiten
Wind River

Wind River

Taylor Sheridan

Elizabeth Olsen, Jeremy Renner, Kelsey Asbille

Thriller Film
Geweest

De datum voor deze voorstelling is verstreken. Bekijk het actuele aanbod in onze agenda.

111 minuten (zonder pauze)
Thriller
Engels (NL ondertiteld)

WIND RIVER vormt na het eerder verschenen SICARIO en HELL OR HIGH WATER het slotstuk van het zogenoemde “American Frontier”-drieluik van regisseur en scenarioschrijver Taylor Sheridan. Liet hij de regie bij de eerste twee nog over aan anderen, deze keer ging hij zelf op de stoel zitten. Het resultaat is een compromisloze thriller.

Door: John Bouten

In alle drie de films schetst Sheridan vanuit verschillende perspectieven een compromisloos beeld van het hedendaagse Amerika. Zo wordt in WIND RIVER pijnlijk duidelijk hoezeer de Indiaanse Amerikanen in hun afgelegen reservaten (nog steeds) aan hun lot worden overgelaten. De boodschap die vlak voor de aftiteling op het doek verschijnt laat geen misverstand bestaan over de realiteit; tot op de dag van vandaag worden inheems-Amerikaanse meisjes bij vermissing niet geregistreerd door de overheid. Dit huiveringwekkende gegeven maakt deze film wel degelijk maatschappelijk relevant.

In het reservaat WIND RIVER (Wyoming) wordt door wildzoeker Corey Lambert (Renner) het levenloze lichaam aangetroffen van een jong Indianenmeisje. De omstandigheden zijn uiterst verdacht en dus wordt de FBI ingeschakeld in de persoon van de onervaren agente Jane Banner (Olsen). Zij komt als stadsmens in een voor haar totaal vreemde wereld terecht waar heel andere regels gelden. Ze vraagt daarom de met de omgeving vertrouwde Corey om hulp en samen openen ze de klopjacht op de moordenaar(s). Die jacht speelt zich af in de barre, winterse omstandigheden van het reservaat, met de specifieke levenswijze van de bewoners die daarbij hoort.

Door veel op locatie te filmen weet Sheridan die bijzondere context op indrukwekkende wijze in beeld te brengen. Daarnaast heeft de regisseur bij het onderzoek naar het ingewikkelde moordcomplot ook veel aandacht voor de karakterontwikkeling van de hoofdrolspelers. De personages worden voor de kijker steeds meer mensen van vlees en bloed, worstelend met hun verleden en hun emoties t.a.v. schuld en verlies. Zo wordt o.a. het verdriet van de vader om het verlies van zijn dochter op ingetogen, maar tegelijkertijd schrijnende wijze in beeld gebracht.

Om stil van te worden. Als dat alles dan ook nog eens op sfeervolle en effectieve wijze ondersteund wordt door muziek van Nick Cave en Warren Ellis, is er geen ontkomen meer aan….! WIND RIVER is meer dan een doorsnee thriller. Niet alleen spannend, maar vooral ook boeiend…!

 • Misdaad-thriller met meerwaarde.
  NRC
 • Gripping, satisfying drama.
  The Guardian
 • Sheridan combineert amusement met een overduidelijk verwijt over de behandeling van indianen in het hedendaagse Amerika. Dat laatste aspect geeft zijn film een enorme meerwaarde. Ook omzeilt de regisseur alle clichés.
  Algemeen Dagblad
 • Debuterend regisseur Taylor Sheridan werkte jaren als acteur voordat hij scenario\'s schreef en dat is in Wind River goed te merken.
  Het Parool
 • Strakke misdaadthriller vermijdt de clichés van het door drank en drugs verwoeste Indianenreservaat en is meer geïnteresseerd in de psychologie van de personages dan de plot. Waardig slotdeel van de frontier-trilogie.
  VPRO Cinema
 • Veelbelovend regiedebuut.
  de Volkskrant
aan het zoeken...