Home
Menu Sluit Zoeken MijnDomijn
 • MijnDomijn:
 • Tickets
 • Poppodium
 • Bibliotheek
 • Educatie
 • Amateurkunst
Winkelwagen Contact
sluit menu
Waldstille Geweest
sluiten
Waldstille

Waldstille

Martijn Maria Smits

Thomas Ryckewaert, Jelka van Houten, Maartje van de Wetering

Drama
Geweest

De datum voor deze voorstelling is verstreken. Bekijk het actuele aanbod in onze agenda.

90 minuten (zonder pauze)
Drama
Nederlands

In het fictieve dorpje Waldstille wonen Ben en Tinka gelukkig samen met hun tweejarige dochtertje Cindy. Na een uit de hand gelopen avond in de kroeg stapt het jonge koppel dronken in de auto. Ben verliest de macht over het stuur, met de dood van Tinka tot gevolg. Ben belandt in de gevangenis en Tinka’s ouders krijgen de voogdij over Cindy. Na het ongeluk gaat iedereen langzaam verder met zijn leven…

Als Ben na een paar jaar vrijkomt, verwijten zijn verbitterde schoonouders hem nog altijd de dood van hun dochter en haalt hij zich de woede en het verdriet van zijn complete dorp op de hals. Tinka’s zus Debbie probeert te bemiddelen, maar Ben zet alles op alles om het verloren gegane contact met Cindy te herstellen. De kijker mag zelf oordelen over de morele vraagstukken die WALDSTILLE oproept. Is Ben dader of slachtoffer? Een personage bij wiens goede bedoelingen je vraagtekens kunt zetten.

De film ging in première op het San Sebastian Film Festival en het Nederlands Film Festival. Hoofdrollen zijn voor Thomas Ryckewaert, Jelka van Houten en Maartje van de Wetering. Regisseur Martijn Maria Smits studeerde in 2006 af aan de Nederlandse Filmacademie. Zijn eindexamenfilm OTZENRATH ontving Internationale prijzen, waardoor hij snel de kans kreeg om een eerste lange speelfilm te maken: C’EST DÉJÀ L’ÉTÉ (2010). De film ontving een Gouden Kalf voor Beste Muziek en werd genomineerd voor het Beste Scenario. Na zijn eerste speelfilm maakte hij voor televisie het drama ANVERS (2010), waarmee hij ook een Gouden Kalf won. In 2011 nam hij deel aan het Torino Film Lab met een nieuw speelfilmplan. Hieruit kwam WALDSTILLE voort.

 • Hoofdrolspeler Thomas Ryckewaert en vooral Jelka van Houten lijken in de wieg gelegd voor het onderkoelde spel dat deze filmstijl vereist. Waldstille benadrukt hoezeer Martijn Maria Smits zijn roeping als beeldend verteller heeft gevonden.
  de Volkskrant
 • De storm die hun doorsnee leven binnendrijft, is boven alles een menselijke.
  Cinemagazine
 • Waldstille een zorgvuldig geconstrueerd drama vol invoelbare situaties.
  Filmtotaal.nl
 • Een ernstig ongeluk. Een kleine gemeenschap. Waldstille van Martijn Maria Smits zoekt naar de fallout.
  De Filmkrant - 3,5 ster
aan het zoeken...