Home
Menu Sluit Zoeken MijnDomijn
 • MijnDomijn:
 • Tickets
 • Poppodium
 • Bibliotheek
 • Educatie
 • Amateurkunst
Winkelwagen Contact
sluit menu
Verdwijnen Geweest
sluiten
Verdwijnen

Verdwijnen

Boudewijn Koole

Rifka Lodeizen, Elsie de Brauw, Marcus Hanssen

Drama
Geweest

De datum voor deze voorstelling is verstreken. Bekijk het actuele aanbod in onze agenda.

91 minuten (zonder pauze)
Drama
Nederlands

Regisseur Boudewijn Koole scoort met VERDWIJNEN een vette hattrick. Drie achtereenvolgende bioscoopfilms die alle drie van hoge kwaliteit zijn: jeugdfilm KAUWBOY, BEYOND SLEEP, de boekverfilming van W.F. Hermans’ ‘Nooit meer slapen’, en nu dus VERDWIJNEN.

Rifka Lodeizen speelt Roos, die op bezoek gaat bij haar moeder Louise in Noorwegen om de verjaardag van halfbroertje Bengt te vieren. Het welkom is niet al te hartelijk. Bengt is boos omdat Roos een lange tijd weg is geweest en de verhouding tussen Roos en Louise is sinds jaar en dag stekelig. Met Bengt is het snel bijgelegd, maar bij Louise ligt het een stuk moeilijker. Ze is echter vastbesloten om haar moeder te bereiken. Het bezoek van Roos heeft dit keer namelijk nog een reden…

Boudewijn Koole begon zijn carrière als documentairemaker. In 1999 won zijn documentaireserie PIERLALA de Nederlandse Academy Award en werd de serie genomineerd voor een International Emmy Award. Met TRAGE LIEFDE maakte hij zijn televisiefilmdebuut. Deze film werd in 2007 genomineerd voor een Gouden Kalf. KAUWBOY uit 2012 was dat jaar de Nederlandse Oscar-inzending. Boudewijn schreef en regisseerde de speelfilm BEYOND SLEEP. Die film opende in 2016 het Internationaal Film Festival Rotterdam, en won in datzelfde jaar twee Gouden Kalveren: die voor Beste Regie en Beste Muziek.

Rifka Lodeizen zet in VERDWIJNEN, kort na haar veelgeprezen rol als Mirjam in TONIO, opnieuw een indrukwekkende hoofdrol neer. Rifka werd ontdekt door regisseur Eddy Terstall en speelde in veel van zijn films een prominente rol, waaronder in SIMON, waarvoor zij in 2004 een Gouden Kalf Nominatie voor Beste Actrice ontving. In 2009 speelde Rifka de hoofdrol in KAN DOOR HUID HEEN (regie Esther Rots). Tijdens het Nederlands Film Festival 2009 wint Rifka voor deze gedurfde rol van Marieke het Gouden Kalf voor Beste Actrice.

Elsie de Brauw studeerde aan de Toneelacademie in Maastricht. Na haar afstuderen speelde ze bij theatergezelschappen als Fact, Bonheur, Theatergroep Hollandia, ZT Hollandia, Toneelgroep Amsterdam, Münchner Kammerspiele en NTGent. In 1996 speelde Elsie in haar eerste speelfilm ANTONIA (1995). Die film werd bekroond met een Oscar voor beste niet‐Engelstalige film. Elsie won voor haar hoofdrol in de speelfilm TUSSENSTAND (2007) van Mijke de Jong een Gouden Kalf.

 • Vrijwel alles is perfect: het subtiele acteerwerk, de sterke score, het prachtige camerawerk, de muzikale montage en het fraaie geluidsontwerp.
  NRC
 • Alsof ze uit een film van Ingmar Bergman zijn weggelopen. De afgemeten vertolkingen maken het verhaal extra schrijnend.
  Dagblad de Limburger
 • Boudewijn Koole toont zich meester in de subtiliteit.
  de Volkskrant
 • Verdwijnen is in al zijn bescheidenheid een rijke film. Een prachtrol van Rifka Lodeizen.
  De Filmkrant - 3,5 ster
 • Een mooie, sterke hoofdrol voor Rifka Lodeizen.
  Trouw
 • Koole benadrukt het simpele, dagelijkse samenzijn, de kleine momenten die veelal worden overgeslagen. Het is een bewonderenswaardige aanpak.
  Het Parool
 • Uiteindelijk beklijven vooral de ontzagwekkende winterlandschappen en het natuurlijke spel van Lodeizen.
  VPRO Cinema
aan het zoeken...