Home
Menu Sluit Zoeken MijnDomijn
 • MijnDomijn:
 • Tickets
 • Poppodium
 • Bibliotheek
 • Educatie
 • Amateurkunst
Winkelwagen Contact
sluit menu
Vele Hemels boven de Zevende Geweest
sluiten
Vele Hemels boven de Zevende

Vele Hemels boven de Zevende

Jan Matthys

Brit Van Hoof, Koen de Graeve, Viviane de Muynck

Drama Film
Geweest

De datum voor deze voorstelling is verstreken. Bekijk het actuele aanbod in onze agenda.

119 minuten (zonder pauze)
Drama
Nederlands

Als je altijd klaarstaat om de wereld te redden, hoe is het dan eigenlijk met jezelf gesteld? Eva is kampioen in geven, maar knaagt daar niets achter die glimlach? Kan je wel iets anders doen dan patronen herhalen? En wat als je er uit stapt? Gebaseerd op de gelijknamige geliefde roman van Griet Op de Beeck, die zelf ook het scenario schreef.

Door: Heleen Heins

De film ontroert omdat het verhaal zo oprecht gebracht wordt. De hele cast speelt op hoog niveau! Een volwassen film over het belang van communicatie in plaats van blijven zwijgen of blijven zeuren. Met warme muziek van Spinvis “Reis ver, drink wijn, denk na, lach hard, duik diep, kom terug.”

Je kan in het verhaal meegaan en dan heb je een hele mooie film, want het is een menselijk verhaal, een herkenbaar verhaal en een aangrijpend verhaal. Maar je kan ook op de beeldtaal letten, want daar valt genoeg aan te beleven en te genieten. Een paar momenten eruit gelicht.

De film opent met het dwarrelen van de vruchtjes van de esdoorn, die één vleugeltje hebben en dus mooi rond kunnen draaien om hun as. Hopelijk heb je daar als kind mee gespeeld. De bedoeling van de natuur is dat de appel juist ver van de stam valt, dat de wind de zaadjes meeneemt en er dus op andere plekken hele nieuwe esdoorns kunnen groeien, onder de schaduw van de ouder-boom vandaan. Een mooi openingsbeeld: je ziet de hemel door het gedwarrel heen en er is geen grond te bekennen.

Daarna zie je een aantal keren een hand op de hendel van de binnenkant van de deur  van de auto liggen, klaar om deze te openen maar de hand blijft liggen. Ontsnappen aan de zeurderige stem is te gevaarlijk om uit te voeren, kennelijk.

Er is een vrijpartij gefilmd recht boven het bed. Het geeft een platte indruk. Dat klopt dan ook wel: er volgt een zo verschrikkelijk hilarische vrijpartij dat het lachen je vergaat.

Er is nog zoveel meer te zien. Ongetwijfeld zul je in de dagen nadat je de film gezien hebt, ontdekken welke eigen beelden je bij zijn gebleven.

Toneelstuk
Op woensdag 14 maart zie je in de Schouwburg het toneelstuk Vele Hemels boven de Zevende met in de hoofdrollen Henriëtte Tol, Hanne Arendzen, Peter Bolhuis, Stefan Rokebrand en Anne Lamsvelt onder regie van Ursul de Geer. Voor meer informatie en kaartjes voor de voorstelling klik je hier.

 • Als een twee uur durend Spinvis-liedje: aangrijpend, persoonlijk en zó ontzettend knap gemaakt.
  Filmtotaal.nl
 • Een van de sterkste recente Belgische drama’s, uit een filmland dat sowieso op dreef is.
  Trouw
aan het zoeken...